Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.02.2012 17:36

Луценко сидить, Янукович готується?

Журналіст

Справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка має стати уроком для українських чиновників, суспільства і зрештою, влади. По-перше, чиновник має тримати язик за зубами. По-друге, він ніколи не має поводитись нетипово. І, нарешті, якщо він не засвоїв пер

Справаекс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка має стати уроком дляукраїнських чиновників, суспільства і зрештою, влади. По-перше,чиновник має тримати язик за зубами. По-друге, він ніколи не маєповодитись нетипово. І, нарешті, якщо він не засвоїв перші два уроки,то навіть відсутність складу злочину в його діях не врятує його відкримінальної відповідальності.

Ще один момент - Луценко засуджений зокрема за те, що його водій бувприйнятий на роботу за традиційною для відомства схемою. Такі ж листи зпроханням дозволити зарахувати співробітнику цивільний стаж вміліцейській надсилалися до Кабміну з МВС, коли ним керували ЮрійСмирнов, Юрій Кравченко, Микола Білоконь, Василь Цушко. Ряд свідківозвучили це в судовому процесі.

Тобто, якщо найближчим часом прокуратура не порушить кримінальних справпроти зазначених екс-міністрів (за виключенням покійного Кравченка),свій урок зі справи має винести українське суспільство. Він полягає втому, що в країні замість правосуддя панує вибіркове застосуваннязаконодавства.

Те ж стосується і звинувачення в проведенні урочистостей з нагоди Дняміліції. Луценко, як знову ж таки було зазначено в суді, виконував вданому разі указ президента Віктора Ющенко. Якщо Луценка засуджено завиконання указу, слід очікувати порушення кримінальної справи протиЮщенка, який цей указ видав. Або робити висновки про відсутністьправосуддя і замовний характер справи проти екс-міністра.

Юрій Луценко, до речі, заявляв, що очікує порушення кримінальної справиі проти чинного президента Віктора Януковича, який також за два рокипрезидентства дещо святкував. Адже постанову уряду про обмеженнясвяткових заходів в кризовий період не скасовано. І саме її порушеннязакидали Луценку. Скажете: жарт VIP-арештанта?

Так весь судовий процес був суцільним жартом суддів і прокуратури.Луценка затримали за те, що він надто повільно читав матеріали справи.Більшість свідків з боку звинувачення в суді підтвердили йогоневинуватість. Судді вирішили свідків більше не викликати. Покази, щорешта свідків давали в прокуратурі, просто зачитали в процесі. Цепритому, що раніше кілька свідків заявили про тиск на них з бокуслідчого прокуратури на досудовому слідстві.

Такі заяви суд проігнорував і з вироком визначився, ґрунтуючись саме наданих досудового слідства. Свої уроки з цього цинічного шоу винесла івлада. Сьогоднішні можновладці почули опозицію, яка погрожуєповернутись до влади і судити їх так само, як вони судили ЮліюТимошенко і Юрія Луценка. Вони не хочуть так само. Вони не хочутьроками сидіти в СІЗО, вони не хочуть, щоб суддя чи прокурор крутилизаконом, як циган сонцем.

Вони розуміють, що не вічні. І тому кинулися виконувати вимогиєвропейських структур по вдосконаленню кримінально-процесуальногозаконодавства. Новий Кримінально-процесуальний кодекс, по якому новавлада тепер буде судити стару, не кодекс, а просто пісня! Досудовеслідство обмежується, замість тримання під вартою пропонується застава,передбачений механізм  домашнього арешту. Права прокуратурискорочуються, захисту - розширюються.

Тобто якщо, скажімо, Тимошенко вийде з в’язниці і добереться доЯнуковича, він сидітиме під домашнім арештом в Межигір’ї. І в судовомузасіданні буде брати участь через систему інтернет-конференції.Зрештою, сплатить штраф і буде вільним. «Я впевнений в тому, щосьогоднішній вирок зробить наше суспільство кращим», - зазначивпрокурор у справі Юрія Луценка Віктор Клименко після вироку. Авжеж,рахунки зведено. Можна покращувати.
Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи