Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.08.2021 13:56

"Велика інвентаризація країни" – складова залучення інвестицій через прозору приватизацію

Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Ми у Фонді державного майна України здійснюємо комплексну роботу щодо залучення сталих інвестицій в українську економіку через прозору приватизацію.

Саме тому було  запущено масштабну кампанію під назвою “Велика інвентаризація країни”, яка має на меті виявлення та ініціювання передачі на приватизацію тих непрофільних об’єктів державної власності, які тривалий час не використовуються або ж використовуються не за цільовим призначенням, та щодо яких державні органи не забезпечують виконання покладених на них державою функцій. Ці об’єкти не лише числяться на папері, а й постійно витягають з бюджету кошти на саме лише утримання. Частина з них використовується не за цільовим призначенням, а інша частина взагалі не використовується. З роками їх матеріально-технічний стан та фінансова спроможність тільки погіршується. 

Проте органи управління все ще неохоче передають такі об’єкти на приватизацію. Тим часом стабільно зростають борги, погіршується матеріальний стан активів, відбувається затримка заробітних плат працівникам. Те, що зараз ми приватизуємо, — це, переважно, вже напівзруйновані або дуже застарілі підприємства.

Збиткові активи

Давайте поглянемо, що ж так намагаються залишити у державній власності? 12 млн грн - таку суму збитків приніс державі готель “Козацький” в Києві за 2020 рік. Як і “Готель “Братислава” в Кривому Розі і “Готель “Власта” у Львові, це державне підприємство перебуває в підпорядкуванні Міноборони. На відміну від об’єктів із незадовільним матеріально-технічним станом, цей готель має всі перспективи приносити прибуток. Наявні 126 номерів, ресторан, кав'ярня, місце для паркування, 5 залів для проведення конференцій та банкетів. Через Інтернет-сервіс кожний охочий може забронювати собі номер. Але замість очікуваних прибутків підприємство державі принесло лише збитки. 

Вже розповсюджене явище, коли об’єкт стає предметом корупційних схем. Одну з таких схем розкрило НАБУ в 2019 році з вже згаданим готелем: з 2015 по 2019 рік працювала схема, коли оплата за проживання клієнтів надходила на приватні рахунки. Це завдало шкоди на суму понад 12 млн грн. До речі, дуже схожа тіньова схема існувала і в готелі “Дніпро” до приватизації: прибутки шахраям, а збитки платникам податків.

Але готельний бізнес може і повинен бути прибутковим. Приклад тому успішна приватизація того самого готелю «Дніпро» Фондом держмайна, яка принесла державі понад 1 мільярд гривень. Однак процес приватизації готелю “Козацький”, м’яко кажучи, не простий. Навіть попри його збитковість та підтримку приватизації з боку Офіса Президента України, рішення про передачу готелю Фонду державного майна України виконується неспішно. Наразі вдалося лише виставити на оренду частини приміщення площею 4 м². 

І таких активів сотні по всій Україні. Кожний із них щороку приносить величезні збитки. Це є величезною загрозою для фінансової системи держави і негативно позначається на житті громадян. Лише в Києві ми виявили вже декілька з них. Серед них багатоповерхівка біля станції метро “Лівобережна”, побудована за радянських часів. 30 років вона немає свого призначення. Останнім рішенням щодо цього об’єкта було ухвалення урядом Гройсмана безоплатно передати її в управління Національної поліції у 2018 році. Однак ситуація досі не є вирішеною.

Доцільно приватизувати також виявлені проведеним Фондом державного майна України аудитом такі об’єкти, як рекреаційно-тренінговий центр “Чарівні озера” поблизу Львова та база відпочинку “Сосновий бір” у Ворзелі у передмісті Києва, що перебувають у сфері управління Державної фіскальної служби України. Перший названий об'єкт є збитковим, а другий ДФС не використовується. Тим часом розмір земельної ділянки під базою “Сосновий бір” становить 8,7 га. Дохід центру “Чарівні озера” – близько 15 тис. грн за рік. 

Успіхи в регіонах

Держава потребує гостро не тільки інвестицій, а й раціонального розпорядження державним майном у регіонах. Керівництво обласних державних адміністрацій готове до співпраці з нами. Вже працює 21 робоча група над прискоренням темпів приватизації. Наразі регіональній мережі вдалося опрацювати 309 потенційних об’єктів приватизації загальною площею понад мільйон квадратних метрів, щодо 173 об’єктів отримати згоду від органів управління на включення майна до переліку на приватизацію. А також до переліку вже включено 113 об’єктів, стосовно 88 з них оголошено аукціони, 57 об’єктів реалізовано на прозорих приватизаційних аукціонах та передано новим приватним власникам.

