Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2021 12:51

Ідентифікація і реєстрація тварин: значення для благополуччя й прозорості у тваринництві

Тимчасово виконуючий обов'язки Голови Держрибагентства

АЧС, сказ ВРХ, лейкоз корів – це невеликий список хвороб тварин, виявлених у цьому році. Питання – скільки аналогічних випадків приховано ?

Спалах АЧС у Миколаєві, випадок сказу ВРХ на Волині, виявлення лейкозу корів у низці областей – це лише невеликий список хвороб тварин, виявлених у цьому році. Постає питання – скільки ж аналогічних випадків приховано власниками тварин, яке число небезпечних тварин відправлено на м’ясо? Або – у разі виявлення, наприклад, лейкозу тварин  їх молоко не споживалося господарями, а відправлялося на ринки? Відповіді не знає ніхто.

Для того, аби унеможливити попадання м’яса, молока та іншої продукції тваринного походження призначених для подальшого споживання людиною від таких тварин до споживача, має належно функціонувати система. Вона мала б показувала шлях від народження тварини до її забою, а продукції тваринництва - до столу споживача. У Європейському Союзі прослідковуваність продуктів харчування та ідентифікації тварин почали впроваджувати ще кілька десятиліть тому - у 1998 році. В Україні - у 2006 році, потім прискорилися у 2016 - після підписання Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Але процес триває ще й зараз, адже охоплює цілий комплекс питань.

Зокрема, наразі на фінішну пряму виходить цікавий документ по даному напрямку: Комітетом з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України підтримано законопроект щодо подальшого розвитку ідентифікації та реєстрації сільськогосподарських тварин, рекомендовано розглянути його в першому читанні і взяти за основу.

Прийняття даного законопроекту, на мій погляд, позитивно вплине на систему простежуваності за обігом тварин, розширить можливості державної підтримки в цій сфері, спростить та пришвидшить існуючі процеси реєстрації сільськогосподарських тварин.

Не буду применшувати – цей документ чекає вся галузь тваринництва, адже він має на меті вивести з «тіні» поголів’я сільськогосподарських тварин, забезпечити добросовісну конкуренцію виробників продуктів харчування тваринного походження, підвищення ефективності надання дотацій тощо.

Основні пункти законопроекту:

- ідентифікації та реєстрації підлягають лише сільськогосподарські тварини (велика і дрібна рогата худоба, свині, коні). На домашніх (коти, собаки, хом’ячки тощо) та диких тварин дія даного законопроекту не поширюється;

- забороняється реалізовувати продукцію, отриману від неідентифікованих та не зареєстрованих тварин;

- впроваджується окремий вид державного контролю за ідентифікацією та реєстрацією тварин;

- розширюються повноваження державних інспекторів;

- посилюється відповідальність за невиконання вимог щодо ідентифікації та реєстрації тварин.

- скорочуються максимальні терміни на проведення реєстрації тварин для адміністратора реєстру.

Сподіваюся, що даний законопроект отримає підтримку народних обранців, і наше тваринництво ще на крок наблизиться до європейського, а українці – отримають безпечні продукти харчування тваринного походження, які відповідають кращим стандартам.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]