Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2023 13:37

Відкрите банківське обслуговування: світові тренди

Керівник проєктів, бізнес-консультант, експерт з діджиталізації

Тенденції розвитку відкритого банкінгу у світі та шлях України

Як вже відомо, відкрите банківське обслуговування в усьому світі набирає обертів, однак темпи його розвитку не рівномірні та залежать від багатьох факторів, таких як наявність регулювання на державному рівні, стимулювання інновацій,  доступність фінансових послуг для громадян, потреби ринку, тощо

Згідно звіту Globe Newswire прогнозується, що ринок відкритих банківських операцій зросте до 43 мільярдів доларів до 2026 року  порівняно з  7 мільярдами доларів у 2018 році.

Європа

Велика Британія є першопрохідцем у цьому секторі, маючи 7 мільйонів користувачів відкритого банківського обслуговування станом на початок 2023 року, за нею з невеликим відривом слідують Німеччина, Іспанія, Нідерланди та Франція.

Друга  платіжна директива (PSD2) суттєво вплинула на розвиток відкритого банківського обслуговування у Європі, сколихнула ринок та змусила навіть консервативні фінансові установи значно змінювати процеси для того аби виконати її вимоги та утримати конкурентоздатні позиції 

Азія

За даними Forbes, після Європи найбільший ринок відкритих банківських операцій має Китай. Схожі підходи формуються також в Японії, Сингапурі, Південній Кореї та Індії, але формально екосистеми відкритого банкінгу там ще потрібно створити.

Індія частково запровадила  відкрите банківське регулювання в травні 2021 року, коли Резервний банк опублікував оновлення своєї політики KYC, щоб запустити цифровий онбординг для клієнтів. Крім того, в Індії спостерігається зростання кількості фінтех-стартапів, які сприяють розвитку відкритого банківського ринку та відкривають простір для нових гравців. Незважаючи на певний прогрес та появу нових фінтех-компаній, що змінюють фінансовий ландшафт, у Південній Азії все ще проживає великий відсоток дорослих, які ніколи не користувались банківськими послугами.

На Близькому Сході в Саудівській Аравії, ОАЕ та Бахрейні також спостерігається різке зростання фінтех-технологій і створення глобальних платіжних центрів. У січні 2021 року Валютно-фінансове управління Саудівської Аравії оприлюднило дорожню карту для запуску відкритого банківського обслуговування, а в листопаді 2022 року розробило Saudi Open Banking Framework з описом правил взаємодії та приєднання учасників.

Африка

Незважаючи на те, що більш ніж 50% дорослих африканців  досі не користуються банківськими послугами та ніколи не мали відкритих рахунків, деякі країни регіону роблять впевнені кроки у напрямку впровадження відкритого банкінгу. Так, Нігерія досягла найбільшого прогресу у цьому питанні  і у березні 2023 центральний банк країни затвердив операційні правила відкритих банківських операцій у стилі PSD2 та вже вніс до реєстру сторонніх надавачів послуг більш ніж 30  TPP (third-party providers). Руанда та Кенія також просуваються у питанні розробки нормативно-правової бази у сфері відкритого фінансування та нових фінтех-технологій, а один з банків Танзанії навіть запустив першу у країні фінтех-пісочницю для тестування інновацій

Серед першочергових завдань уряду – підвищення доступності банківських послуг для населення.

Південна Америка

Бразилія впевнено утримує лідерство серед країн Південній Америці: відкритий банківський ринок країни збільшився з  нуля до п’яти мільйонів користувачів протягом одного року, і причинами такого прискорення стали широкі можливості для обміну даними, регулювання центрального банку та стандартизація взаємодії з користувачем. 

Наслідуючи Бразилію, Мексика працює над регулюванням обміну даними між учасниками, а  Колумбія, Чилі та Аргентина все активніше беруть участь у розробках  в сфері фінтех-технологій.

Загалом Південна Америка є сильним претендентом на роль провідного гравця на міжнародному ринку відкритого банкінгу.

Північна Америка 

США дотримується підходу вільного ринку в рамках даної ініціативи та не змушує фінансові установи відкривати APi. Однак незважаючи на це - останні кілька років у Північній Америці спостерігався розвиток відкритого банківського обслуговування разом із бажанням наздогнати прогрес Європи. Одна з основних проблем з якою стикається відкрита банківська справа в США — це відхід від застарілої архітектури та час, потрібний для її змін. 

Опитування Mastercard “The Rise of Open Banking”, проведене у Північній Америці, показало, що більшість споживачів використовують Open Banking, щоб покращити цифровий фінансовий досвід. Так, 90% молоді – вже під’єднали свої банківські акаунти до систем, які використовують Open Banking API. При цьому 55 % дорослого населення взагалі не чули про відкритий банкінг, що свідчить про потенціал для розвитку.

Канадський уряд анонсував, що відкрите банківське обслуговування буде запроваджено не пізніше кінця 2023 році. Основні очікування ринку від запуску - прискорення платежів.

Австралія

Австралія є провідним гравцем у світовій індустрії відкритого банкінгу. Країна розробила та затвердила численні закони які регулюють діяльність у даній області,  такі як Закон про захист прав споживачів які діляться своїми даними з авторизованими третіми сторонами, Закон про про безпечний обмін інформацію тощо. Однак не всі учасники австралійського ринку задоволені прогресом,  так як деякі процеси ускладнились за рахунок додаткових кроків,  що потрібно виконати при використанні нових сервісів та вважають, що відкритому банкінгу Австралії потрібне нове дихання.

Україна

Згідно ЗУ "Про платіжні послуги", відкритий банкінг в Україні повноцінно запрацює до 2025 року. Наш ринок досить вибагливий та технологічно розвинутий і для того, щоб українське відкрите банківське обслуговування було ефективним недостатньо просто скопіювати підходи іншої країни. Наша модель повинна представляти собою унікальну комбінацію кращих світових практик з урахуванням локальних особливостей. Найближчим часом Національний банк України затвердить концепцію та road map з описом ключових вимог до впровадження відкритого банкінгу в Україні. При цьому представники провідних учасників ринку, спільно з регулятором вже працюють над розробкою технічної документації, визначенням правил та принципів взаємодії для побудови успішної екосистеми у майбутньому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]