Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2009 17:32

Знову про "Візир", але не тільки

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Використання сумнозвісного «Візиру» обумовлене достопам’ятними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» від 24 вересня 2008 року N 586-VI.

Хоча, власне, не про «Візир», а про тих, кому так подобається бавитися з цією коштовною іграшкою. Бо, чим глибше у тему, тим товстіші смугасті жезли.

Отже, використання сумнозвісного «Візиру» обумовлене достопам’ятними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» від 24 вересня 2008 року N 586-VI.

Зазначений закон запам’ятався більшості громадян значним збільшенням штрафів за порушення правил дорожнього руху і законодавчим закріпленням засобів фото- і відеоспостереження, для фіксації порушень.

Саме цей закон надав міліції можливість фотографувати і знімати на відео автомобілі порушників, щоб потім у спрощеному порядку накладати штрафи навіть не на порушників, а на власників сфотографованих транспортних засобів.

Звісно, міліціонери накупили всілякого приладдя і почали давати «план по валу», звітуючи про багатомільйонні надходження до бюджету.

От тільки…

Вищезгаданим законом N 586-VI було викладено у новій редакції абзац третій пункту 21 частини першої статті 11 Закону України «Про міліцію». Міліції було надано право:

«       використовувати передбачені нормативно-правовими актами технічні засоби, в тому числі засоби фото- і відеоспостереження, для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху, а у випадках, передбачених законом, тимчасово затримувати і доставляти на спеціальні майданчики чи стоянки для зберігання транспортні засоби, експлуатація яких не допускається або забороняється законом».

Тобто, з моменту набрання чинності цією нормою (17.11.2008р.) міліція мала право використовувати тільки передбачені нормативно-правовими актами технічні засоби. При цьому не тільки засоби фото- і відео спостереження, а всі інші, у тому числі старі добрі «радари».

Далі згадаємо, що відповідно до Указу Президента «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади» нормативні акти, що зачіпають права свободи і законні інтереси громадян підлягають державній реєстрації.

Так от, до цього часу нам не вдалося знайти опублікованих і зареєстрованих нормативно-правових актів, що передбачали б хоча б якийсь один з технічних засобів, що фактично зараз використовуються ДАІ!

Що це може означати?

А це може означати, що всі (!) штрафи, накладені на порушників правил дорожнього руху за останні чотири місяці з використанням технічних засобів, накладені незаконно!

Скільки там мільйонів надійшло до бюджету?

Саме тому ми сьогодні направили офіційні запити до Міністерства внутрішніх справ і до Міністерства юстиції, з проханням надати інформацію про нормативно-правові акти, що передбачають технічні засоби, в тому числі засоби фото- і відеоспостереження, для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху.

З текстами запитів та іншими матеріалами, що стосуються проблеми, можна ознайомтися тут.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]