Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.04.2014 19:26

Референдум: хитрість, слабкість чи гра?

Журналіст, громадський діяч

Гра у референдум є досить небезпечною забавкою для суспільства, а його результати можуть стати основою для можливих політичних спекуляцій довкола питання єдності України. Проте, краще вже референдум, ніж чергова конституційна реформа, проведена на чиєсь п

Актуальним питанням сьогодення стало питання проведення всеукраїнського референдуму про надання спеціального статусу окремим територіям. Після «кримського плебісциту», під прицілом автоматів, будь-яка згадка цього слова викликає пересторогу і її жваво починають обговорювати не лише серед політиків, експертів та громадських діячів, але й у суспільстві в цілому.

Цього разу, «масла у вогонь підлив» своєю заявою  в.о. президента України, голова Верховної Ради О.Турчинов, заявивши про можливість проведення всеукраїнського референдуму з питань державного устрою одночасно з проведенням президентських виборів.

Кому це вигідно?

Не секрет, що проведення референдуму створює широке поле для політичної гри. Дата проведення, питання, які  необхідно винести на обговорення. Імплементація - це комфортний привід для політиків нагадати про себе.

Проукраїнські сили від проведення референдуму можливо матимуть значні переваги, адже ніхто не ставитиме під сумнів легітимність президентських перегонів, які відбудуться 25 травня. Явка виборців буде гарантованою, а наявність виборчого фактору дасть змогу зняти ризики несподіваних рішень.

Проте, сьогодні всі прекрасно розуміють, що проведення референдуму не змінить ситуацію на Сході країни. Якщо РФ запланувала анексію Донбасу, то Путін зробить таку спробу  попри проведення будь-яких референдумів.

Взагалі тема проведення всеукраїнського референдуму піднімає доволі багато складних питань, серед яких, в першу чергу — проблема об’єктивного та прозорого інформування українських громадян щодо дійсних причин його проведення і наслідків, які можуть мати окремі результати голосування. Тому, усвідомлюючи такі реалії української демократії, гра у референдум є досить небезпечною забавкою для суспільства, а його результати можуть стати основою для можливих політичних спекуляцій довкола питання єдності України. Проте, краще вже референдум, ніж чергова конституційна реформа, проведена на чиєсь політичне замовлення.

Але не можна виключати, що референдум може підтвердити результати соціологічних опитувань, які показують, що в цілому український народ проти федералізації,проти протистояння, проти місцевих «князьків», але «ЗА» прозору, чесну, ефективну і відповідальну владу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]