Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2021 13:07

Як спілкуватися з юристом? Soft skills – поради клієнтам

Адвокат, голова секції відновного правосуддя Комітету захисту прав людини Національної асоціації адвокатів України, третейський суддя

Перша бесіда – про що не забути сказати? Що очікувати клієнту? Як спілкуватися найкраще, щоб юрист зрозумів людину, а людина зрозуміла юриста?

Разом із збільшенням обсягів безоплатної правової допомоги збільшується і кількість скарг клієнтів на адвокатів та юристів, збільшуються очікування від фахівців. Тому нашим клієнтам цікаво знати відповіді на питання “як найкраще спілкуватися з юристом” для того, щоб безоплатна правова допомога ставала рік у рік все краще і якісніше. 

Наукові дослідження свідчать - ефективна взаємодія між людьми вкрай важлива. 

Будьте привітні. Проявляйте доброзичливість у розмові. Вносьте позитив у бесіду. Загалом, поводьтеся так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами.

Будьте ввічливими. Найголовніше – ввічливо ставитися до юристів, навіть якщо ви їх поки що не розумієте. Вживайте якнайчастіше слова «дякую» і «будь ласка». Дайте юристу закінчити думку і тільки потім вступайте в розмову. Проявляйте терпіння в будь-якій ситуації.

Підтримуйте візуальний контакт, посміхайтеся, слухайте і випромінюйте позитив, навіть якщо у вас поганий настрій.

Поважайте співрозмовника. Не кажіть нічого образливого, поважайте і поводьтеся з юристами так, як би ви хотіли, щоб вони поводилися з вами.

Слухайте. Найважливіша частина спілкування полягає в активному слуханні, а не тільки в розмові. Набагато менше має значення кількість і якість розмови. Набагато важливіше відповідати на те, про що вас запитують. Практикуйте основні навички слухача і вміння читати між рядків.

Усе те, що нас оточує - впливає на наш настрій, а ви, в свою чергу, впливаєте на настрій оточуючих людей.

Посміхайтеся, навіть якщо у вас видався поганий день. Спочатку усмішка буде здаватися натягнутою, але зовсім скоро ви зрозумієте, що відчуваєте себе краще.

Цікаво, що в Україні загальна середня освіта обов'язкова і ми, юристи, адвокати, судді, прокурори, науковці, правозахисники розраховуємо у спілкуванні з клієнтом на те, що люди пам'ятають чому їх вчили в середній школі. Наші люди, українці, є одними з найосвіченіших людей у світі, це і є відповіддю на питання чому ми, адвокати та юристи, розраховуємо на розумних громадян, на розумних співрозмовників і розумних клієнтів. Тому, що наші люди цього варті.

Розповім цікавий випадок. До тих клієнтів, хто не може сформулювати свою думку, для тих хто не адекватно спілкується, іноді приходиться викликати навіть екстрену медичну допомогу, це реальний приклад з розповіді нашого колеги, відомого адвоката, головного спеціаліста Лівобережного місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги в місті Києві Павла Поповича. Дійсно, у випадку що мав місце, приїхавши на виклик та поспілкувавшись з таким клієнтом бригада екстреної медичної допомоги передала клієнта психіатричній бригаді.

Підсумовуючи, зазначимо що з юристом, а особливо з адвокатом, потрібно спілкуватися як з другом, як з родичем, як з найближчою людиною, справді довіреною особою, іноді ближчим ніж батьки чи діти.

Тому що в разі попадання клієнта в місця несвободи адвокат — це єдина ниточка яка буде зв'язувати людину з зовнішнім світом.

Які ж найтиповіші помилки у спілкуванні клієнта з юристом?

Є чудове юридичне прислів'я — “клієнт завжди бреше”. Іноді це дійсно так. Ми всі люди, ми наділені як інстинктами, так і свідомістю та людським розумом, це дозволяє нам давати свою інтерпретацію речам, фактам, обставинам.

Люди легко можуть перекручувати факти, на відміну від тварин, які керуються інстинктами, обманювати навіть адвоката, видавати бажане за дійсне.
Тому наші юристи та адвокати які працюють в системі безоплатної правової допомоги регулярно проходять психологічні тренінги, тренінги з навичок спілкування — soft skills, які допомагають розпізнати справжні потреби клієнта.

Підсумовуючи, дам наступну пораду: говорити правду і тільки правду адвокату — це запорука успіху в справі.

Дозвольте надати ще декілька порад клієнтам з курсу soft skills. Психологи вважають, що люди – загадкові істоти. Вони не йдуть в комплекті з інструкцією, і з ними набагато більше проблем, ніж з смартфоном. Ніколи не знаєш, чого від них чекати... Це жарт, але для багатьох людей спілкування є стресовою ситуацією. Якщо ви боїтеся говорити з людьми, вам потрібно для початку впоратися з відчуттям тривоги. Адвокат вас зрозуміє, не бійтеся!

