Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.09.2023 15:25

За декілька років в Україні спостерігатиметься дефіцит житла в новобудовах

Засновник Investment Development Property (IDP)

Девелоперські компанії не розпочинають будівництво нових об’єктів і зараз сконцентровані на завершення поточних проєктів, що призведе до дефіциту пропозиції за рік-два.

Новий будинок за рік не побудуєш, на розробку проєкту, затвердження дозвільної документації та будівництво потрібно хоча б три роки. Девелопери розпочнуть роботу над новими пропозиціями лише після того, як відчують зростання попиту. Тобто декілька років купити квартиру в новобудові буде майже неможливо  пропозицій буде обмаль, що одразу призведе до зростання цін мінімум у півтора рази.  

Зараз девелоперським компаніям невигідно розпочинати нові проєкти через високі ризики. А їх декілька. Поки будинок не введений в експлуатацію – усі пошкодження від ракет, дронів чи їхніх уламків доведеться ремонтувати за власний рахунок. Саме тому найбільша будівельна активність зараз спостерігається на заході країни – у Львівській, Івано-Франківській чи Хмельницькій областях, бо там менші ризики.  

Житло на початковій стадії будівництва майже не цікавить клієнтів – вони хочуть придбати готову квартиру та одразу розпочати ремонт. Девелоперу доведеться вкладати свої кошти в будівництво, бо продажі квартир розпочнуться за рік-два, а це невигідно.

Тому нові проєкти хоч і є, але їх небагато. Згідно з даними ЛУН, до початку повномасштабного російського вторгнення в Україні будувалось 1296 житлових комплексів, далеко не всі відновили роботу. Нових проєктів – біля 200 і, вважаю, до перемоги України їхня кількість суттєво не збільшуватиметься.      

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]