Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.12.2014 18:45

Нова влада - старі граблі!

Журналіст, громадський діяч

На сьогодні в Україні ми маємо найбільшу проблему - влада, яка не хоче, чи не здатна виконати того, що обіцяла мільйонам своїх виборців. Тому ми маємо суспільне незадоволення, які можуть використовувати в своїх цілях вороги України

З часу здобуття Україною незалежності, всі покоління українськоі влади живуть радянськими принципами спілкування зі своїми  громадянами – пропагандою своїх дій. Далеко заходити не будемо, для прикладу, Янукович 2 роки брехав що почує кожного, потім розповідав що Украіна рухається в ЄС, а насправді, увесь час обкрадав кожного і, з рештою, не підписав Угоду про асоціацію Украіни з ЄС. Результат усім відомий.

Скажімо, нині найбільшою проблемою для українців є безробіття, підвищення цін, обвал  гривні і війна на Донбасі. Проте, нова влада за 9 місяців не спромоглася на ефективні зміни. Уряд "камікадзе" Яценюка не розпочав впроваджувати обіцяні реформи. І, ось тепер виявляється найпершим завданням влади є відмовлення України від позаблокового статусу і внесення змін до Конституції. Скажіть, будь ласка, ці ініціативи змінять курс гривні, чи може зупинять війну на Донбасі? Звісно що - ні.  Проте, в ЗМІ політики переконують нас, що саме це є найважливішим для українців! Не Державний бюджет на 2015 рік, який готується у підпіллі, не підняття економіки, чого очікує кожен українець, а якісь геополітичні дії, які не мають жодного впливу на поточну економічну ситуацію в країні. А в гіршому випадку, ще піділлють масла в тліючий вогонь суспільно-політичного протистояння.

В Європі все ж навпаки. Там політики дослухаються до своїх громадян, а не пропагують свої дії. У Європі, влада проводить опитування і референдуми, щоб зрозуміти настрої своїх громадян, щоб задовольнити їхні потреби. 

Для прикладу, у Швейцарії нещодавно було проведено референдум щодо реалізації золотого запасу країни. Громадяни Швейцарії сказали «НІ» продажу золота і влада виконала волю своїх громадян. Там влада дослухається до своїх громадян. Там влада відчуває себе на службі у громади. Там органи влади є державним сервісом, тому ми й не чуємо про  мітинги чи заворушення у Швейцарії. Їх там просто не має. 

В Україні ж все навпаки. Кулуарно, під покровою ночі, приймаються найважливіші рішення: діляться портфелі, створюються нові міністерства, майже таємно наймаються іноземні громадяни в органи влади, здійснюється рефінансування приватних банків з бюджету, а вже потім, через телебачення та ЗМІ, влада переконує громадян, що все це правильно і в чергове запевняє нас, що вона діє прозоро і демократично.  А хто критикує такі рішення, той ворог чи ще краще - п’ята колона!

Народ не повинен бути заручником політиків, до думки громадян треба прислухатися. Для цього влада має запровадити комунікаційні ліфти, як це зробили країни сталої демократії. І одним таких ліфтів є - петиція, яка дозволяє будь-якому громадянину країни винести будь - яку проблему, чи ініціативу на публічне обговорення. А у випадку її масової підтримки, влада зобов’язана її розглянути. Тоді влада буде служити своєму народу, а не окремим олігархам.

 На сьогодні в Україні ми маємо найбільшу проблему - влада, яка не хоче, чи не здатна виконати того, що обіцяла. На Майдані суспільство вимагало одного – змінити систему влади, а не обличчя. Наші ж політики зробили усе з точністю до навпаки, вони змінили обличчя, а систему влади залишили стару. Навіть знайшли причини невиконання своїх обіцянок – АТО і відсутність грошей. Тому ми маємо суспільне незадоволення, які можуть використовувати в своїх цілях вороги України.

Щоб пришвидшити процес налагодження діалогу між владою та суспільством і уникнути чергового Майдану, у рамках громадськоі кампаніі "За відповідальну владу", було розроблено законопроект «Про право громадян ініціювати розгляд нормативних документів органами влади та місцевого самоврядування». У разі прийняття законопроекту ВР, цей нормативний інструмент дозволить громадянам через онлайн-петиції ініціювати розгляд будь-якого наболілого питання, зокрема, і пропозиції щодо внесення змін до законодавства на державному та місцевому рівні, а влада виконуючи волю народу доведе свою прозорість і служіння суспільству. У разі дії закону, нам не прийдеться пікетувати Національний банк, щоб  довідатися скільки і кому було виділено коштів з бюджету для рефінансування банків. Достатньо буде винести це питання у петицію, і у випадку, коли ця петиція буде підписана необхідною кількістю громадян, влада буде зобов’язана оприлюднити цю інформацію. Іншими словами, українці отримають новий інструмент впливу на владу, без мітингів, захоплень приміщень, коктейлів Молотова, чи палаючих шин. Ми зможемо мати ефективний вплив на владу без нищення інститутів влади, без хаосу і масових заворушень, про що так мріє Владімір Вольфовіч і інші недруги України.

Пора відмовлятися від неефективних і брехливих російсько - совєтських способів управління державою, чи намагатися калькувати іноземний досвід. Пора залучати увесь наявний в Україні інтелектуальний потенціал і для цього слід не боятися ініціативи своїх громадян, а прислухатися до них. Саме тут є зерна істини і шляхи виходу з катастрофічної фінансово-політичної кризи країни.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]