Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2019 13:10

Купив житло вперше? Поверни 1% його вартості

Молодший юрист в Адвокатському об'єднанні "Танасишин, Михалевський і Партнери"

Хочу наголосити на важливості інформування покупців про те як повернути 1% сплаченого збору

Я купив житло, чи маю я право на повернення частини від його вартості?

Так, якщо таке житло - це перша нерухомість, яку Ви придбали, то Ви маєте право повернути суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а саме 1% від вартості такого житла.

У відповідності до п. 9 ст. 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", а також згідно з п. 15-1 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій" (далі – Порядок №1740), громадяни, що придбавають житло вперше звільняються від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування (далі – збір).

Якщо я відношусь до осіб, які звільняються від сплати збору –  чому я його сплатив?

Без сплати такого збору нотаріус не посвідчує договір купівлі-продажу нерухомості. Оскільки, на даний момент відсутній механізм перевірки інформації про те чи це перша нерухомість, яку Ви придбали, тому збір доводиться сплачувати усім (в тому числі особам, які звільняються від нього).

Згідно з п.15-3 Порядку №1740, посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна здійснюється за наявності платіжного доручення, що підтверджує сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна (далі – платіжне доручення).

Чи міг я відмовитись від сплати збору і вимагати від нотаріуса посвідчення договору купівлі-продажу без такої оплати?

У випадку якщо Ви відмовитесь від сплати збору нотаріус має повне право відмовити Вам у здійсненні нотаріальних дій.

Відповідно до п.2 ст.49 Закону України “Про нотаріат”, нотаріус відмовляє особі у вчиненні нотаріальної дії, якщо останньою не подано відомості (інформацію) та  документи,  необхідні для вчинення нотаріальної дії.

Чи повернуть мені кошти, якщо я купив не цілий будинок, а  лише  його частину?

Так, Вам буде повернуто вартість збору. 

Згідно з зазначеними вище нормативними актами право на повернення 1% мають особи, які придбали вперше: жилий будинок або його частину, квартиру, садовий будинок, дачу, гараж, іншу постійно розташовану будівлю, споруду, передавальний пристрій.

Які документи мені необхідні для повернення коштів?

Договір купівлі-продажу нерухомості, а також платіжне доручення про сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування.

Як виглядає процедура повернення коштів?

Процедура повернення коштів містить наступні етапи: 1. подання претензії  до відповідного територіального підрозділу Пенсійного фонду України; 2. після отримання відмови від Пенсійного фонду України у поверненні Вам 1% – подання позову до суду; 3. Після набрання рішенням законної сили - звернення до відповідного територіального підрозділу Пенсійного фонду України із заявою про виконання судового рішення.

Я купував нерухомість кілька років тому та не зберіг платіжне доручення. Чи можливо його відновити?

Так, Вам необхідно звернутись до нотаріуса, який здійснював посвідчення Вашого договору купівлі-продажу з проханням надати Вам копії такого платіжного доручення. Дані такого нотаріуса визначені у цьому ж договорі.

Керуючись п.15-3 Порядку №1740, сума збору сплачується особою за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса, а копія такого платіжного доручення зберігається в нотаріуса, який посвідчив договір.

Яка гарантія того, що кошти будуть мені повернені?

Якщо ви дійсно придбали житло вперше, оплатили 1% до Пенсійного фонду - вам буде повернуто цю суму.

На даний час сформувалась єдина позитивна судова практика щодо задоволення позовів покупців. Згідно судових рішень, саме Держава в особі Пенсійного фонду України повинна доводити той факт, що у кожному конкретному випадку покупець придбав житло не вперше. Неможливість Пенсійного фонду України та його територіальних відділень встановити придбання квартир конкретною особою вперше не може ставитись в провину особі, оскільки невизначення порядку виконання законодавчо закріплених норм не може впливати на порушення прав громадян, які наділені такими правами.

Cкільки часу займає процедура повернення суми сплаченого збору назад?

Близько 3 місяців. Проте, у випадку якщо Пенсійним фондом України буде подано апеляційну скаргу на рішення суду, така процедура може продовжитись ще на кілька місяців.

Підсумовуючи усе вищезазначене, я хочу наголосити на важливості інформування покупців або потенційних покупців житла про те, що в останніх є можливість повернути 1% від вартості такого житла. Оплата збору при нотаріальному посвідченні договору купівлі-продажу порушує Ваші права. Тому якщо Ви купили житло вперше - скористайтесь можливістю повернути суму збору. Це як мінімум збільшить Ваш сімейний бюджет (оскільки 1% від вартості середньостатистичної квартири це близько 10 000 грн), а як максимум поновить Ваші права.

Теги: житло
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]