Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.03.2018 19:08

Наступний етап - інтелектуальний моніторинг

Експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики

Стійкий енергетичний менеджмент повинен об'єднувати найкращий технічний досвід та досвід з управління.

У світі відбувається трансформація поняття Automatic Meter Reading (AMR) в нове поняття Smart Metering (інтелектуальний вимір) і далі в MDM (Metering data management). Користувачі вимагають від систем більшого, ніж просто зчитування даних і відображення графіків, і навіть більшого, ніж автоматизованої підготовки звітів. Потрібен автоматизований аналіз, висновки, реакція системи. Людина не в змозі переварити великі обсяги інформації. Інноваційні аналітичні системи постійно дбають про якість і коректність даних, стежать за станам зв'язку і працездатністю лічильників, за дотриманням встановлених лімітів споживання і своєчасною передачею даних в інші системи. 
світ SM.jpg
Розгортання  Smart Metering в світі. 
  
Ідеологією Smart Metering, підготовкою рішень і лобіюванням в Європарламенті займається організація, що об'єднує провідних виробників, експертів і системних інтеграторів Європи - ESMIG (European Smart Metering Industrial Group) зі штаб-квартирою в Брюсселі. 
  
Директива 2012/27/ЄС  зобов’язує враховувати виграші в ефективності та економію, отримані завдяки широкому застосуванню економічно ефективних технологічних інновацій, таких як інтелектуальні лічильники. У доповіді  Комісії за 2014рік з розгортання смарт обліку базується: 
  
· близько 200 мільйонів інтелектуальних лічильників на електрику і 45 мільйонів на газ буде розгорнуто в ЄС до 2020 року є потенційні інвестиції в розмірі 45 млрд €; 
· до 2020 року очікується, що майже 72% європейських споживачів матиме смарт-лічильник на електроенергію. Близько 40% буде мати один для газу; 
  
· в середньому, інтелектуальні лічильники забезпечують економію € 160 за газ і € 309 за електроенергію в точці обліку (розподілені серед споживачів, постачальників, розподільних систем і т.д.), а також середньої економії енергії в розмірі 3%. 
EUSM.jpg
      Розгортання   Smart Metering в Європейському Союзі.
 
Стосовно води, то плани ЕС, згідно з даними нового дослідження глобальної інформаційної компанії IHS Technology, водолічильники з двостороннім зв'язком є найбільш швидкозростаючим сегментом світового ринку водомірів. 
  
Розумна технологія обліку води буде утримувати 29 відсотків ринку вимірювальних приладів до 2020 року, в порівнянні з 18 відсотками в 2013 році, говориться в звіті. 
  
Вартість ринку збільшиться до 1,1 млрд. дол. США в 2019 році в порівнянні з 575 млн. дол. США в кінці 2013 року, при цьому всі керовані послуги, аналітика і інтелектуальна мережа водопостачання будуть об'єднані для прискорення росту. 
Певні кроки до побудови систем моніторингу споживання енергоресурсів почали реалізовуватися і в Україні. 
 
UA_EM.jpg
 
Проаналізувавши  ініціативи по створенню систем моніторингу в Україні, які працюють з бюджетною сферою, можна зробити висновок, що гучні назви не відповідають технологічним можливостям цих систем. Оперативне реагування на наднормативні витрати енергоресурсів та води, отримання верифікованих даних, що передбачає виключення людського фактору в процесі збору даних, повність даних і можливість автоматизованого управління споживанням - все це не надається системами збору та моніторингу споживання енергоресурсів та води, які на даний час впроваджені в Україні. Системи моніторингу, які працюють з бюджетною сферою,  - це  лише бази даних енергоспоживання зі звітними, деякими базовими аналітичними та інформаційними функціями. Допомогти містам України змінити подході при реалізації систем моніторингу споживання енергоресурсів, а також створити умови для побудови системи моніторингу національного рівня, це завдання фахівців. 
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]