Спільна робота Фонду держмайна та місцевих органів влади в напрямі пришвидшення темпів приватизації має на меті залучення інвестицій у місцеву економіку, забезпечення надходження податків до бюджету, покращення інфраструктури та створення нових робочих місць. Для цього створені робочі групи, які працюють над питаннями ефективного використання державного майна, здійснюють перевірки, в ході яких виявляється майно з невизначеними органами управління, або таке, що використовується неправомірно, та ведуть роботи з балансоутримувачами об’єктів державної власності. Завдяки запровадженню нових, сучасних інструментів розкриття інформації про неефективні об’єкти та їх прозору приватизацію, ці об’єкти отримують шанс на розкриття свого прибуткового потенціалу. 

Залучення до процесу великої інвентаризації місцевих та регіональних влад надає змогу зробити цей процес масштабним та прозорим, адже вони мають актуальну інформацію щодо стану таких об’єктів та їх реального використання. За 2-6 серпня 2021 року завдяки роботі регіональних відділень було успішно проведено 81 прозорий аукціон на суму 1,3 млн грн, оголошено 135 аукціонів з оренди і приватизації, 105 учасників взяли участь у торгах і було залучено до бюджету 83,9 млн грн! 

З кожним днем все більше об’єктів отримують шанс на нове життя. Нещодавно відбулося засідання аукціонної комісії з метою обговорення умов продажу об’єкта малої приватизації – єдиного майнового комплексу державного підприємства «Геройське дослідно-промислове підприємство». Завдяки плідній роботі робочої групи, створеній при ХОДА за участю Фонду державного майна в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, вже на кінець вересня планується проведення аукціону. Об'єкт було включено до переліку об’єктів малої приватизації наказом Фонду державного майна України від 26.05.2020 №899. Актив є унікальним підприємством, основний вид діяльності якого видобуток солі кухонної харчової осадочної, отриманої шляхом випарювання з морської води Чорного моря у відкритих осадових басейнах. Для майбутніх власників це просто знахідка для прибуткового бізнесу.

Головний напрям приватизації

Наше завдання - виявити і перетворити об’єкт у прибутковий шляхом залучення інвестицій. Як доводить практика країн Європи, а також і досвід США,  приватний інвестор ефективніше займається управлінням підприємствами. Він зацікавлений у створенні конкурентного активу. Для цього він вкладає гроші і на придбання активу, і на його модернізацію, і на створення робочих місць. У виграші всі сторони: держава отримує кошти, інвестори - розвиток бізнесу, а громадяни - робочі місця і гідну заробітну плату.

На даному етапі проведення приватизації ми використовуємо цей фактор для розвитку економічної системи держави, а також для ліквідації корупції. За даними СБУ, сума корупційних схем на держпідприємствах у 2019 році становила 18 млрд гривень. Можна лише уявити, яка сума складається за 30 років. Тому ми активно працюємо над тим, щоб не допустити корупційні схеми і дати новий поштовх  розвитку підприємництва держави та економічної свободи громадян.

До прискорення процесу інвентаризації і приватизації Ви також можете долучитися. На нашому офіційному сайті https://privatization.gov.ua/ є детальна інструкція про те, як потенційному покупцю – як громадянам, так і підприємствам – можна ініціювати включення об’єкта до переліку приватизації. Кожен українець - інвестор.

Окремо хотів би звернути увагу на те, що Фонд завжди відкритий для громадськості. Для збільшення охоплення інформацією ми працюємо як онлайн, так і офлайн. Проводимо зустрічі з бізнес-середовищем, організовуємо аукціонні комісії та висвітлюємо всю необхідну інформацію на офіційних сторінках ФДМУ та через ЗМІ. Я впевнений в актуальності і достовірності інформації про проведення аукціонів із приватизації та оренди, про проведення  реформи приватизації, а також в реальності наших результатів.  

Велика інвентаризація - це проєкт для держави і людей. Гроші з бюджету необхідні для процвітання людського добробуту, а не для збагачення чиїхось кишень чи на утримання збиткових підприємств. В України є шанс розвивати економіку країни прозорим, ефективним і відкритим шляхом. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]