Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.11.2023 10:13

Відкритий лист до маркетологів, або баня – не бібліотека, але без окулярів не обійтися

Експерт з економічних питань, практик

Маркетологи не помічають проблеми, з якими стикаються люди з вадами зору

Ким би ми не були за професією, усі ми є покупцями і нас хвилюють питання, з якими  доводиться стикатися, купуючи різні товари.

Як відомо, маркетолог — це спеціаліст з просування товарів та послуг на ринку. Він знає смаки та вподобання людей і вміє запропонувати саме те, чого наразі потребують потенційні покупці. Саме, як рядовий покупець, хочу звернутися до маркетологів з питань, які мене давно хвилюють.

Нещодавно була на відпочинку на закордонному курорті. Прекрасний відпочинок, обслуговування, море. Але й там знову зіштовхнулася з проблемою, яка давно спричиняє мені деякі незручності.  На поличках душової кімнати номеру, стояла велика кількість флаконів, на яких здоровенними золотими літерами було нанесено назву готелю, а нижче мілесеньким шрифтом вказано, що знаходиться у флаконі. Зазвичай,  коли йдеш в душ, хоч і маєш проблеми із зором, але окуляри з собою не береш. А дарма, бо без них ти не визначиш, яким флаконом тобі потрібно скористатися.

 І це стосується не тільки цього випадку. В магазинах те саме. Але, якщо в магазині одягаєш окуляри, а деякі  мережі пропонують навіть лупу біля кожної полиці, то вдома ситуація з походом у ванну кімнату повторюється: хочеш скупатися -  вдягай окуляри.

Звичайно це стосується не тільки шампунів чи кремів. Це і платіжки за комунальні послуги, які зазвичай викладають зверху на ящики, і ти,  навантажений сумками, пакетом з продуктами, перебираєш квитанції, намагаючись розгледіти на них хоча б номер квартири, і квитки до театру чи на концерт, і реклама в транспорті, і багато іншого, чого частина людей навіть не помічає, а для інших є проблемою.

Тому вже не раз хотілося звернутися до усіх маркетологів: ви просуваєте свій товар на ринку, ви замовляєте дизайн упаковки чи етикетки, ви усіма засобами рекламуєте свою торгову марку, вивчаєте смаки покупців, але при цьому не враховуєте, що: за даними ВООЗ, близько 300 млн. людей  у світі страждають на порушення зору, 45 млн. з них вражені сліпотою і 246 млн. мають поганий зір. Можливо потрібно згадати і про них?

На мою думку, необхідно кардинально змінити підхід до оформлення етикетки кожного товару.  Головне, що покупцю цікаво знати, вибираючи товар, і що повинно бути надруковано крупним шрифтом, це:  назва того, що знаходиться в середині (шампунь, бальзам, кондиціонер, сир, сирний продукт, вершки, сметана, йогурт, тощо), вага, дата виробництва, термін зберігання  і хто його виробив (торгова марка), при чому не дистриб’ютор, не склад, а саме виробник.  Все інше можна писати дрібним текстом, хто схоче отримати додаткову інформацію, той відповідно підготується. 

Ще хочеться зазначити, що час, коли бізнес намагався усілякими методами надурити своїх покупців і при цьому мав додатковий зиск, вже потихенько відходить. Усі ці маніпуляції з вагою, датою кінцевого терміну споживання (замість дати виробництва), схожість дизайну упаковки на відомі марки, тощо, вже  не дуже працюють. Маючи величезну пропозицію на прилавках магазинів, покупець просто відмовляється від того, що у нього викликає якісь додаткові запитання або сумніви, і вибирає той товар, де все чітко і зрозуміло зазначено.

На мою думку, якщо продавець вважає себе серйозним гравцем на ринку і планує довго там триматися, то пора йому перейти до чесних правил гри, бо це: і репутація, і лояльний відданий покупець.

Не можу не звернутися до маркетологів ще з одного  питання: «Чому стільки магазинів, офісів, товарів називаються англійською мовою?». Йдеш по  своєму місту, але судячи з назв, які ти бачиш на кожному кроці, складається враження, що ти не у своїй країні. Звичайно, наразі дуже багато людей вивчає англійську мову, але чи є тільки вони вашими покупцями чи споживачами?

Якщо назва не зрозуміла, її складно запам’ятати та й, якщо ти вивчав іншу мову, навіть прочитавши, вимовити теж не ризикнеш, щоб не осоромитися. Тож і виходить, що ні про якісний товар, ні про знижки, ні про гарні умови вашого магазину чи готелю не дізнається більшість потенційних покупців, бо передача інформації дуже швидко зупиниться.

 А назва - це ж перше, що може бути рекламою товару, продукції, послуги.   

Тому бізнесу і маркетологам потрібно зважати на це та змінювати методи роботи: і в частині зручності для покупця, і в частині чесності до покупця, і в частині поваги до себе і своєї країни.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]