Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2023 17:21

Які квартири зараз купують українці

Засновник Investment Development Property (IDP)

Частка інвестиційних угод на ринку нерухомості не перевищує 5%, хоча до повномасштабного російського вторгнення вона складала 30-50%.

Житло перестало бути привабливим інвестиційним інструментом через воєнні ризики – ніхто не може спрогнозувати, скільки квартира коштуватиме за рік, а найголовніше – чи її хтось придбає або орендує.

Навіть у Києві, який вважається найбезпечнішим містом в Україні немає гарантій, що квартира не буде пошкоджена уламками ракети чи дрона.

За півтора роки повномасштабної війни змінився профіль покупців.

Зараз житло купують ті, хто планує в ньому жити. Найбільшим попитом користуються квартири площею 40-85 кв м, вартістю до 100 тисяч доларів.

На первинному ринку житла клієнти хочуть купувати нерухомість в будинках, які будуть введені в експлуатацію не пізніше, ніж за півроку. Через брак клієнтів, готових інвестувати в житло на початкових стадіях будівництва, девелопери не розпочинають нові проєкти, за даними ЛУН, зараз у Києві будується 175 ЖК, рік тому їх було 180.

Квартири в Києві купують не лише місцеві жителі, а й ті українці, які переїжджають в столицю із півдня та сходу країни. А також військові, які користуються іпотечною програмою єОселя. Від самого початку ця програма була орієнтована на вторинний ринок, однак зараз девелопери теж поступово підключаються до продажу житла за цією програмою. І вона вже почала суттєво впливати на ринок нерухомості.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]