Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2022 14:10

Про результати роботи Центрального міжрегіонального територіального управління АРМА у 2021

Начальник Центрального міжрегіонального територіального управління АРМА

Щороку АРМА опрацьовує тисячі запитів про розшук на території України та за її межами – і цей показник невпинно зростає.

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА) є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні.

Центральне міжрегіональне територіальне управління АРМА об’єднує Київську, Житомирську, Черкаську, Чернігівську області та місто Київ з місцезнаходженням у місті Києві.

Основними напрямками діяльності АРМА є виявлення та розшук активів, управління активами, формування державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на територіях закріпленими за кожним територіальним управлінням АРМА.

Згідно зі Законом України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі – Закон) однією з головних цілей діяльності АРМА за напрямком розшук активів – є виявлення (діяльність із встановлення факту існування) та розшуку (діяльність із визначення місцезнаходження) активів – майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до наданих повноважень уповноважені особи АРМА мають право витребувати у розпорядників інформації документи, які можуть сприяти процесу виявлення та розшуку активів.

Враховуючи вищезазначене, АРМА отримує необхідну інформацію про активи у електронних реєстрах, а у разі її відсутності, доручає відповідним структурним підрозділам, у тому числі, Центральному міжрегіональному територіальному управлінню АРМА, вжити заходи щодо направлення відповідних запитів до розпорядників інформації про активи.

Розшук активів здійснюється з метою сприяння слідчим, слідчим суддям та суду, детективам, прокурорам, у пошуку та наданні інформації про активи на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, а також для створення належної та обґрунтованої позиції слідчого, у питанні про необхідність накладення арешту на певне майно.

Щороку АРМА опрацьовує тисячі запитів про розшук на території України та за її межами – і цей показник невпинно зростає, що характеризує орган як реально дієвий механізм в контексті взаємодії з правоохоронними органами та надання їм вичерпної інформації про активи у кримінальних провадженнях.

Крім цього, до створення АРМА, виявленням, розшуком і поверненням активів в Україні займалися правоохоронці, однак ефективність проведеної роботи не відповідала очікуваним результатам.

До прикладу, тільки Центральним міжрегіональним територіальним управлінням АРМА, в рамках своїх повноважень, за період з 01.01.2021 по 01.12.2021 виявлено та розшукано:

337 – рахунків у фінансових установах;

170 – земельних ділянок;

168 – нерухомість;

229 - спецдозволів та технологічних транспортних засобів;

49 - об’єктів підвищеної небезпеки (інформація, що обліковується в Державній службі з питань праці).

До моменту створення такого органу як АРМА, в рамках кримінального провадження арештоване майно зазвичай залишалося у володінні його власника із забороною відчуження або вилучалося, однак обидва сценарії мали негативний вплив на вартість та інвестиційну привабливість такого майна. Залишення арештованого майна у фактичному користуванні власника несло за собою мінімальний ризик його знецінення, але водночас це не давало можливості досягнути належної мети арешту.

Одним з елементів діяльності АРМА, згідно із Законом є управління активами – діяльність із володіння, користування та/або розпорядження активами, тобто забезпечення збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні чи у справі про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, та збереження їх економічної вартості або реалізація таких активів чи передача їх в управління відповідно до Закону, а також реалізація активів, конфіскованих у кримінальному провадженні чи стягнених за рішенням суду в дохід держави внаслідок визнання їх необґрунтованими.

Відповідно до змін в Законі від 01.11.2021, АРМА здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у тому числі як захід забезпечення позову - лише щодо позову, пред’явленого в інтересах держави, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, а також у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави із встановленням заборони користуватися такими активами, сума або вартість яких перевищує 200 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Зазначені активи приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів, копії яких надсилаються АРМА не пізніше наступного робочого дня після їх винесення (надання) з відповідним зверненням прокурора.

Одночасно АРМА здійснює контроль за ефективністю управління активами. АРМА здійснює періодичну, але не рідше одного разу на місяць, перевірку ефективності управління арештованими активами, переданими ним в управління. Управитель зобов’язаний надавати уповноваженим особам АРМА доступ до прийнятих в управління активів для огляду, а також до документів щодо управління такими активами та їх використання.

За період з 01.01.2021 по 01.12.2021 Центральним міжрегіональним територіальним управлінням АРМА, у сфері менеджменту активів, було здійснено:

298 – активів прийнято в управління АРМА;

6 - заходів з контролю за ефективністю управління активами, переданими АРМА в управління.

275 - оглядів та фотофіксації фактичного стану активів, переданих АРМА в управління:

- земельні ділянки – 22 од. (11,62 га);

- квартири – 18 од. (2 459 м. кв.);

- домоволодіння – 10 од. (6 846 м. кв.);

- нежитлові приміщення – 206 од. (46 874 м. кв.);

- транспортні засоби – 67 од. (легкові та вантажні автомобілі);

-  інше:

1) земснаряд – 1 од.;

2) насипи природного піску – 261 978 м. куб.;

3) зернові культури (кукурудза) – 29 353 т.;

4) спортивні тренажери – 62 од.;

5) електронна техніка, годинники, одяг, парфуми, інші коштовні товари – 2378 коробок;

6) друкарські станки – 4 од. 

Іноді, виконуючи свої повноваження, працівники територіального управління мають неабиякі труднощі. 

У березні 2021 року, у співпраці з Черкаським рибоохоронним патрулем, співробітниками Центрального МТУ АРМА, було здійснено огляд та фотофіксацію фактичного стану активів, переданих АРМА в управління.

Процес реалізації повноважень співробітників ускладнювався, специфічним місцезнаходженням активу, а саме, на острові Висока (Черкаська область).

Враховуючи специфіку місцезнаходження активу, Черкаський рибоохоронний патруль забезпечив безперешкодний доступ до об’єктів переданих в управління АРМА. 

Іншим прикладом реалізації повноважень співробітниками Центрального МТУ АРМА було, зокрема, здійснення огляду рухомого та нерухомого майна на території НПУ «МЕЖИГІР’Я» переданого АРМА за відповідними ухвалами суду.

Ускладнювало процес огляду, значний обсяг роботи. Працівникам Центрального МТУ АРМА необхідно було здійснити огляд території загальною площею 136 га. 

З метою підвищення рівня обізнаності правоохоронних органів про функціонал та можливості АРМА, Центральне МТУ АРМА веде просвітницьку роботу щодо діяльності у сфері виявлення, розшуку та управління активами, що забезпечує зростання показників звернення правоохоронців до АРМА в частині розшуку та передачі в управління виявлених та розшуканих активів.

У 2021 році, Центральним МТУ АРМА, проведено 222 взаємодій та 13 ознайомчих освітніх заходів серед правоохоронних органів у підвідомчих територіальному управлінню областях. 

Таким чином, тривала і складна робота розбудови ефективної інституції АРМА, що не має аналогів у системі влади в Україні, успішно виконує свою функцію – збереження економічної вартості активів, а завдяки управлінню ними держава лише цього року отримала близько 40 мільйонів гривень доходу, що свідчить про ефективну та плідну роботу системи територіальних управлінь, як складову діяльності АРМА.

Теги: АРМА
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]