Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2016 16:13

Реформа судової системи в сфері інтелектуальної власності

Кандидат юридичних наук, судовий експерт, оцінювач

Реформа за рік — з осені 2017 права власників об'єктів інтелектуальної власності буде захищати Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Реформа за рік — з осені 2017 права власників об'єктів інтелектуальної власності буде захищати Вищий суд з питань інтелектуальної власності.

Реформа судової системи триває вже кілька років, однак в сфері інтелектуальної власності зміни мають відбутися досить швидко і на створення спеціалізованого суду відводиться один рік. Новий Закон "Про судоустрій і статус суддів" та зміни до Конституції в частині правосуддя передбачають, що в трирівневій судовій системі з вересня 2017 року має з'явитись Вищий суд з питань інтелектуальної власності і буде оголошено конкурс на посади суддів в цьому суді.

В середовищі судових експертів та фахівців у сфері інтелектуальної власності така новина викликала неоднозначне трактування. З одного боку — чергові зміни, які на певний час призупинять розвиток сфери і розгляд справ в суді з технічних причин. З іншого, є розуміння, що спеціалізований суд — це підвищення кваліфікаційного рівня працівників. Тому головним питанням на сьогодні залишається написання профільного законопроекту, який визначить усі умови щодо роботи Вищого суду з питань інтелектуальної власності.

Створення спеціалізованих судів – це світова практика. Більшість країн-учасниць TRIPS заснували спеціалізовані суди. Є певний розподіл щодо назв — патентний суд чи суд з питань інтелектуальної власності. Друге поняття значно ширше і вирішує коло питань на ті об'єкти інтелектуальної власності, на які не видаються патенти. Зокрема, питання авторського і суміжного права.

Судові експерти, які працюють у сфері інтелектуальної власності, практично на кожному круглому столі чи семінарі піднімали питання про те, що відсутність практики прийняття рішень в однакових спорах перевантажує експерта і суддів, і не дає можливості працювати над розвитком галузі і формувати принципи здорової конкуренції для власників об'єктів інтелектуальної власності. Нове законодавство покликане вирішити цю проблему, оскільки по тотожних справах мають виноситись однакові рішення, незалежно від територіальної приналежності суду чи фігурантів справи. Наприклад, якщо суд встановив в одній справі, що є порушення авторських прав, то в тотожних спорах звертатися в суд вже не буде потреби, оскільки висновок у справі іншим бути не може. Таким чином, скоротиться кількість звернень до суду і встановиться судова практика щодо спорів. Зрештою, такий механізм має загалом в нашій державі запровадити повагу до інтелектуальної власності, яка є найдорожчим ресурсом в усьому світі, а в Україні поки залишається об'єктом крадіжок, некоректних запозичень і так далі.

Загалом, для фахівців сфери зараз дуже важливо напрацювати єдиний змістовний і робочий законопроект, який вже за рік дозволить реалізувати реформу в судовій системі та забезпечити кваліфіковану роботу суддів Вищого суду з питань інтелектуальної власності.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]