Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.10.2021 11:33

Наша пісня гарна й нова, призначаєм збори знову…

Адвокат, кандидат політичних наук, член Ради адвокатів міста Києва

Адвокатське самоврядування - це гарантоване державою право адвокатів самостійно вирішувати свої внутрішні питання. Та чи насправді є таке право у кожного адвоката?

Пісня може у когось й нова, однак – методи старі та апробовані: не допустити, порушити, сфальшувати.

Отже, якщо ви – київський адвокат, то маєте отримати повідомлення про те, що 31 жовтня цього року проводяться «порайонні» збори адвокатів для обрання делегатів на Конференцію. Конференція має статус звітно-виборної та призначена на 7 листопада 2021 року.   

З огляду на велику кількість адвокатів міста Києва та порядок денний, стає зрозумілим, що така Конференція є досить визначальною подією на найближчі роки.

Та адвокатам, що «працюють у полях», зась перейматись – все давно вирішено до них, без них і не для них. Не секрет, що діяльність РАУ/НААУ аж ніяк не можна назвати позитивною. Може в комітетах ВРУ (не зважаючи на чисельні звернення європейських експертів) стверджують, що все добре, й усі адвокати просто завмирають від щастя бути під керівництвом РАУ/НААУ. Ми то з вами знаємо, що діяльність РАУ/НААУ не тільки не допомагає (та хоч би не заважали! – в приватних бесідах кажуть адвокати), а й під час є досить дороговартісною для адвокатів. Не тільки через внески та незрозуміле «підвищення кваліфікації», яке (до речі) не передбачене профільним Законом. Один з поширених методів РАУ/НААУ приборкання норовливих (читай – вільнодумаючих та прогресивних) адвокатів - позбавляти їх права здійснювати діяльність та утримувати себе й свою родину.

Чи таку адвокатуру ми мріяли створити? Звісно – ні! Та й змінити цю парадигму можливо виключно через внесення змін до профільного Закону.

Однак, реалії сьогодення, пов’язані із край важкою ситуацією із пандемією Ковід-19, підказали адвокатам цікавий та цілком законний шлях участі у самоуправлінні. Тож, ми з вами, шановні Колеги, маємо чудову нагоду прийняти участь у таких відповідальних заходах, як збори та Конференція адвокатів міста Києва. Адже – як ніяк, та у профільний Закон закладено чіткі засади адвокатського самоврядування, серед яких:

- принцип виборності;

- принцип гласності;

- принцип підзвітності. 

Ба більш, враховуючи епідеміологічну ситуацію по країні із захворюванням та внесенням багатьох областей до ризикової «червоної зони» (усі визначення можна побачити у Постанові КМУ №1236), РАУ/НААУ була просто зобов’язана запровадити електронну участь у голосуванні. З будь-яких питань! Додайте до цього космічну вартість ведення Єдиного реєстру адвокатів України, вже давно можна було запровадити сучасні опції електронного голосування та гарантувати РЕАЛЬНЕ ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ кожного адвоката з питань, що стосуються адвокатури. В цьому виключно одні плюси - заощаджуються кошти, час та зберігається здоров’я кожного адвоката.

А розпочати процес електронного голосування можна в режимі відеоконференції та з використанням засобів електронного зв’язку. Варіантів багато, й усі вони є технічно доступними для великої київської спільноти адвокатів.

Й не потрібно буде витрачати кошти на оренду приміщень та ризикувати захворіти (адже – у кожному районі Києва адвокатів не 30-50 осіб, як на те орендуються приміщення для зборів). Не потрібно буде адвокатам вишукувати час на участь у зборах та Конференції. Не потрібно буде стояти перед вибором –  інтереси клієнта/родини/особистий час чи участь у зборах та Конференції. Врешті-решт – зберегти здоров’я

Зрозуміло, що таким чином враховується голос кожного адвоката – і це ризик. Ризик для тих, хто «навічно» засів в органах адвокатського самоврядування на досить пристойних зарплатах і не хоче повертатись до роботи «у полях». Тому, їх головна мета проведення найближчої Конференції – не допустити змін. Ми ж з вами розуміємо, що час змін вже давно настав, голос кожного адвоката (який своєю працею утримує верхівку адвокатури) має бути почутий, має бути врахований. А здоров’я кожного адвоката має бути захищеним.

Інакше, для чого ж тоді у профільному Законі закладено такі змістовні принципи? 

П.С. Отже, при бажанні бути почутим керівництвом РАУ/НААУ, Ви можете:

1. узяти за основу дане звернення;

2. роздрукувати, підписати, сканувати звернення;

3. направити його на офіційну адресу РАУ/НААУ [email protected];

4. сподіватись на те, що РАУ/НААУ врахує інтереси своїх членів. 


Голові Ради адвокатів України-Національної

асоціації адвокатів України Ізовітовій Л.П. 

Шановна Лідіє Павлівно!

На офіційну електронну адресу адвоката, зазначену в Єдиному реєстрі адвокатів України мені надійшло повідомлення про призначення зборів адвокатів міста Києва для обрання делегатів на звітно-виборчу конференцію адвокатів міста Києва, що призначені на 31 жовтня 2021 року.

Я усвідомлюю значення цієї події для дійсного волевиявлення кожного адвоката в оцінці роботи і формування відповідального складу органів адвокатського  самоврядування міста Києва, і заявляю про своє бажання прийняти участь як у зборах, так і конференції адвокатів.

Одночасно я усвідомлюю, що  в умовах піку  пандемії, встановлення суворих обмежувальних заборон щодо масових заходів і умов їх проведення, згідно рішення Уряду, направлених на збереження здоров’я населення, з урахуванням того, що, наприклад, на районних зборах адвокатів у місті Києві зазвичай присутня велика кількість адвокатів, приблизно 1000 адвокатів у кожному районі, з метою дотримання санітарно-епідеміологічного режиму, прошу забезпечити умови для участі адвокатів, які виявили таке бажання, зокрема, особисто мене, можливістю прийняти участь у роботі зборів адвокатів міста Києва в режимі відеоконференції та засобами електронного зв’язку.

Повідомляю, що буду перебувати на постійному зв’язку за вказаною електронною адресою, а саме __________@_______, та за вказівкою РАУ-НААУ маю можливість приєднатись до відеоконференції в будь-яких електронних системах, визначених РАУ.

Впевнений, що Ви особисто і органи адвокатського самоврядування прикладуть максимальні зусилля для того, щоб голос кожного адвоката прозвучав і був почутий на святі адвокатського самоврядування.

З повагою, ______________ /___________________/        «___» _______ 2021 р., м. Київ

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]