Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.12.2020 09:46

Інвестиційна подорож Одещиною: практична реалізація курсу на прозору оренду і приватизацію

Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

До Вашої уваги можливості для вигідних інвестицій через приватизацію та оренду перспективних активів на Одещині

Інвестиційну подорож регіонами України, як і обіцяв у минулому дописі, розпочинаємо з Одещини – надзвичайно цікавої з точки зору інвестиційного потенціалу області.

Так, не зважаючи на те, що цей регіон за правом вважається логістичним центром України, його допоки нереалізовані можливості все ще залишаються високими.

Йдеться, в тому числі, про значну кількість активів державної власності, потенціал яких не використовувався повною мірою протягом багатьох років.

Це – готові для інвестицій об’єкти нерухомості або виробництва, що чекають на ефективних власників, які перетворять їх на продуктивні активи.

Для цього Фонд державного майна пропонує два інвестиційні інструменти – оренду та приватизацію, реалізацію яких на місцях здійснюють регіональні представництва. На Одещині це Регіональне відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях.

А щоби поінформувати потенційних інвесторів про ці інструменти, ми здійснюємо інформаційні заходи за участі представників громадськості та бізнесу.

До прикладу, нещодавно взяв участь в онлайн зустрічі з Odessa Business Club, під час якої з нашим регіональним керівником не лише презентував “інвестиційне меню” з перспективними об’єктами приватизації та оренди, але й розповів про законодавчі ініціативи Фонду. 

Так, під час заходу ознайомив потенційних інвесторів з основними новаціями законопроєкту, розробленого Фондом, який передбачає спрощення приватизаційних процедур і захищає інтереси держави та інвесторів шляхом внесення змін до 27 чинних законів та двох кодексів. 

Вважаю, що відкритість нашої роботи для представників бізнес-середовища та громадськості є запорукою підтримки суспільства важливих змін для економічного розвитку України.

Та повернімося до нашого інвестиційного меню. Якщо говорити про приватизацію, то на сьогодні Одеська область на інвестиційній мапі України представлена 26-ма об’єктами, які перебувають на різних етапах підготовки до приватизації. 

Зокрема, серед них – цілісний майновий комплекс «Одесавинпром» на Французькому бульварі, в складі якого 28 об’єктів нерухомості. Це – флагман виноробного виробництва шампанських та ігристих вин, аукціон з приватизації якого заплановано на перший квартал 2021 року.

Також у першому кварталі наступного року заплановано приватизувати ДП «Котовський виноробний завод» у місті Подільськ (16 об’єктів нерухомості). Це одна з найдавніших виноробних компаній в Україні, на потужностях якої виробляються вина з фруктів та концентрованих соків у доступному ціновому сегменті.

Для логістичного бізнесу може бути цікавий єдиний майновий комплекс Чорноморського головного морського агентства “Інфлот”, який розташовано на Митній площі, 1. На балансі підприємства обліковується 3 об'єкти нерухомого майна, 20 транспортних засобів та катер.

Також на території області знаходяться два об’єкти великої приватизації – Одеський припортовий завод та Одеська ТЕЦ.

Разом із тим йдеться не лише про перспективи, адже Одещина вже має реальні інвестиційні історії успіху приватизації.

Конкретний приклад – у місті Ізмаїл нові власники приватизованого об’єкта вже інвестують в реновацію недобудованого комплексу будівель та споруд загальною площею 3600 м2, що до того перебував на балансі Одеського обласного центру зайнятості. 

Так, на початку грудня 2019 року відбувся прозорий приватизаційний аукціон, на якому змагалися 4 учасники. В результаті конкурентних торгів ціна зросла майже у 7 разів від стартової. 

Згодом цей об’єкт буде перетворено на сучасний торговельний центр площею 4800 м2. Крім того, під час будівництва в Ізмаїлі компанія-інвестор проведе роботи з благоустрою території та покращить інженерно-транспортну інфраструктуру міста. Зокрема, будуть оновлені системи водопостачання та водовідведення, мережі відводу дощових вод, електропостачання. Також буде покращено транспортні комунікації та проведені роботи з організації дорожнього руху на об’єкті будівництва (технологічні проїзди та під’їзні шляхи тощо). Крім того, згідно з вимогами чинного законодавства компанія сплатить пайовий внесок на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Ізмаїл. Та чи не найважливіше, що після проведення реконструкції тут будуть створені нові робочі місця.

Але не приватизацією єдиною – станом на початок грудня в Одеській та Миколаївській областях було оголошено 41 аукціон з укладання нових договорів оренди на оренду державного нерухомого майна, з яких 8 аукціонів вже відбулися; а також оголошено  74 аукціони з продовження договорів оренди, з яких 30 аукціонів вже відбулися.      

Це означає, що нарешті процес оренди за прозорими правилами рушив з місця – і тепер є загальнодоступним інструментом для вигідних інвестицій.

Чому це важливо? 

Перш за все тому, що прозорі та єдині для всіх правила повертають довіру до держави та мотивують брати активну участь в економічному житті країни.

А це у свою чергу збільшує коло потенційних інвесторів: з однієї сторони, через зменшення необхідних разових фінансових вкладень в нерухомість для бізнесу, адже внески сплачуються щомісячно; з іншої – через розширення переліку об’єктів для інвестицій, оскільки оренда дозволяє передавати в користування ті активи, без відчуження прав власності держави.

Серед актуальних об’єктів оренди ті, які розташовані на території Одеської філії ДП "Адміністрація морських портів України” та Одеського національного політехнічного університету, аукціони щодо яких вже оголошено на Prozorro.продажі.

Якщо у вас вже з’явилися питання,  рекомендую звертатися до нашого регіонального відділення, яке розташоване на Великій Арнаутській, 15. Не дивлячись на те, що розгорнута інформація доступна на сайті Фонду держмайна, ми завжди відкриті для особистого спілкування з потенційними інвесторами.

Дякую за увагу та пропоную зробити наступну зупинку нашої інвестиційної подорожі регіонами України в одному з найяскравіших туристичних центрів на заході України. Також коментуйте допис – пишіть про те, в яку область ви бажаєте відправитись потім, а також об’єкти якого плану цікавлять, в оренду чи приватизацію.

До наступної зустрічі!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]