Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.06.2023 10:15

Як зробити STEM ще цікавішим для молодого покоління?

Президент Федерації ракетомодельного спорту України, майстер спорту міжнародного класу з ракетомоделювання

Трохи роздумів щодо того, як привертати увагу молодих і наймолодшеньких до STEM напрямку.

Перш ніж перейти до основної теми матеріалу, хочеться написати про сам STEM. Акронім STEM розшифровується як Science, Technology, Engineering, Math, а перекладається як Наука (або точніше Природничі науки), Технології, Інженерія, Математика. Існують варіації, коли до цих чотирьох “стовпів” додаються медицина або екологічні науки. Мені імпонує підхід STEAM (STEM + Arts), тобто поєднання наук, технологій і мистецтва. Загалом же, поняттям STEM можна окреслити такий підхід до навчання, в якому теоретичні знання здобуваються практичним і (що важливо) цікавим шляхом. 

Виникнення підходу зумовлене нестачею спеціалістів у сферах інженерії, математики, природничих наук, а також комп’ютерних фахівців. Особливо гостро цей дефіцит відчули прогресивні країни на початку нового тисячоліття. Тоді ж і почали розвивати STEM. В авангарді цього руху були і залишаються Сполучені Штати Америки, однак STEM-освіті надають великого значення і у Великій Британії, і в Фінляндії, і в Німеччині. А ще, слово “stem” перекладається з англійської як “стебло, пагін”, що має символічне значення, адже мета руху STEM – не тільки посіяти зерно зацікавленості в точних науках, але й виростити міцні пагони юних ентузіастів, які згодом стануть довершеними деревцями – потужними спеціалістами. 

За своєю суттю STEM просто зобов’язаний бути цікавим. Однак не все так просто і без системного підходу нічого не вийде. Ось декілька узагальнень з нашого ракетомодельного досвіду, які, як на мене, є універсальними інструментами в досягненні бажаного рівня інтересу від молодого покоління. 

Наявність змагального елементу. Найкраще ми працюємо, якщо маємо з ким змагатись. Найкраще вчимося – якщо маємо з чим порівняти свої результати. Ракетомодельний спорт, як і будь-який інший, побудований на змаганнях. До 2022 року щорічно ми проводили Чемпіонати України, обласні чемпіонати, а також міжнародний етап Кубку світу з ракетомоделювання Yangel Cup. Окремою подією були також Ukraine Rocketry Challenge – змагання ракет з вантажем, про які детальніше писав в одному з матеріалів цього блогу. 

Нині внутрішні чемпіонати на паузі через неможливість польотів на території України. Проте ми пам’ятаємо про важливість змагального елементу. На заняттях тренери обов’язково влаштовують міні-турніри, а також не забувають про важливість навичок роботи в команді.

Міжнародний контекст. Міжнародні змагання – це не тільки новий рівень випробування власних можливостей і командного духу, це ще й нагода обмінятись досвідом, засвоїти найновіші практики інших команд і країн. У ракетомодельному спорті обмін досвідом надзвичайно важливий, адже кожна збірна має власний підхід як до конструктивних рішень (використання тих чи інших двигунів, деталей та матеріалів), так і до методик запуску й пілотування моделей ракет. Саме тому, навіть у найскладніші часи ми намагаємось відвідувати міжнародні змагання. Величезна подяка за цю можливість нашому багаторічному партнеру громадській організації “Асоціація Ноосфера”. Сезон 2023 ми розпочали у квітні на Етапі Кубку світу KASPICHAN CUP у Болгарії. І навіть незважаючи на відсутність повноцінних тренувань в Україні, на KASPICHAN змогли здобути одне золото, два срібла й одну бронзу. Особлива гордість – молоде покоління в особі Софії Фісун і Родіона Струзмана з Дніпра, які посіли перше місце у класі S9A і друге місце у класі S4A відповідно. 

Збірна України з ракетомодельного спорту на KASPICHAN CUP у Болгарії
Наші ракетомоделісти на KASPICHAN CUP 2023 у Болгарії

Наприкінці травня ми продовжили спортивний сезон уже в Словаччині на Етапі Кубку світу Dubnica. І знову Софія Фісун не залишила Україну без медалей – третє місце в класі S9A (на тривалість польоту з ротором). 

Інноваційність і актуальність. Я вже неодноразово згадував про значення інноваційних методик у технічних видах спорту і сучасній освіті. Тільки знаходячи відповідні часу формати і методи, можна залишатись цікавими вибагливій молоді. Найвдаліший наш приклад – це змагання з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games. Нині у розпалі реєстрація вже на четвертий сезон цього турніру, для середньої вікової категорії – до 18 років. Учасниками трьох попередніх Noosphere Space Games стали майже 1700 юних інженерів! Успіх цих змагань, як на мене, не лише у близькому дітям і молоді форматі (адже це, фактично, комп’ютерна гра), але й у вдало підібраних завданнях. Щоразу ми старались вигадувати злободенні завдання, цікаві і небанальні. Наприклад, і учасникам, і широкій публіці запам’яталось завдання зі встановленням прапора України на Місяці.

Прапор України на Місяці (Мун). Скриншот з Kerbal Space Program учасника Noosphere Space Games. Middle Edition 2022
Прапор України на Місяці (Мун). Скриншот з Kerbal Space Program учасника Noosphere Space Games. Middle Edition 2022

Ну і звичайно, задачі у Noosphere Space Games завжди мають дуже практичний характер, адже гра імітує реальні космічні умови до найменших деталей. Крім того, до розробки наших задач долучаються фахівці космічних компаній, які входять до екосистеми Noosphere Макса Полякова. 

Запрошую долучатись до змагань Noosphere Space Games усіх охочих, а також стежити за успіхами українських ракетомоделістів на нашій сторінці у Facebook.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]