Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2023 14:39

Вартість оренди житла в Києві повернулась на довоєнний рівень

Засновник Investment Development Property (IDP)

Якщо на початку цього року середня вартість одиничок в Києві складала 10 тисяч гривень, то зараз – 13 тисяч гривень на місяць і орендарі готові платити більшу ціну.

Орендодавці відреагували на збільшення попиту, який особливо зріс восени. Українці стали повертатись з-за кордону додому, бо в Києві стало безпечніше – місто захищають новітні системи ППО. У Києві тільки за офіційними даними проживає біля 400 тисяч переселенців, бо окрім безпеки в столиці простіше знайти роботу. Наприклад, за даними сервісу robota.ua, кожен п’ятий активний шукач роботи знаходиться в столиці.

Як і в довоєнний період, найчастіше в Києві шукають однокімнатні квартири в районах із зручними транспортними розв’язками – поряд із станціями метро, зупинками громадського транспорту та зеленою зоною для прогулянок.

Люди не хочуть знімати квартири із радянським ремонтом та хочуть, щоб в житлі була встановлене ліжко, а не диван, бойлер та все частіше – кондиціонер.

Популярністю, як і раніше, користуються квартири в житлових комплексах, побудовані не більше 10-15 років тому. Як правило в таких комплексах є власна закрита територія, охорона, прибиральники і адекватні сусіди.

Оренда квартир в столиці, ймовірно за все, не дорожчатиме до весни наступного року. Взимку попит не зростатиме суттєво, а орендодавцям не вигідно міняти орендарів у цей період – інакше в разі простою за опалення доведеться платити їм.

Чи зростатимуть ціни у березні-квітні 2024-го залежить від ситуації на фронті, настроїв бізнесу та економічної допомоги від партнерів України.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]