Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.05.2020 11:03

Чи компенсує держава місцевим бюджетам витрати на боротьбу з COVID-19

Журналіст, телеведуча

Але чи побачать хоч частину коштів від міжнародних організацій та від Нацфонду місцеві бюджети і місцеві громадські організації?

Місцеві ради в умовах складної економічної ситуації прийняли рішення про виділення мільйонів зі своїх бюджетів розвитку на боротьбу з коронавірусом. Це підтверджується підрахунками Рахункової палати. Стабілізаційний фонд держави становить понад 64 мільярди гривень. Допомога від національних інституцій складе також мільйони в іноземній валюті. 

В ці дні ми працюємо разом для миру в усьому світі та зосереджуємося на нашій спільній битві за перемогу над COVID-19 в Україні, в її містах та селах. Оновлений базовий прогноз компанії Dragon Capital на 2020 рік щодо України передбачає падіння ВВП на 4-9% та девальвацію гривні до 30-35 грн за долар на кінець року (за умови, що карантинні заходи триватимуть довгий термін). Інші дослідження показують, що в умовах карантину у майже 60% українців через місяць закінчаться кошти. За таких умов варто очікувати зростання безробіття.

Місцеві ради з метою стримання епідемії виділили зі своїх бюджетів на початку карантину мільйони: Дніпро - 100 мільйонів, Луцьк - 60 мільйонів, Житомир - 30 млн. Дохідна та видаткова частини бюджетів, відповідно, послабли, і повернутися до звичного стану речей у містах буде непросто та довготривало.

В той же час, мешканці міст напряму звертаються до нас, місцевих депутатів, громадського сектору, влади. Ми розуміємо загрози соціального та маргінального вибухів можливі: підвищення протестних настроїв, крадіжок, розбоїв, самогубств, паніки та депресії. Ми як місцеві лідери, які найближчі до людей, розуміємо згубний вплив на долі українських родин, особливо для мешканців, які мають хронічні хвороби, виховують самостійно дітей, доглядають за батьками і т.д.

Для стримування спалаху коронавірусу і пом'якшення його негативних соціально-економічних наслідків Євросоюз у межах Інвестиційної ініціативи виділив державам-членам 37 млрд євро. Так в Європі мешканці отримають особливі умови кредитів, гроші на зарплати і податкові канікули.

В той же час перспективи України менш радісні, оскільки додаткову підтримку отримають лише окремі групи пенсіонерів у розмірі 30 доларів. Європейський Союз пообіцяв підтримати Україну у боротьбі з коронавірусом, зокрема, у підтримці системи охорони здоров'я, у вирішенні соціальних питань (допомозі літнім людям, онлайн-освіті, догляді за дітьми, кредитній підтримці малого та середнього бізнесу) у сумі 80 млн євро. Нам відомо, що США нададуть Україні 1,2 млн дол. на боротьбу з коронавірусом: гроші підуть на медичне устаткування для лабораторій, що роблять тести, гуманітарну допомогу та інформаційне забезпечення населення. А ООН представили план подолання коронавірусу в Україні на 165 млн доларів протягом наступних 9 місяців. ООН стурбовані, що далі можуть постраждати найбільш уразливі діти та родини України, малозабезпечені, соціально-незахищені, неповні сім'ї.

Довідавшись про це, ми підготували звернення від нашої депутської групи «Рівні можливості» в Житомирській міській раді до міжнародних організацій та голів наших національних делегацій про занепокоєння щодо особливостей справедливого розподілу коштів міжнародних інституцій та в подальшому справедливих процедур від Уряду. На разі нацпорядок витрат коштів для боротьби з COVID-19 дуже узагальнений. Крім того, активне розподілення коштів почнеться після завершення карантину, і часто Уряд місцевим радам каже, якщо процеси були вирішені вже, то вочевидь місцевим радам під силу робити усе самостійно.

При тому ми отримали кілька офіційних та неофіційних інформацій на наш запит. Так система ООН в Україні наразі робить багато для швидкої мобілізації підтримки для України з приводу медичних закупівель, соціо-економічного відновлення, кризових комунікацій, координаційної підтримки Уряду України в часи безпрецедентної кризи. І наразі ООН чекає від Уряду на отримання від України централізованого переліку потреб, пов'язаних із відповіддю на COVID-19, для забезпечення скоординованого реагування з боку ООН та інших міжнародних партнерів. В той же час, ми пам"ятаємо про привіти Черкасам, і зрештою запитання, чи не позначиться підготовка таких документів на прихильності чи не прихильності до тих чи інших рад.

В ООН нам повідомили, що наше Звернення було надане Секретаріату Кабінету Міністрів України та Офісу Віце-Прем'єр-Міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України для подальшої централізації та поширення з партнерами з розвитку, які могли б надати допомогу.

Також ми довідалися, що частину коштів ЄС передбачає на підтримку громадського сектору. І на разі вони також визначають партнерів та орієнтири. Але вже точно відомо, що фонд «Відродження» з 4 млн євро отримає 500 тис євро. Мені особисто не зовсім зрозумілий підхід, адже оголошення про підтримку від ЄС транслювалося по радіо для усіх. Чому тоді конкурс не оголошений на пряму, без додаткових містків - не зрозуміло. Асоціаціями міст і селищ України, владами міст, місцевими молодіжними та жіночими організаціями, місцевим громадським сектором зроблено чимало для підтримки своїх мешканців у різних складний час, а ось у питаннях підтримки вони і досі залишаються за горизонтом через певну монополізацію та бюрократію.

При тому саме місцеві лідери найближчі до реальних проблем мешканців, тож якщо міжнародні інституції мають на меті допомогти Україні в у прозорій та конкурентоспроможній спосіб, чи не час комунікувати з містами та селищами напряму? Крім того, це дозволить по-новому вивчити Україну, отримати інформацію для нових пріоритетів та партнерства. Ми як група за рівні можливості, хочемо щоб ці можливості були дійсно рівними, в тому числі при отриманні даної допомоги.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]