Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.04.2024 11:23

Актуальні питання захисту прав військовослужбовців, протидії ворожим ІПСО

Адвокат, голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, третейський суддя

Військовослужбовцям сил оборони України найчастіше потрібна правова допомога у розв’язанні питань, пов’язаних не тільки з військовою службою, але й з іншими життєвими, сімейними проблемами

Так, згідно з дослідженнями авторів, найчастіше діючі військовослужбовці мають проблеми зі спілкуванням та вираженням почуттів, наслідками довготривалої відсутності, знижені показники фізичної прихильності. Конфлікт між службою та молодою родиною, часом нерозуміння ситуації близькими людьми тощо викликають негативну задоволеність шлюбом та можуть стати однією з причин емоційного вигорання партнерів в сім'ях військовослужбовців. 

Діючі військовослужбовці та їх сім'ї все більше і більше потребують юридичної, психологічної та соціальної допомоги для забезпечення стійкості та резильєнтності їх сімей шляхом, що може бути запроваджено шляхом розробки та реалізації релевантних соціально-психологічних програм. Крім цього, зазначена психологічна стійкість відіграє також певну позитивну роль у збільшенні здатності протидії сил оборони України ворожим інформаційно-психологічним операціям (далі - ІПСО).

В наш час, з об’єктивних причин, в сімʼях військовослужбовців можуть виникати недовіра, страх зради, депресії тощо. Конфлікти з рідними та близькими по телефону, рідки зустрічі, на практиці в більшості випадків слугують каталізатором, запускаючи механізми  правопорушень через агресивну поведінку військового, порушення наказів і статутів, зловживання спиртними напоями, спроби самогубства. В практиці автора був випадок, коли військовослужбовець, намагаючись зберегти сімейні стосунки з дружиною, постійно купував собі нову обручку, тому що губив її, знімаючи стрес різним чином.

Навіть у тилових частинах, з практики автора, військовослужбовці постійно відчувають емоційне напруження, оскільки строки закінчення війни та демобілізації  наразі непередбачувані. Загальновідомо, що чинне законодавство не обмежує строк служби  мобілізованих та контрактників на даний час, що не сприяє покращенню ситуації щодо правопорушень.

Переживання психологічного напруження на фоні психічних та психологічних проблем, часто навіяних ІПСО, які він дізнається спілкуючись з рідними,  часом  може викликати у діючого військовослужбовця бажання відсторонитися від товаришів та  близьких, аби їм не нашкодити та не нашкодити сімейним стосункам, проте завдяки такому відстороненню зʼявляється відчуття своєї непотрібності. Дружини військовослужбовців зізнаються в тому, що їхні чоловіки повертаються з деякими розладами поведінки, і сімʼя змушена щоразу адаптуватися. Під час кожної зустрічі родина переживає стрес, що викликає напруження в стосунках. У сімʼях, де підтримується  комунікація під час відсутності бійця, процес спілкування  проходить більш раціонально.

Згідно досліджень, викладених у методичних рекомендаціях з профілактики та вирішення конфліктів у сімʼях військовослужбовців (2023) проблемою, що потребує уваги, є іррегулярність подружніх стосунків. За словами жінок стосунки подружжя після повернення чоловіка змінюються. Фахівці відмічають, що протягом перших днів відпустки, повернення додому у спостерігається або надмірний потяг, або ж цей потяг зникає. Часто також простежується втрата ніжності, що в подальшому може призвести до відмови від стосунків на тривалий час. Такі зміни як чоловіки, так і дружини часто інтерпретують як згасання почуттів або привід для ревнощів, що породжує конфлікти і деструктивно впливає на психологічний стан.

Наразі на офіційному сайті Міністерства оборони України https://www.mil.gov.ua/ створено довідник «Допомога після поранення» https://turbota.mil.gov.ua/, де зібрано важливу інформацію яка допоможе військовослужбовцям проходити всі етапи шляху воїна, в тому числі направлення та проходження медико-соціальної експертної комісії для встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності, проте цього недостатньо.

У соціальних мережах діють численні волонтерські групи допомоги військовослужбовцям (до прикладу - проект команди волонтерського руху “Адвокати ЗСУ” в мережах Фейсбук та телеграм, координатор Євгенія Рябека). З 2024 року діє Центральне управління захисту прав військовослужбовців – новий структурний підрозділ Міністерства оборони України, створений з метою реагування на порушення прав військовослужбовців та членів їхніх сімей, проведення відповідних перевірок та розслідувань, поновлення порушених прав — фактично військовий омбудсмен.

Центральне управління захисту прав військовослужбовців безпосередньо підпорядковується міністру оборони та відповідатиме за розгляд звернень та скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок та розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей. «Реалізація цієї ініціативи передбачає комплексний підхід до захисту прав воїнів та членів їхніх сімей, включаючи реагування на конкретні скарги, аналіз конкретних ситуацій, виїзд на місця порушень, проведення перевірок та подальші заходи з відновлення прав», — заявив Міністр оборони України Рустем Умєров.

