Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2016 13:15

Європейський сервіс - українська реальність: як у Броварах діє ЦНАП

Міський голова Броварів

Про те, чи «прижилась» в Україні реформа впровадження Центрів надання адміністративних послуг та чим саме може похизуватись броварський ЦНАП.

Повноцінні центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) функціонують в Україні з 2013 року. Їх поява була обумовлена ухваленням Закону України   «Про адміністративні послуги», який зобов’язував райони та міста обласного підпорядкування створити ЦНАПи по всій території України до 1 січня 2014 року.

Реальна потреба створення зручних і доступних умов для отримання громадських послуг обумовила створення ЦНАП. Сьогодні такі реформації надзвичайно актуальні, адже сучасна система взаємодії влади і громади є непрозорою, нераціональною та не враховує інтереси громадян. Також до її недоліків можна зарахувати територіальну розрізненість різних органів та підрозділів, складні процедури та тривалість термінів, брак інформації та обмежений графік прийому громадян, недостатня облаштованість приміщень. Ось тому у коридорах завжди довгі черги розлючених громадян.

Громадська оцінка

Центри надання адміністративних послуг на сьогодні є однією з найкращих організаційних форм надання послуг та взаємодії влади і громади, про що свідчить статистика. На кінець 2015 року в різних містах і містечках по всій Україні діяло вже більше 660 ЦНАП, послугами яких скористались 65% громадян. Така тенденція свідчить про позитивну оцінку населення існуючими нововведеннями. Звичайно, задоволення від сервісу та якості надання послуг викликають центри  далеко не в кожному регіоні. Наприклад, на Миколаївщині, Херсонщині та Дніпропетровщині відвідувачі скаржаться  на ті ж черги, відсутність чітких пояснень, недолік інформації та бюрократичну тяганину. Найкраще оцінили роботу Івано-Франківського, Вінницького та Харківського Центрів.

Як у нас, у Броварах

Центр надання адміністративних послуг у Броварах офіційно розпочав свою роботу в 2013 році, після ухвалення відповідного закону. Варто зазначити, що до цього час він успішно діяв ще з 2007 р., але як Дозвільний центр і мав певні відмінності у порівнянні з повноцінним ЦНАП.

Броварський Центр надання адміністративних послуг надає жителям міста 51 послугу, за які відповідає міська рада, та 13 послуг дозвільного характеру. Нещодавно до них додались послуги Держземагентств та від інспекції Держархбудконтролю. Загалом їх 81, зокрема громадянам видаються витяги, надаються кадастрові номери, є безпосередній доступ до кадастрової карти. Додатково будуть введені послуги паспортного столу, РАГСу, державна реєстрація майнових прав та ін. Детальна інформація розміщена на інформаційних стендах та на сайті Броварської міської адміністрації. Електронна система реєстрації допоможе не застрягти у черзі надовго: обравши необхідну послугу в електронному боксі, відвідувач отримує квиток із вказаним на ньому номером у черзі, часом очікування та номером обслуговуючого адміністратора. Єдине що лишається, слідкувати за електронним табло, аби не проґавити чергу. Аби з цією чудо-штуковиною порозумілись літні люди, у залі чергує адміністратор котрий завжди готовий допомогти. Також він може провести первинну консультацію та зорієнтувати у зразках бланків, котрі надаються безкоштовно. Вся документація ведеться в електронному вигляді, питання вирішуються у межах приміщення Центру, а присвячений цьому час залежить від його характеру.

Хоча у роботі іноді й трапляються збої, комп’ютерної системи чи інші, зазвичай такі неполадки усуваються дуже швидко та суттєво не впливають на роботу ЦНАП.

            Показником успішної роботи можна вважати відсутність суттєвих скарг від мешканців міста. У 2013 році їх не було зафіксовано взагалі, хоча спеціальні скриньки для них розміщені у приміщенні центру та на вулиці. Тож, з упевненістю можна сказати – зараз броварчани задоволені роботою міського ЦНАП і тим фактом, що у вирішенні «паперових» питань клопотів їм тепер значно поменшало.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]