Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2016 18:35

Скромна перемога Європи під час референдуму в Угорщині

Філософ, публіцист

Окремі українські ЗМІ вже встигли охрестити результати угорського референдуму, що пройшов 2 жовтня, “провальними” для Віктора Орбана. Але тверезий погляд на підсумки волевиявлення угорців змушує говорити про скромну перемогу, а не провал — перемогу і Орбан

Окремі українські ЗМІ вже встигли охрестити результати угорського референдуму, що пройшов 2 жовтня, “провальними” для Віктора Орбана. Але тверезий погляд на підсумки волевиявлення угорців змушує говорити про скромну перемогу, а не провал — перемогу і Орбана, і Угорщини, і всієї Європи.

Формально референдум виявився недійсним через недостатню явку. Але, як показує практика останніх десятиріч, низька явка — це частий супутник проведення референдумів. Наприклад, явка під час референдуму Нідерландів щодо асоціації України і ЄС становила близько 32%. У хорватському конституційному референдумі 2013 року взяли участь близько 38% виборців. Показник під час угорського референдуму становить приблизно 40%, а це досить непогано.

Ймовірно, ініціатори референдуму мріяли про кращий результат. Але й наявний результат говорить про те, що політика “Фідес” має під собою вагому соціологічну базу. Близько 98% учасників референдуму підтримали позицію уряду і висловилися проти нав'язування Угорщині міграційних квот. Таким чином проти квот на поселення мігрантів проголосували 3,3 млн з-поміж 8 млн угорських виборців. Це — вагоме ядро, на яке може спиратися уряд у відстоюванні національних інтересів. Орбан слушно підкреслив, що число угорців, які голосували проти нав'язування Брюсселем своєї волі Угорщині, виявилося більшим за число тих, підтримав вступ до Євросоюзу у 2003 році.

Оптимістичний тон заяв Орбана — це аж ніяк не хороша міна при поганій грі, як намагаються нас переконати окремі політичні оглядачі. Орбан відчуває ґрунт під ногами, тож може й надалі відстоювати свої принципи.

Таким чином, ті угорці, які взяли участь у референдумі і підтримали позицію уряду, зробили суттєвий вклад у захист національного суверенітету і спротив колонізації власної країни вихідцями з Азії та Африки. Тепер справа за наполегливістю “Фідес” і всередині країни (вольове прийняття поправки до конституції), і на зовнішньополітичній арені.

Водночас результати угорського референдуму мають позитивні наслідки в загальноєвропейському масштабі, бо посилюють позиції противників мультикультуралізму. Міністр закордонних справ Австрії Себастьян Курц уже встиг заявити про свою підтримку дій угорських політиків і запропонував відмовитися від планів Євросоюзу щодо розміщення мігрантів. Курц заявив, що Євросоюз із самого початку мав дбати не про розподіл мігрантів, а про закриття кордонів.

Результатами угорського референдуму можуть скористатися й уряди центральноєвропейських держав, й критично налаштовані щодо прийому мігрантів сили у Західній Європі. Тому угорцям варто подякувати за те, що вони зробили вклад у оборону всієї Європи.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]