Крім вищевказаного, невизначеність щодо проблем, повʼязаних з підготовкою та участю у бойових діях, часовими показниками, здатності родини справлятися з розлукою, ризик поранення може нести потенційно руйнівні наслідки. Як зазначають експерти, на думку командирів, стурбований, заклопотаний військовослужбовець легко відволікається і не в змозі зосередитися на важливих завданнях у критичний момент. З психологічної точки зору, легше розізлитись, ніж протистояти болю і втраті від розлуки. У гіршому випадку, невирішена емоційна напруга може призвести до серйозних нещасних випадків або розвитку бойового стресу, який, у свою чергу, може стати причиною зриву виконання бойового завдання. Через сімейні негаразди (непорозуміння з батьками (родичами), переживання за членів родини, які залишилися на окупованій території, конфлікти з подружжям (коханими) скоюється близько 30% самогубств військовослужбовцями - учасниками бойових дій. Близько половини зафіксованих спроб суїциду в армії, за оцінками незалежних експертів, повʼязані з сімейними обставинами, з чим погоджуються і автори. 

Напружені, конфліктні стосунки між подружжям (членами сімей) деструктивно впливають на психологічний стан військовослужбовців під час служби (депресивні стани, зловживання спиртними напоями, агресивність, замкнутість, порушення статуту, суїцидальні думки тощо) і не сприяють відновленню в періоди між службовими завданнями. Проте, розумні, гармонійні стосунки в сімʼї військовослужбовця є  для нього підтримуючим ресурсом, особливо у період відновлення. Наявність значної кількості військовослужбовців, які розлучаються через сімейні проблеми, що виникають після їх тривалого перебування в силах оборони, навіть поза районами  ведення бойових дій, спонукає до розробки шляхів щодо профілактики та вирішення конфліктів у сімʼях військовослужбовців.

При грунтовному аналізі цього явища слід зазаначити, що ряд змін у законодавстві України та нововведень в роботі державних органів мають позитивно вплинути на здійснення та реалізацію прав і свобод, які мають військовослужбовці та  члени  їх родин. Так, відповідно до Закону України “Про безоплатну правничу допомогу” (Закон України від 02.06.2011 зі змінами та доповненнями) держава гарантує надання військовослужбовцям та членам їх родин правничу допомогу, яка полягає у наданні консультації, роз'яснень та правової інформації з різних питань, складенні заяв, скарг та інших процесуальних документів, представництво інтересів особи в судах, органах місцевого самоврядування та державних органах, забезпечення захист від обвинувачення, надання допомоги в доступі до вторинної правничої допомоги та медіації. Відповідно до статті 14 вказаного закону коло суб'єктів безоплатної вторинної правничої допомоги є досить широким: це і діти і, особи, які затримані чи знаходяться під слідством у кримінальних та адміністративних провадженнях, окремим суб'єктом законодавець виділяє ветеранів війни та членів їх сімей, членів сімей загиблих захисників та захисниць України, які мають особливі заслуги перед Україною.

Вторинна правнича допомога, як вид соціальної гарантії, надається також особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, відповідно до Закону України “Про соціальний та правовий захист  осіб,  стосовно  яких  встановлено  факт  позбавлення  особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”. Зазначені положення законів надають право доступу до послуг адвоката за рахунок держави малозабезпеченим та вразливим категоріям громадян і сприяють утвердженню законності в Україні. Цікавим і перспективним напрямком у наданні правничої допомоги стає відновне правосуддя, послуги медіації, який можна отримати, звернувшись до центрів безоплатної правничої допомоги, які відкриті у кожному обласному місті України, філії центрів функціонують у містах районного типу та селищах. Послуги медіатора можуть допомогти залагоджуванню конфліктів, вирішенню матеріальних та емоційних проблем, відіграти значну роль у досудовому вирішенні спорів, які можуть виникати у родинах військовослужбовців.

Крім цього, на думку авторів, впровадження принципів відновного правосуддя щодо військових правопорушень може сприяти зменшенню кількості військових правопорушень та злочинів проти встановленого порядку несення військової служби (військові злочини), в першу чергу, завдяки відновленню позитивних міжособистісних стосунків, в тому числі серед військовослужбовців.  Проте, на теперішній час, повноцінне впровадження відновного правосуддя у військовій сфері потребує подальших ґрунтовних наукових досліджень.

У 2024 році кроком по вдосконаленню надання послуг з реєстрації актів цивільного стану, включаючи діючих військовослужбовців, стала Постанова Кабінету Міністрів № 245 від 29.03.2024 “Про реалізацію експериментального проекту щодо проведення державної реєстрації шлюбу в електронній формі”, що надає можливість проведення процедури одруження онлайн в застосунку. Як відомо, багато проблем виникає у зв'язку з тим, що військовослужбовці не мали можливості бути фізично присутніми у органах, які могли офіційно зареєструвати чи розірвати шлюб. Така ситуація спричиняє й багато майнових проблем, порушення прав дітей та жінок у випадку смерті військових, які їх утримували, або були батьками. Можливість реєстрації шлюбів та розлучень онлайн не тільки спростить життя українців, а й стане унікальним прикладом застосування електронних послуг у світі.

Підсумовуючи, можемо зробити висновок про те, що вдосконалення правової та соціальної підтримки військовослужбовцям, включаючи забезпечення підтримки стійкості їх сімей, оптимізації відпусток та строків служби за мобілізацією, впровадження принципів відновного правосуддя щодо військових правопорушень, деяких злочинів та проступків, призведе до збільшення резильєнтності військовослужбовців, допоможе зберегти сімʼї та зменшить шкідливий вплив ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Автори: 

Колесник Ганна Миколаївна, 

Свєтлічний Ігор Валерійович, 

Бурчак Леся Іванівна.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]