Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.05.2021 11:36

Безробіття і весела математика уряду

Український економіст, політик. Міністр фінансів України (березнь 2020 р.)

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль знову почав хвалитися робочими місцями. І нехай би хвалився, якби було чим. Натомість ми бачимо підміну понятть і математичні фокуси.

Рік тому очільник уряду урочисто заявляв, що створить пів мільйона (!) робочих місць. Тепер він не менш урочисто звітує, що понад пів мільйона українців не втратили роботу.

Цікава підміна поняття, чи не так? Скільки громадян втратили роботу внаслідок нерозсудливої політики уряду, він дипломатично замовчує.

Подивімося, звідки Шмигаль бере свої цифри. За рік до бірж праці сукупно (це важливо) звернулися 1 млн українців. Однак це не кількість безробітних. Для прикладу, 4 травня 2020 року кількість безробітних становила 456 тис, а 6 травня безробітними залишилися 401 тис громадян.

Проте Шмигаль якимось чином віднімає зафіксовану в певний момент цифру від сукупної кількості звернень за рік, і каже, що це люди, які знайшли роботу. Це більше схоже не на брехню, а на явку з повинною.

Від самого початку уряд наголошував, що проєкт "Велике будівництво" зможе створити пів мільйона нових робочих місць. Уточнюю: за часи карантину ми не втратимо старі робочі місця, а додатково створимо нові.

Насправді відбулося геть інше.

Стрибок показника безробіття припав на другий квартал 2020 року (517,7 тис осіб). Тоді люди тимчасово залишали робочі місця, щоб отримати допомогу з втрати доходу у зв'язку з надзвичайною ситуацією в Україні (у 2020 році держава платила одноразово 8 тис грн). Узявши гроші, люди поверталися.

Ця схема не нова, її роками використовують працівники комунальних підприємств, але за період локдауну ця схема перетворилася на один із засобів виживання для звичайних громадян. Кількість людей, що отримали таку допомогу, майже збігається з кількістю "створених" робочих місць. 

Отже, можна зробити такі висновки. 

1. Уряд не створив пів мільйона нових робочих місць.

2. На "Великому будівництві" уряд створив лише 44 тис робочих місць, що підтверджено державною статистичною інформацією.

3. Україною в періоди локдаунів прокотилася хвиля безробіття, діяльність малого бізнесу припинилася.

4. Кепські справи: Шмигаль (читаємо Зеленський) дав обіцянку не втратити старі та створити нові робочі місця. Що робити?

5. Вихід знайдено: брехати! Шмигаль прикривається формулюванням "ми зберегли робочі місця" та математичними фокусами.

6. Безробіття зросло, кількість робочих місць в економіці скоротилася. Черги за трудовими візами перед посольствами країн ЄС це наочно демонструють.

Насправді ситуація навіть гірша. До офіційної кількості безробітних треба додати українців, що полишили Батьківщину в пошуках роботи. Мільйони заробітчан – це кваліфікована робоча сила, якої так потребує Україна для здійснення економічного прориву до кращого рівня життя.

На жаль, жоден уряд не планував такого прориву. Уряд Шмигаля більше зосереджений на забезпеченні бюджетними коштами "Великого будівництва". 

Українці їдуть за кордон на заробітки й передають сюди мільярди євро. Цими коштами громадяни перекривають тотальне падіння виробництва. За даними податкової, протягом 2004-2019 років кількість робочих місць в Україні зменшилася з 19,2 млн до 11,2 млн. Ось звідки кілька мільйонів заробітчан.

Родини витрачають кошти, надіслані заробітчанами. Податки з цих грошей надходять у бюджет, а уряд витрачає їх на… "Велике будівництво". Не на створення робочих місць і не на пенсійну реформу, хоча "діра" в Пенсійному фонді доросла до рекордних 7,6 млрд грн і продовжує зростати.

Цей уряд не створює умови, щоб людям не доводилося їхати за кордон заради виживання їхніх родин. Зате він закопує гроші в асфальт, очевидно, для того, щоб по дорозі на заробітки українців не так сильно трусило на вибоїнах.

Це інфантильна і безвідповідальна політика урядовців, забули, завдяки кому вони здобули владу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]