Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.06.2015 11:20

Програма з енергозбереження на Укрпошті сприятиме мінімізації витрат

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

На засіданні Ради директорів Укрпошти було схвалено Програму з енергозбереження на 2015-2020 р.р.

На засіданні Ради директорів Укрпошти було схвалено Програму з енергозбереження на 2015-2020 р.р.

Рішення про створення даної програми було ініційовано мною ще в січні цього року. Потреба у створенні такої програми викликана необхідністю раціонального використання енергетичних ресурсів на підприємстві та прагненням до зменшення витрат.

Значне подорожчання за останні роки газу, електроенергії та різних типів твердого палива та збереження цієї тенденції у майбутньому, а також відсутність до цього часу на підприємстві чіткої стратегії з ефективного використання енергетичних ресурсів, спричиняло збільшення дефіциту коштів та відповідно ускладнювало процес реформування Укрпошти.

Розвиток ефективної енергетичної політики на підприємстві можливий лише за умов формування й подальшої реалізації відповідної програми енергозбереження. Ефективне використання енергетичних ресурсів та зменшення платежів за спожиті енергоносії сьогодні є для Укрпошти надзвичайно актуальним завданням, оскільки оплата за паливно-енергетичні ресурси – одна з найбільш витратних статей нашої господарської діяльності. Тому зволікання з впровадженням стратегій енергозаощадження могло спричинити підприємству чималих фінансових втрат.

Розроблена на підприємстві Програма з енергозбереження сприятиме мінімізації витрат на спожиті енергоресурси за рахунок реалізації цілої системи, які потребують наявності довгострокової стратегії, застосування організаційно-фінансових механізмів, координації зусиль і концентрації ресурсів.

Програма складається з двох частин: аналізу споживання паливно-енергетичних ресурсів, а також плану заходів на 2015-2020 р.р., із відповідними розрахунками ефективності енергозберігаючих заходів і визначенням механізму їх фінансування.

Дослідження споживання паливно-енергетичних ресурсів за останні п’ять років засвідчили, що хоча обсяги споживання різних видів енергоносіїв з року в рік скорочувалися (не в останню чергу просто через брак коштів на їх закупівлю), витрати на них не лише не знижувалися, а навпаки, зростали.

Заходи, що вживалися на підприємстві до цього часу, не вирішували проблему через їх низьку ефективність, необґрунтованість та брак системності. За результатами діяльності у 2014 р. частка витрат на паливно-енергетичні ресурси у загальній структурі витрат Укрпошти становила 8,5%. На оплату енергоносіїв підприємство витратило 337,4 млн. грн. З них – 54% коштів пішло на паливно-мастильні матеріали, 29% – опалення, газ, вугілля; 17% – витрати на електроенергію. На освітлення в Укрпошті витрачається близько 20% електроенергії, причому більше половини ламп – неекономічні.

Тож лише системна робота в цьому напрямі надасть змогу в масштабах всього підприємства заощаджувати значні кошти, які можна буде спрямовувати в розвиток виробництва, а також на нові заходи з енергозбереження.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]