Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2020 17:03

Топ-3 міфи про гранти для бізнесу

Голова громадської організації GoLOCAL

Упередження, які заважають підприємцям отримувати фінансування.

В Україні зареєстровано більше, ніж 971 тис. підприємств. Однак, в ситуації, коли необхідні кошти на запуск чи розвиток бізнесу, більшість підприємців навіть не розглядає можливість отримання грантового фінансування. 

Значною мірою це пов’язано з невисокою обізнаністю про наявні можливості та процедури отримання грантів. Адже у українців пошук фінансування від міжнародних організацій, в першу чергу, асоціюються з діяльністю громадських організацій, культурних проєктів або наукових досліджень.  

Ситуація змінюється: останнім часом з’явилось чимало ресурсів, на яких регулярно публікується інформація про програми грантової підтримки для бізнесу. Тому, якщо задатись метою — можна дізнатись про всі доступні можливості. 

Ще одна проблема — міфи, які виникли у бізнес-середовищі через недостатню обізнаність про процедуру отримання коштів від міжнародних організацій. Протягом 4 років, що я працюю з грантами та допомагаю бізнесам, я чув ці упередження не один раз. І можу запевнити, що вони тільки заважають бізнесам отримувати фінансування від донорів. 

1. В обмін за грант донор вимагатиме щось натомість. Бізнесмени, наприклад, досі бояться, що донори вимагатимуть частку в бізнесі чи відсоток прибутку. Логічно, що вкладаючи кошти, донори хочуть отримати результат. Однак, варто пам’ятати, що мета донорів — не отримання прибутку, а зміни в певній сфері життя. Тому, якщо ви отримаєте грант, вам доведеться звітувати тільки про те, чи вдалося вам досягти впливу, зазначеного в проєкті.

2. Можна отримати грант тільки, якщо знаєш потрібних людей. Зазвичай гранти надаються на конкурсних засадах — це дає можливість нівелювати людський фактор і зробити процедуру відбору максимально чесною та прозорою. Часто проєкт можна подати тільки через електронний кабінет, що робить неможливою ідентифікацію тої чи іншої заявки. Буває, що група експертів, які оцінюють заявки, заздалегідь не знають, з яким саме проєктом вони працюватимуть. А саме рішення про виділення гранту приймається колегіально.

3. Для подання проєкту потрібно зібрати багато документів та дотриматись великої кількості вимог — тож не варто й пробувати. В написанні проєкту немає нічого складного. Потрібно просто зрозуміти, які задачі ставить вам донор та виконувати всі вимоги до проєкту — навіть ті, які на перший погляд здаються вам неважливими. Наприклад, вимоги до формату, шрифтів, заповнення форм тощо. 

Отримати грант на розвиток бізнесу не так важко, як здається. Варто тільки зрозуміти, чого ви прагнете та чітко виконувати вимоги донора. Тому закликаю підприємців працювати з грантами та використовувати можливості по максимуму.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]