Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2021 11:24

Як зробити місцеве самоврядування гендерно чутливим (крок 1)

Журналіст, телеведуча

Про гендерні ініціативи на місцевому рівні, неформальне навчання міських голів та чиновників усіх рівнів, про публічні форуми та практики інших країн.

Постковідний старт фестивалей на Київщині відкрився Форумом “Generation Equality” щодо розширення можливостей жінок. За моєї ініціативи в кінці травня в Бучі відбувся опен-ейр Форум про розширення можливостей жінок в Україні “Generation Equality” та соцфест “Різні-рівні”. Ця ініціатива вже відбулася втретє: попередні роки в Житомирі, нині в Бучі, що закладає перспективу на наступні роки покрити Київську область, або взагалі вийти на національний рівень обговорення. Організаторами заходу виступили: Центр Суспільних Комунікацій, Асоціація Міст України та Бучанська міська рада. Ідея підтримана Радою Європейських муніципалітетів та регіонів. 

Я започаткувала GENDER MONTH в Житомирі як український приклад на інституалізовані моделі заходів щодо розширення можливостей жінок в Америці та Європі. І моя мета, щоб такі заходи пройшли у всіх населених пунктах України. Для цього необхідний Указ Президента, і все, модель буде інституалізована: по всій країні проходитимуть заходи на підтримку підкреслення ролі жінок для розвитку українського демократичного суспільства: це і виставки книг, і вистави, і круглі суспільно-політичні столи, і Фести, і форуми, і кінопокази і т д. 

Для довідки: мій GENDER MONTH - фестиваль на тему гендерної рівності, який включає кінопокази, круглі столи, воркшопи та тренінги, арт-заходи, публічні дискусії, виступи жінок невідомих професій, спічі молоді навколо цієї теми, лекції в школах та університетах, бізнес-сніданки та круглі столи і т.д в містах України. Ми зачіпаємо теми домашнього насильства та херасменту, розширення бізнес можливостей жінок із застосуванням технологій, способи урегулювання жіночої політики на місцевому рівні, тощо. 

Раніше я згадувала в блогах гендерні розриви в місті Житомир. Тепер лише кілька фактів щодо Бучі: В ОТГ за останні півроку  - 470 випадків звернень, 6 (увага лише!!! 6) внесено в базу з класифікацією «Домашнє насильство». Усі звернення від жінок. Ми ж розуміємо, що це все невтішні дзвіночки, і що приховане під цією статистикою. Кожен з нас хоч раз пережив(і це незалежно від статі) психологічне, економічне, фізичне насильство.

Жінки в Україні почали більше реєструвати свої бізнес-проекти - по реєстрації ФОПів в Бучі розрив майже відсутній....

В політиці,з 32 одиниць депутатського корпусу, 15 мандатів - отримали жінки на цих місцевих виборах восени.

Центр Суспільних Комунікацій і я як головна натхненниця його діяльності кілька разів в Європі презентували ідеї впровадження GENDER MONTH. Таким прикладом інституалізації теми рівних можливостей зацікавилася Рада Європейських Муніципалітетів та регіонів, і зі своїм українським партнером Асоціацією міст України виступили співорганізаторами проекту.

Пізніше і приєдналася Бучанська міська рада, за що я безмежно вдячна. Хоча за результатами деяких фото та відео звітів, помітно що мерія не зовсім визнала за нами провідне право на ініціативу та співорганізацію проекту. В деяких візуальних звітних матеріалах жодним словом так і не згадали ні ініціаторів проекту, ні список громадського сектору, який працював над цим проектом.  Адже організатори цього проекту роками роблять цю волонтерську діяльність переважно безоплатно, або в рази дешевше, ніж за ринковими розцінками ринку івентів: люди приділяють свій особистий та робочий час, щоб ця подія могла відбутися.

Бучі ще потрібно навчитися поважати принцип ініціативи розвитку волонтерства, приймати волонтерство таким, яке воно є, або крок за кроком навчати і розвивати бажання ініціативи знизу.  Не будемо піднімати на видимість конфлікти, які відбулися між партнерами проекту, головне, що по факту усі знайшли компроміси і довели, що мета та ідеї заходу стоять вище понад амбіціями. 

