Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2015 12:05

Укрпошта впроваджує комплексний проект розвитку електронної комерції

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

З липня цього року Укрпошта розпочала впровадження Програми електронної комерції – ECOMPRO, яка дозволить он-лайн продавцям набагато легше пересилати свої товари через Укрпошту.

З липня цього року Укрпошта розпочала впровадження Програми електронної комерції – ECOMPRO, яка дозволить он-лайн продавцям набагато легше пересилати свої товари через Укрпошту.

ЕCOMPRO є програмою Всесвітнього поштового союзу (ВПС), вона передбачає новий глобальний комплексний проект розвитку електронної комерції, завдяки якому створюються нові можливості для міжнародного обміну, зростання бізнесу і швидкого повернення інвестицій.

Програма ЕCOMPRO передбачає не тільки вдосконалення нормативних документів ВПС, наприклад у сфері повернення товарів, ціноутворення на поштові посилки з Інтернет-магазинів, але і застосування існуючих інформаційних продуктів і технічних стандартів ВПС. Розроблено Керівництво з електронної комерції з практичними рекомендаціями щодо розвитку для поштових служб.

Укрпошта традиційно приєднується до проектів ВПС однією з перших. Так, у 2003 р. Укрпошта запровадила «Міжнародну фінансову систему» (IFS) ВПС, яка дозволяє здійснювати електронні перекази. У березні 2010 р. для розширення географії обміну міжнародними переказами Укрпошта приєдналася до системи «Єврожиро». Наразі Укрпошта здійснює двосторонній обмін поштовими переказами з 36-ма країнами, з них – відправленнями з післяплатою – з 11-ма країнами. Укрпошта надає декілька видів послуг міжнародних переказів: адресні перекази, перекази до запитання, з післяплатою, термінові, на рахунок, з рахунку. Перекази приймаються та виплачуються у гривнях, доларах США та євро.

 З 2003 р. Укрпошта співпрацює з компанією «Ворктрейс» для формування та обміну електронними повідомленнями через інформаційну мережу Post*Net ВПС з іншими поштовими операторами про вхідні та вихідні міжнародні посилки. На сьогодні такий обмін здійснюється з 143-ма поштовими службами.

 Інформація з електронних повідомлень використовується для підтвердження якості міжнародної поштової служби. Це дозволяє відстежувати проходження міжнародних поштових посилок і відповідати вимогам ВПС щодо показників, які характеризують посилкову службу. Слід відзначити, що Укрпошта отримує щорічну додаткову винагороду від інших поштових операторів за виконання стандартів якості ВПС.

Крім того, з 2011 р. Укрпошта приєдналася до Довідково-рекламаційної Інтернет системи (ІВІS) ВПС, яка дозволяє здійснювати прискорену обробку рекламацій, що надходять від інших поштових операторів у випадках розшуку втрачених поштових відправлень.

 З 2007 р. національний оператор поштового зв’язку долучився до Глобальної системи моніторингу якості міжнародної поштової служби ВПС за участю незалежних експертів.

ВПС допомагає поштовим адміністраціям країн-учасниць формувати якісні, інтегровані поштові продукти та мережі, орієнтовані на сучасні потреби споживачів. Однак, усі країни-члени ВПС мають діяти скоординовано і працювати на випередження: постійно змінюватись і впроваджувати нові послуги.

У ІV кварталі 2015 р. Укрпошта планує здійснити запуск офіційного мобільного додатку з базовим функціоналом, який дозволить відстежувати відправлення і користуватися картою поштових відділень. Подальше розширення функціоналу мобільного додатку відбудеться у 2016 р. і дозволить приєднатися до мобільного сервісу відстеження за відправленнями ВПС. Треба додати, що ВПС планує розробити програму для одночасного відстеження проходження замовлень та платежів.

До стратегічних напрямів діяльності Укрпошти, передбачених на 2016 рік, належить і створення Інтернет-майданчика (e-marketplace) підприємства для продажу товарів оф-лайн та он-лайн продавців, який можна буде розмістити у захищеному Глобальному репозиторії ВПС для поштових електронних магазинів, що також сприятиме зростанню довіри до міжнародної електронної комерції.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]