При спілкуванні будьте впевнені. Недолік впевненості в собі ускладнює спілкування з юристами, найчастіше, тому що оточуючі помічають вашу невпевненість і починають нервувати. Розвивайте впевненість у собі щоб найкраще захистити себе, але поважайте думку та особистість вашого юриста.

Наукові дослідження та психологи радять: практикуйте свої соціальні навички як частіше. Можна почати з спілкування про свою проблему в колі сім'ї або навіть з малознайомими людьми, наприклад, продавцями або таксистами. Це теж допоможе Вам у спілкуванні з юристом-професіоналом.

Під час першої зустрічі з юристом необхідно якнайточніше представитися, розказати основні вежі свого життя, планів на майбутнє та надати всі наявні документи, навіть якщо це власні замітки або нариси.

Добре ставтеся до юристів, як до своїх друзів. Ставтеся до них з повагою та розумінням. Ви зможете вдосталь поспілкуватися якщо будете чемні. Вислуховуйте, не перебивайте. Проте, довге мовчання змусить юриста хвилюватися і переживати, тому в усьому краще гармонія.

Покращуйте якість бесіди. Робіть все, щоб провести бесіду максимально корисно. Задавайте питання, слухайте і приймайте активну участь в розмові. Не займайте весь час своїми думками, але й не будьте тихонею. Розмови та дії з юристом вимагають злагодженості та довіри учасників.

Не перегибайте палицю. Межі дозволеного закладені в нас на рівні інстинктів – не переступайте їх. Навіть розмова з найкращими юристами може бути зіпсована недоречним виглядом. Завжди будьте у елегантному вигляді та гарному настрої.

Що робити якщо юрист взагалі не розуміє клієнта, а клієнт - юриста?

Даю читачам чітку і прозору відповідь — міняти юриста, знаходити, як кажуть, “своїх”.

Стаття 59 Конституції України гарантує право кожного на правову допомогу. У випадках, передбачених законом ця допомога надається безоплатно.

Стаття 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” чітко перелічує більше ніж 14 категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу за рахунок держави. Повірте, майже всі громадяни та особи без громадянства, біженці та здобувачі притулку, в тому числі неповнолітні, реабілітовані, викривачі та жертви домашнього насилля зможуть отримати правову допомогу за рахунок держави в тих чи інших випадках.

Особисто вважаю, що таку систему на часі оптимізувати, робити ще більш справедливою, але про це поговоримо іншим разом. Адвокати отримують гонорар за рахунок державного бюджету за виконану роботу, залучаються за спеціальним конкурсом, діють стандарти якості надання правової допомоги, які повинні виконуватися всіма адвокатами системи. У разі, якщо адвокат неякісно або несвоєчасно надає правову допомогу, то можливо, що на наступний рік контракт з ним держава не укладе. 
Клієнт може вільно змінити адвоката, наприклад, написати заяву про заміну адвоката який призначений йому від держави і це відбувається на абсолютно законних підставах — незгода адвоката з правовою позицією клієнта. В цьому випадку правила адвокатської етики забороняють подальшу правову допомогу клієнту фахівцем, правова позиція якого не збігаються з позицію клієнта. Будь ласка, друзі, не забувайте користуватися цим, знаходьте спільну мову зі своїм юристом або міняйте юриста, тоді все буде добре.

Директор Лівобережного місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги в місті Києві адвокат Леся Бурчак, завжди радить клієнтам, котрі скаржаться на адвокатів наступне: “чемно та ввічливо, з повагою спілкуйтеся з адвокатами та юристами, розуміючи що юрист має більший досвід у сфері права і тому варто завжди дослухатися до його порад”.

Чи варто судитися з юристом, оскаржувати неправомірні, на думку клієнта, дії юриста?

Клієнти іноді вважають юристів своїми слугами, сліпими виконувачами своєї волі, своїх бажань та примхів.

Але юрист, правознавець — це не слуга клієнту, це його друг і порадник, тому судитися зі своїми юристами це останнє. Цього робити я не раджу нікому, та ні в якому разі. Значно краще для всіх знайти спільне вирішення питання, яке задовольнить обидві сторони, чи не так?

Доречі, проводячи на протязі багатьох років семінари та тренінги, в тому числі з адвокатської етики для адвокатів та правників у Вищій школі адвокатури, на курсах для адвокатів та юристів LHS, для адвокатів системи БПД завжди звертаю увагу на той факт, що існує плата за подання скарги на дії адвоката до дисциплінарних органів адвокатури. Краще клієнту було би використати ці гроші та час для висловлення подяки своєму адвокатові, хоча би пригостити його кавою або сказати добрі слова. Про це варто говорити відверто.

Крім того, маючи професійні знання та досвід, грамотний юрист завжди може відсудити у клієнта гонорар, витрати на правову допомогу та ще й моральну шкоду.

На завершення бажаю всім розуму та гнучкості у спілкуванні, бажаю клієнтам відноситися до юриста з величезною повагою, як до найважливішого радника, якому можна в усьому довіряти, з вдячністю та задоволенням отримувати його професійну правничу допомогу.

Успіхів усім у спілкуванні з юристами!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]