Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.03.2020 09:32

Нові правила E – декларування у 2020 році

Партнер Адвокатського об’єднання "Шавров, Галинський та партнери"

На що треба звернути увагу та які особливості заповнення декларацій у 2020 році.

Сьогодні, в Україні існує цілий ряд електронних реєстрів, в яких розміщена та чи інша інформація задля автоматизації діловодства в цілому та перехід нашої держави в обіцяну Гарантом епоху “Діджиталізації”. Одним з таких реєстрів є Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування або Е – декларування, тобто система, за допомогою якої державні службовці та інші особи вносять, перевіряють та оприлюднюють майнові декларації. Створення цього проекту пов’язане з виконанням вимог закону України “Про запобігання корупції.” Веденням та забезпеченням функціонуванням Е – декларування займається Національне агентство з запобігання корупції, яке є центральним органом виконавчої влади України зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику. Було створено 18 березня 2015 року згідно з положеннями закону України “Про запобігання корупції”.

Саме НАЗК надало пояснення як подавати декларації за новими правилами, у 2020 році. 19 березня в газеті «Голос України» було викладено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції»№ 524-ІХ. Документ набрав чинності 20 березня, згідно з інформацією на сайті nazk.gov.ua Законом було змінено правила подання щорічних декларацій за 2019 рік, звужено коло суб’єктів та об’єктів декларування. Відтепер, щорічну декларацію за 2019 рік не треба подавати працівникам патронатних служб (перелік посад визначено у статті 92 Закону «Про державну службу»), крім радників, помічників, уповноважених, прес-секретаря Президента України та помічників суддів.

У трьох типах декларацій за 2019 рік, а саме: щорічна, після звільнення та кандидата на посаду – відтепер не треба показувати таку інформацію:

- унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

- приналежність до національних публічних діячів;

- зареєстроване місце проживання членів сім’ї суб’єктів декларування;

- об’єкти декларування, які перебували у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї протягом не менше половини днів звітного періоду;

- членів сім’ї суб’єкта декларування, які разом з ним проживали сумарно протягом не менш ніж 183 дні протягом року;

- трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї;

- криптовалюти;

- банківські та інші установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів сім’ї є відкриті рахунки чи зберігаються кошти або інше майно.

З 20 березня НАЗК забезпечить для суб’єктів декларування можливість обрання відмітки «Не застосовується» або «Відсутня інформація для декларування в цьому розділі» у відповідних полях та розділі 12.1 декларації. Також з 20 березня стане можливим обрання відмітки «Не застосовується» в розділах 2.1 та 2.2 форми декларації, що мають відношення до відомостей про належність до публічних діячів суб’єкта декларування та зареєстроване місце проживання членів його сім’ї.

Крім цього слід мати на увазі, що подання щорічних декларацій за 2019 рік було пролонговано до 1 червня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]