Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.09.2018 12:37

Очікування від приватизації

Народний депутат України VIII скликання (2014-2019)

Кожного року у Бюджет закладається значно більша сума надходжень від приватизаціїї, ніж реально отримані кошти. Зміни у законодавстві дозволять відійти від такої статистики.

       Розпорядженням КМУ від 10 травня 2018 р. № 358-р затверджено перелік об’єктів великої ї приватизації на 2018 рік із 23 об’єктів.

       Проведено конкурси з відбору радників: ПАТ «ОПЗ»,  ПрАТ «Індар», ПрАТ «Президент-Готель», ПАТ «Обєднана гірничо-хімічна компанія», ДП «Завод «Електроважмаш», ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська».

        Також  оголошено про відбір радників ще 8 об’єктів великої приватизації      ( ПАТ "Азовмаш" , ВАТ «Оріана»,  ПАТ "Сумихімпром», АТ "Дніпровська  ТЕЦ", ПАТ "Криворізька теплоелектроцентраль", ДП «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль», АТ «Херсонська ТЕЦ»,  ДПАТ «Національна акціонерна компанія  «Украгролізінг»).    05.09.2018 року Кабінет Міністрів України затвердив графік підготовки до приватизації та проведення конкурсу з продажу державного пакету акцій 78,289% ПАТ “Центренерго”. Відповідно до графіка, в середині жовтня буде оголошено про проведення конкурсу та прийом заявок від потенційних покупців, конкурс відбудеться наприкінці листопада і держава зможе отримати кошти від продажу в грудні 2018 року. (Приватизація відбувається відповідно до «старого» Закону про приватизацію державного майна, у  лютому 2018 року  Кабінет Міністрів України  затвердив радника - Польську філію компанії Ernst & Young).

        У першому кварталі 2018 року, коли приватизація здійснювалась ще за «старою»  законодавчою базою надходження коштів від продажу пакетів акцій на фондових біржах становили 14,8 млн. грн. Загальний обсяг надходжень від приватизації  станом на 1 вересня становить більше ніж 75,2 млн. грн. (49,826 млн грн за І півріччя + 25,351 млн грн від малої приватизації за новими процедурами)  ( в тому числі 3,2 млн. грн. від продажу земельних ділянок) або 0,35% річного плану. Також у разі успішного продажу вже виставлених на продаж об’єктів малої приватизації можна очікувати надходження коштів орієнтовно близько 200 млн.

         Важливим нововведенням є й те, що закон визначає можливість укладати договори у відповідності до англійського права. Якщо інвестор висловлює таке бажання, орган приватизації зобовязаний ухвалити відповідне рішення із заначенням цього в договорі. Проте терміни та інші правила, за якими за якими власність стає приватною, тобто її перехід із державної у приватну має прописуватися виключно у відповідності до українського законодавства.

          Для бізнесу це великий плюс, адже  у межах англійського права вони мають максимальний паритет сторін із набагато ширшою доказовою базою, ніж в українському праві. Таким чином держава змінила свій підхід щодо захисту прав інвесторів.

Старт малої приватизації

          У серпні стартувала мала приватизація. На платформі «ProZorro.Продажі» відбувся перший успішний аукціон малої приватизації. Першим лотом, який був проданий, став зерноток у Чернівецькій області, виставлений місцевою громадою. Комплекс нежитлових будівель було продано на аукціоні за 209,643 тисяч гривень.

           Відповідно до «нового» Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» продаж  об’єктів малої приватизації (вартість активів менше 250 млн. грн.) здійснюється на електронних аукціонах. Це ще один крок на шляху до реформи приватизаційного законодавства.

           Ринок онлайн-продажів – один з ринків, що найшвидше зростають у країні. Безумовним лідером цього процесу є майданчик «ProZorro». Особливістю «ProZorro» є його прозорість, будь-хто може взяти участь в аукціоні і дізнатися повну історію об’єкту, що продається. Є публічна база, де потенційний інвестор може здійснювати  due dilligence. Прозорість продаж – це головний спосіб зацікавленості інвесторів. Важливим є те, що у даній системі виключається людський фактор. Для іноземних інвесторів саме факти прозорості та відкритості є ключовими для інвестування.  Хоча пріоритету перед іноземними інвесторами немає, якщо українські інвестори готові купувати об’єкти приватизації.

         Слід також зазначити, що продаж  об’єктів  малої приватизаці у першому півріччі 2018 року здійснювався ще за старою законодавчою базою. Було продано 55  об’єктів,  перераховано коштів від малої приватизації до Державного бюджету на загальну суму 24,4 млн.грн. Всього у 2018 році підлягають приватизації 762 об’єкти малої приватизації.  Станом на 05.09.2018 на продаж  виставлено 257 об’єктів малої приватизації загальною початковою ціною більше 223 млн грн  через електронну торгову систему.

         За підсумками успішної приватизації 2018 року, країна зможе посилити свої економічні спроможності, громадяни — отримати робочі місця та належні умови праці, ринок поповнять власні товари та послуги, партнери  будуть мати продукцію належної якості і ціни. 

 

 

 

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]