Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2016 16:54

Розвиток малого і середнього підприємництва в місті Бровари

Міський голова Броварів

В умовах трансформації економіки України, малий та середній бізнес є чи не найперспективнішим сектором для соціально-економічного зростання. Державою докладено чимало зусиль, аби полегшити життя тих, хто прагне відкрити власну справу. Сьогодні поговоримо п

В умовах трансформації економіки України, малий та середній бізнес є чи не найперспективнішим сектором для соціально-економічного зростання. Державою докладено чимало зусиль, аби полегшити життя тих, хто прагне відкрити власну справу. Сьогодні поговоримо про проблеми, що виникають на шляху підприємців та про те, які заходи впроваджуються у Броварах для їх вирішення.

З урахуванням складної суспільно - політичної ситуації останніх 2- х років, нестабільної банківської системи, девальвації національної грошової одиниці, високого рівня інфляції загальна тенденція динаміки кількості суб’єктів підприємництва зазнала певних змін. Так, в 2015 році кількість зареєстрованих юридичних осіб ( підприємств) збільшилась на 396 одиниць або на 10,5 %. Водночас, кількість зареєстрованих фізичних осіб – підприємців залишилась майже на рівні минулого року ( зменшення становило 0,1 % .

Загальна кількість суб’єктів мале та середнє підприємництво (далі – МСП) становить 11 670 одиниць, в тому числі:

 фізичні особи – підприємці – 7 486 осіб ( або 64,1 % )

 юридичні особи ( підприємства ) - 4 184 одиниць ( або 35,9 % ).

З них, суб’єктів господарювання, які відносяться до середнього та малого бізнесу – 3 529, що становить 84,3 % від загальної кількості. Кількість малих підприємств у місті становить 1597.

Стан і тенденції розвитку МСП в місті Бровари характеризується позитивним збільшенням загальної кількості зареєстрованих суб’єктів підприємництва, за винятком 2014 року. Темп зростання загальної кількості суб’єктів підприємництва в 2015 році склав 103,5 %, у 2013 році – 107,9%, а у 2014 році відбулось зменшення на 5,3 %.

Одним із показників розвитку малого підприємництва, який широко використовується у порівняльному аналізі, є кількість малих підприємств на 10 тис. осіб наявного населення міста. За останні роки даний показник характеризується відносною стабільністю. За статистичними даними в 2014 році в місті Бровари на 10 тис. осіб наявного населення становило 161 одиницю, що на 0,6 % менше попереднього року. Для порівняння середній показник по Київській області становить 98 одиниць. По цьому показнику місто Бровари займало 2 місце в Київській області впродовж 2010-2013 років ( 1-е місце – К.Святошинський район з показником 199 ).

Про місце і значення МСП свідчить також його частка у загальній кількості зайнятого населення . За даними Головного управління статистики у Київській області кількість найманих працівників на малих підприємствах міста Бровари у 2014 році становило 7,8 тис. осіб, що складає 10,8 % працездатного населення міста. Однак фактична кількість працюючих у бізнесі значно більша, тому що залишається значний рівень тіньової зайнятості та виплата заробітної плати « в конвертах ».

За останні 2 роки відбулось збільшення заробітної плати, що пояснюється із збільшенням встановленого законодавством розміру мінімальної плати, проведенням на місцевому рівні відповідної роботи з суб’єктами господарювання, які являються «мінімізаторами» заробітної плати. В 2015 році середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у м. Бровари  становила 3 985,0 грн., що на 666 грн. більше до попереднього періоду ( ріст становив 20 % ). У 2014 році заробітна плата найманих працівників становила 3319,0 грн.

За рахунок малого підприємництва в місті функціонує сфера побутових послуг ( перукарні, салони краси, ремонт одягу, хімчистка, послуги авто-стоянки та інше ), ресторанного та готельного бізнесу , а сфера середнього підприємництва це промислове виробництво : металургія та оброблення металу, машинобудування, виробництво будівельних та скловиробів; хімічна та нафтохімічна промисловість, харчова промисловість та перероблення сільськогосподарських продуктів та легка промисловість.

Одними із показників фінансово – господарської діяльності суб’єктів господарської діяльності є обсяг реалізованої продукції ( робіт, послуг ). За статистичними даними в 2014 році реалізовано продукції ( робіт, послуг ) на суму 3 608,8 млн. грн. ( збільшення порівняно з 2013 роком становило 208,1 млн. грн. або на 6,1 % ).

За даними Броварської ОДПІ ДФС ІГУ у Київській області надходження до бюджетів всіх рівнів від суб’єктів малого та середнього підприємництва у 2015 році становив 708,4 млн. грн., з них від юридичних осіб ( підприємств ) - 637,4 млн. грн., що становить 90 % до загальних надходжень та від фізичних осіб – підприємців 71,0 млн. грн., або 10 % від загальних надходжень. Слід відмітити, що в 2015 році надходження збільшились на 74,6 % , що пояснюється змінами, внесеними до Бюджетного та Податкових кодексів України в частині місцевих бюджетів, зокрема : запровадження акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, розширення бази оподаткування податку на нерухомість шляхом включення до оподаткування цим податком комерційного ( нежитлового ) майна та тощо.

Від суб’єктів малого підприємництва, які працювали за спрощеною системою оподаткування ( єдиний податок ) в 2015 році надходження становили 48 613,8 тис. грн., що на 12 219,1 тис. грн., або на 33,6 % більше ніж у 2014 році. До місцевого бюджету надійшло єдиного податку від фізичних осіб – підприємців 38 882,8 тис. грн. та від юридичних осіб ( підприємств ) - 9 730,9 тис. грн. Зазначаємо, що спостерігається збільшення сплати єдиного податку фізичними особами – підприємцями та зменшення сплати юридичними особами ( підприємствами), що пояснюється прийнятими змінами до Податкового кодексу України, зростанням мінімальної заробітної плати, а також переходом підприємств на загальну систему оподаткування. Найбільшими платниками єдиного податку є ТОВ « Авто –плюс », ТОВ «Альфа – безпека», ТОВ « Форум – косметік » , ТОВ « Комунтранс - Бровари», ТОВ « Фавеа Інжиніринг Київ».

Слід зазначити, що з 2015 року до бюджету міста надходить акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, який надійшов в розмірі 33 045,0 тис. грн. На території міста найбільшими платниками зазначеного податку є АЗС ( ТОВ « Прем’єр – Ліга», ПП «Окко – нафтопродукт», ТОВ « Стейт Оіл», ТОВ « Авантаж 7 », ТОВ «Вог Рітейл » ) та супермаркети ( ТОВ « АТБ – Маркет » , ТОВ «Фора», ТОВ « Новус Україна», ТОВ « Омега» ).

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]