Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.07.2021 13:35

Просторове планування має бути простим

Перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації громад

Чому просторове планування стосується кожного українця і чому так важливо, щоб воно було доступним та зрозумілим?

Почну з того, що просторове планування стосується кожного з нас. Як представників самоврядів, так і місцевих жителів. Тож у цій статті спробую доступно і просто пояснити, що це таке, і чому саме українцям так важливо «бути в темі» просторового планування, а не спостерігати, як воно «само собою щось планується». Коли вживаю слово «простим» щодо просторового планування, то маю на увазі, в першу чергу, зробити його доступним і зрозумілим для всіх.

Тому передовсім поясню, що таке це просторове планування

Основна ідея просторового планування це – ефективне використання наявних на тій чи іншій території ресурсів і задоволення потреб громади. В ідеалі просторове планування поєднує в собі три сфери: екологія, економіка і, звичайно, соціальна сфера. Саме рівнозначний перетин цих трьох сфер відкриє в майбутньому нам можливість просторового планування. Це може відбутися лише завдяки сталому розвитку територій. Ми повинні чітко усвідомити, що найбільш якісним та дієвим способом задовільнити потреби місцевих жителів є ефективне використання ресурсів свого ж регіону. Тут йде мова про місця застосування праці, відпочинку та оздоровлення, інженерно-транспортної інфраструктури чи інших об’єктів шляхом розроблення, затвердження документації з просторового планування та дотримання її рішень. Це такий собі союз дій певного самовряду та представників виконавчої влади у сфері містобудування, затверджений документально. Як саме? Текстовими та графічним матеріалами з просторового планування територій, регулювання їх розвитку забудови та раціонального використання цих територій.

Формувати і брати участь у просторовому плануванні кожному жителю того чи іншого регіону просто необхідно. Адже саме таким чином можна вплинути на те, як саме Ваше місто чи селище виглядатиме завтра, на перспективи та розвиток всього регіону, а також на збереження екології чи історико-культурної спадщини. Якщо бути пасивними, дотримуючись позиції нехай воно «само собі там формується», то потім і годі нарікати, що в рідному краї «щось не так».

Як в Європі?

Зазначу, що Європейська Комісія у 1997 році прийняла рішення згідно з яким просторове планування є інструментом, який використовується публічною владою для впливу на майбутній розподіл діяльності в просторі. Цей просторовий розподіл реалізується з метою створення більш раціональної територіальної організації землекористування. А також це врівноваження потреби соціально-економічного розвитку з потребою навколишнього природнього середовища. Тут просто необхідно згадати, що в Україні ми уже керуємося досвідом інших країн, впроваджуючи просторове планування в дію. Маю на увазі здобутки у сфері просторового планування Німеччини, Польщі, Хорватії. До слова, в Німеччині просторове планування охоплює планувальні процеси щодо проектування та цільового використання географічних територій на державному, регіональному та місцевому рівнях, відповідно до їх природньо-географічного, економічного та соціального потенціалу.

Яка вигода «бути в темі» просторового планування?

В першу чергу, це майбутня економічна вигода. Завдяки прозорому просторовому плануванню ми зможемо сказати: «НІ» корупційним ризиками, й всі гроші надходитимуть в місцеві бюджети. Ось чому після низки системних досліджень було прийнято рішення дати сільським громадам повноваження у питаннях землевпорядкування, затверджені законодавством. Ми підтримуємо той демократичний підхід, коли кожен без винятку член громади зможе в майбутньому взяти участь в обговоренні важливого землевпорядного питання.

Таким чином, самовряди самі нестимуть відповідальність за чітку стратегію: як саме використовувати свої ресурси собі ж на користь. Ба більше, громада буде наділена повноваженням самостійно розпоряджатися бюджетом. Застосування такої публічної системи управління одразу дає громадам десь до 100000 млн. грн. як надходження до місцевого бюджету. Тому, чим раніше громади перейдуть в управління земельними ресурсами на основі нового земельного законодавства, тим скоріше отримають надходження коштів. Як мінімум 600 громад повинні отримати субвенції від Національного Банку України, щоб самовряди могли скористатися тими можливостями, які пропонує держава. Більше того: реалізувати ці можливості на 100%.

Тут варто зауважити, що самовряди впродовж прийдешнього року будуть чітко проінформовані в питаннях нового земельного законодавства. Ніхто «сам на сам» не залишиться з питаннями, на які не може знайти відповіді. Багато запитань уже було обговорено на онлайн-конференціях під час круглих столів у кожній області в рамках реалізації програми підтримки реформи Держгеокадастру сільськими громадами, які Всеукраїнська Асоціація Громад провела за підтримки Програми USAID АГРО впродовж червня та липня 2021 року.

Ефективна громада – це та в якій є ефективний діалог влади бізнесу та громади. І земельна реформа є тим інструментом, який допомагає розпочати цей діалог, чітко визначати перспективи регіону та оперативно оприлюднювати інформацію на Геопросторовому порталі, де можна буде дізнатися такі дані стосовно тієї чи іншої земельної ділянки:

- місце розташування, тип власності;

- цільове призначення, площу;

- інформацію про сертифікованого інженера-землевпорядника, який був розробником документації із землеустрою;

- інформацію про Державного кадастрового реєстратора, який здійснив внесення відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Національна інфраструктура геопросторових даних – це взаємопов’язана сукупність організаційної структури, технічних і програмних засобів, базових та тематичних наборів геопросторових даних, метаданих, сервісів, технічних регламентів, стандартів, технічних специфікацій, необхідних для виробництва, оновлення, оброблення, зберігання, оприлюднення, використання геопросторових даних та метаданих, іншої діяльності з такими даними.

Створення Національної інфраструктури геопросторових даних вплине на забезпечення ефективного прийняття управлінських рішень органами державної влади та місцевого самоврядування, виключення дублювання робіт та витрат державного бюджету на створення геопросторових даних на усіх рівнях державного управління та місцевого самоврядування, інтегрування України до європейської та глобальної інфраструктури просторових даних.

На завершення зауважу, що ефективна громада – це та, в якій є позитивна комунікація влади бізнесу та громади. І геопортал є тим зручним та надійним інструментом, який допомагає розпочати цей діалог і зробити просторове планування максимально простим, зрозумілим та доступним.

Впливати на просторове планування свого рідного краю – це обов’язок кожного місцевого жителя. Адже саме завдяки просторовому плануванню держава та громада визначають та регламентують правила, котрі впливають на дизайн нашого життєвого простору та нашої спільної власності.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]