Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2018 10:50

Досить вже кошмарити підприємців!

Президент компанії "Біофарма", голова Ради директорів групи компаній "Трібо"

Нинішні новини про бізнес виглядають, наче якісь кримінальні хроніки з 90-х...

Нещодавно перетрусили «Нову Пошту», і всі прекрасно розуміли, що це було дещо більше, аніж звичайні перевірки - інакше це не була би Генпрокуратура, це не було би в п’ятницю, до 2-ї ночі.

Адже офіційна перевірка за «несплату податків» передбачає чітку процедуру: ДФС, акт перевірки, оскарження в вищі рівні податкової служби, суд… У випадку ж з «Новою поштою» зрозуміло, що вона стала черговою мішенню для деяких чиновників. 

Я це знаю, бо ми теж це проходили, і не раз. У 2013-му декому сподобалася «Біофарма» - попросили 50% бізнесу. Ми відмовили. Як наслідок - перевірки, обшуки. В результаті ми навчилися розміщувати сервера в Німеччині. У наступному році декому сподобався «Трібо». Коли ми сказали, що нам комфортно працювати з нинішнім активом, через 2 тижні отримали 20 озброєних, у повній амуніції бійців, які перестрибували через 6-метровий паркан. А потім були обшуки вдома майже у всіх моїх директорів, бухгалтерів, провідних фахівців...

Насправді ж, інтереси керівництва країни та підприємців збігаються у всьому. Ми теж «за» інвестиції, «за» низькі процентні ставки і доступні кредити, «за» створення робочих місць, за те, щоб виробляти в Україні і експортувати свою продукцію по всьому світу, за те, щоб молодь створювала тут свій бізнес, а не виїжджала, тікала, відлітала з України… Але те, що відбувається, доводить: такі «спільні» інтереси - лише декларації, які влада використовує як гарну вивіску на міжнародних економічних форумах так прайм-таймах телеканалів.

Нинішні новини про бізнес виглядають, наче якісь кримінальні хроніки з 90-х: рейдерство, маски-шоу, «нальоти» податкової, перевірки ГПУ, арешти, блокування рахунків і т.д.

Хіба не соромно, що в останньому рейтингу економічної свободи Україна посіла 150 місце серед 186 країн світу, а серед країн європейського регіону ми зайняли найнижчу, 44 позицію? Автори цього рейтингу – фахівці американського аналітичного центру HeritageFoundation - наголошують на необхідності розвитку в Україні ринків капіталу, вдосконаленні законодавчої бази і верховенства права. А три показники у нас оцінені гірше, ніж минулого року: це право власності, свобода торгівлі, цілісність управління.

До речі, Європейська бізнес-асоціація в кінці минулого року перше за останні роки зафіксувала падіння індексу інвестиційної привабливості України. За словами європейських експертів, наш бізнес скаржиться на корупцію, бюрократію та повільний хід реформ. 50% опитаних були незадоволені бізнес-кліматом в Україні, а відсоток задоволених впав до якихось 11%.

Якщо ви хочете, щоб українська молодь розвивала національну економіку та йшла працювати у бізнес, то потрібно зовсім інше – підтримка від держави, впевненість у завтрашньому дні, верховенстві закону та приклади успішних кейсів. По телебаченню варто було би щодня показувати передачі про успішних людей, давати підприємцям довгі, доступні і дешеві кредити і гарантувати ведення стабільного бізнесу. Досить нарешті «кошмарити» підприємців, які просто хочуть розвивати власний бізнес, а не ділитися з кимось тільки тому, що хтось раптом захотів мати частку…

Саме тому сьогодні я повністю на боці цих підприємців, з якими, до речі, я не маю спільних бізнес-інтересів та навіть особисто не знайомий.

Бізнесу час об'єднатися, стати поруч і нарешті сказати «стоп» таким замовним перевіркам. Ми хочемо жити в Україні і будувати тут свій бізнес, зміцнюючи таким чином національну економіку та забезпечуючи майбутнє власним дітям.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]