ПРО ФОРУМ

Під час Форум «Generation Equality» виступив Фредерік Вальє, генеральний секретар CEMR, де повідомив про перспективи Східноєвропейського партнерства у цій сфері, та про 15 річчя від заснування Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Марина Хонда, заступниця Київського міського голови, розповіла про особливості впровадження гендерних проектів в Києві.

Питання економічної стабільності регіону та держави були підняті міським головою Бучі Анатолієм Федоруком та виконавчим директором Асоціації міст Олександром Слобожаном. Крім того, заступниця міністра молоді та спорту Марина Попатенко відмітила роль молоді у всіх цих процесах. На заході також виступили народні депутатки Марія Мезенцева, Тетяна Циба та Ольга Василевська-Смаглюк, урядова уповноважена з гендерної політики Катерина Левченко, також експерти ПАКт, ООН-жінки та громадської ради МФО "Рівні можливості": Елла Ламах, Нургуль Асильбекова та Лариса Кобелянська.

Радник міністра охорони здоров”я Костянтин Косяченко розповів про особливості рівності в період корона-кризи, про жіноче лідерства в політиці та в ЗМІ говорила депутатка Київської обласної ради Тетяна Самойленко, відбулися міжнародні мости з Грузіє та Молодвою, виступили Натя Гвінашвілі та Віолета Круду відповідно. Футболіст та амбасадор освітніх проектів Хуго Агра приїхав з Португалії на заходи ЦСК вже втретє, адже відмічає високий рівень соціальної відповідальності волонтерів проекту та креативність і говорив про впровадження генденого підходу в спорті на місцевому рівні. 

ПРО АКТИВНОСТІ ФЕСТИВАЛЮ

На неформальних камерних локаціях були розглянуті важливі питання щодо досягнення успіху в різних сферах життя та їх здорового збалансування за участі Анни Чайковської, Юлії Сидорчук та Ольги Вандіної. Під координацією Євгенії Потьомкіної та Катерини Алтабаєвої працювали зона вистав, тренувань, виступів танцювальних та театральних гуртків: веселі руханки та веселі старти, танцювальні флешмоби; еко-зона Garage Sale - локація, де продавали та купували вживані речі – одяг, іграшки, книжки, гаджети, майстрині хенд-мейд продавали свої вироби. Для мам, тат і діток  активності організували дитячі садочки, студії та центри розвитку.  Учасники відмітили лекцію про грудне вигодовування, поради психологів та лікарів,  виготовлення ляльки-мотанки та розписи на пряниках, арт-терапію,  колективні трансформаційні ігри “МАФІЮ” та “Кеш-фло”. До речі, з керівництвом проекту “Кеш Фло” Анастасією Долговязовою та ГО ЦСК був підписаний Меморандум про впровадження проекту в місті Буча.

За результатами проекту, послідував виступ міського голови Бучі, який повідомив депутатів про важливість впровадження політики рівності на місцях, адже це про дитячі садочки, шелтери, пандуси, зручні тротуари та міжнародне співробітництво. 

Одразу після Форуму ми на травневій сесії оголосили про утворення депутатської групи «Рівні можливості». До складу групи увійшли представники усіх фракцій, що говорить, що тема впровадження плану дій до Європейська хартія рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад-UA, запровадження гендерно-орієнтованих ініціатив та проектів є цікавим та актуальним усім колегам, бо це стосується і пандусів, і велодоріжок, і садочків, і прибирання, і еко-ініціатив,і всього, що є навколо нас. Адже якісна публічна послуга потрібна скрізь, де є люди з їхніми соціальними ролями(з їхнім гендером). 

Отож,

.... Моя мета беззмінна – це рівень Всеукраїнської дії, де буде вже не кілька поодиноких заходів в кількох містах України, як зараз, а обговорення стане зрозумілим широкій аудиторії, підключаться всеукраїнські медіа….Якщо Ваша мета така ж, пишіть мені у приватні повідомлення в месенджері у Фейсбук.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]