Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2023 13:21

Сьогодні ми продаємо свою місію, а не бренд. Як стати конкурентним для європейського ринку

Фахівець з міжнародних комунікацій, project manager

Західний світ зацікавлений, у нашому розвитку, експансії незнайомого для нас ринку, ділитися контактами. Але є умови

Війна принесла українській економіці та бізнесу, збитки, втрати і відсутність чіткого розуміння майбутнього. За підсумками Міністерства економіки, 2022 року падіння економіки склало 30,4 відсотки. З іншої сторони виклики війни принесли й можливості. Західний світ зацікавлений, у нашому розвитку, експансії незнайомого для нас ринку, ділитися контактами. Але є умови. 

Західний ринок уже не відштовхується від базових потреб споживача. Клієнти, в свою чергу, звертають увагу не лише на оригінальну історію бренду. Як наслідок головний орієнтир бізнесу - позиціонування як  соціально-, еко-, економічно-відповідальний проект. Тобто розставляє акценти на ESG (environmental, social, governance). Для України це не нова термінологія. На форумах окремими панелями обговорюють на які аспекти  ESG  варто звертати увагу, як вписати нові тренди у бізнес-модель і аналізують ринок на потреби. Однак практика, попри намагання слідувати тенденціям, все ще далека від реалій вітчизняного бізнесу: українці поки не надто усвідомлюють чому ESG – це ключ до дверей у Західну Європу.

Простими словами пояснюю чому зміст важливіший форми: 

1. ESG для європейського бізнесу це місія, репутація, спосіб життя. Це про те, яка ти компанія, з якою метою створена та яким уявляєш майбутнє  і навіщо витрачаєш купу часу та грошей на те чим займаєшся. Звісно ми можемо говорити про прибутки, суспільний статус, чи самореалізацію. І всі ці показники мають сенс. Але це точно не про місію. Місія – це трансформація суспільства, допомога екології, забезпечення росту економіки країни, де працюєш, з урахуванням потреб суспільства. Так ви окреслюєте довгострокові цінності і знижуєте ризики.  Я ризикну зауважити, що місія  – це перше з чого потрібно почати стратегію розвитку. 

2. Сталий розвиток компанії, тобто її можливість розвиватися в реальних умовах, оцінюється через реалізацію ESG. Все частіше споживач у Західній Європі звертає увагу на те, що робить компанія, щоб допомогти планеті, яку соціальну роль відіграє у житті общини, чи сповідує гендерну рівність, чи забезпечує рівні права під час найму на роботу.  На рівні з вище описаним  партнерам важливо як компанія веде бізнес в умовах війни, під час економічної кризи, або за наявності екологічних ризиків. Так зрілий ринок уявляє надійність та відповідальність перед суспільством, планетою, державою. 

3. Компанії, які віддають перевагу факторам ESG, часто мають кращі можливості для управління ризиками, пов’язаними зі зміною клімату, соціальними проблемами та управлінням. Це може допомогти захистити вашу довгострокову фінансову ефективність. 

4. ESG це про інновації  та  розвиток. Розробка нових продуктів, бізнес-моделей, послуг які  більш придатні до роботи в сьогоднішніх умовах і є соціально-відповідальними, свідчить про те, що бізнес розвивається і росте. Бізнес наче зауважує: Зі мною можна мати справу!

5. Багато хто із компаній ігнорує комунікацію зі стейкхолдерами на тему реалізації місії.  Слід запам’ятати єдине правило: поки ви не розказали і не закріпили інформацію у медіа (Facebook,Instagram, Linkendin, ЗМІ, власний сайт, персональні листи тощо), все, що ви робите існує лише для вас і найближчого оточення. Простіше кажучи, про кожен ваш крок, успіх і плани мають знати люди для яких і завдяки яким бізнес існує. Звітність - це теж про сталий розвиток: відкритість, прозорість, чесність. 

Європейські компанії більше не розглядають ESG як окрему функцію або проект. Вони активно інтегрують ці принципи в основну бізнес-стратегію. Тому фактори ESG присутні у процесах прийняття рішень, у встановленні цілей, а також в узгодженнях винагороди з ефективністю ESG. Такий же підхід важливий і для українських компаній. Зрештою, вплітаючи фактори  ESG у стратегію розвитку, ви стаєте конкурентноздатними за межами України. 

Сьогодні, через рік, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, компаніям замало мати ціль - вистояти. Нам всім потрібно рухатися вперед, завойовувати нових клієнтів і розвиватися за правилами світових ринків. Успіх приходить до тих, хто вміє працювати, аналізувати, ризикувати і масштабувати.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]