Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2015 15:54

Ціна Конституції

Журналіст, громадський діяч

Нас чекає парламентська криза, яка завершиться або створенням нової коаліції з колишніми регіоналами, або розпуском Верховної Ради, або загостренням вуличних протестів.

З кожним днем свого існування парламентська коаліція, все більше нагадувала відому байку про лебедя, рака та щуку. Були протиріччя, були дискусії, було «провалено» голосування за ряд важливих законопроектів,  які не підтримали  цілі фракції, які входять в коаліційну більшість. Це ще раз  засвідчувало те, що  коаліція не монолітна і існує вона формально, а не реально. І лінія розламу проходить не між ідеологічними платформами, а між новими депутатами, які вперше прийшли у ВР і «старими» політиками, які звикли усе робити під покровом ночі і лиш те, що вигідно їм.

Згадаймо голосування за склад Кабінету міністрів України. Тоді конфлікт виник навколо призначення «неугодних» міністрів, зокрема Юрія Стеця. Це був перший дзвіночок, який міг стати початком кінця нинішньої коаліції.

На єдність коаліції спокусилися і в ніч голосування за державний бюджет на 2015 рік. Депутати з «Батьківщини» і «Самопомочі», які не підтримали бюджет, пояснювали своє рішення тим, що не можуть голосувати «за кота в мішку», бо не бачили цього документа.

Іншим сигналом до того, що в коаліції щось пішло не так, стало голосування за нового Генпрокурора Шокіна, за якого не проголосували ні «радикали» ні Батьківщина.  Далі був голова СБУ і врешті – зміни до Конституції, які мали згуртувати не лише коаліцію, але й усю Верховну Раду. Проте, вийшло усе навпаки, замість єднання, ми побачили кровопролиття і конфронтацію. Основний лозунг партії Президента Порошенка на виборчих перегонах «Час єднатися»,  як і колись лозунг Януковича - «Почую кожного», залишаються лише гарними словами.

Народні депутати звикли «зраджувати» і «використовувати» партнерів по демократичній коаліції заради політичних дивідендів. Згадаймо 2009 рік, коли  Блок  Юлії Тимошенко, перебуваючи у коаліції з Нашою Україною, голосував  синхронно з Партією Регіонів за низку законопроектів, які були вигідні прем’єрці. Як наслідок,  коаліція де-факто припинила своє існування, але Тимошенко «втрималася» на посаді до президентських виборів.

Верховна Рада стає недієздатною. Скоріше за все, нас чекає парламентська криза, яка завершиться або створенням нової коаліції з колишніми регіоналами, або розпуском  Верховної Ради, або загостренням вуличних протестів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]