Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2011 12:23

"Косметичний ремонт" Податкового кодексу

Адвокат, юрист

Незначні зміни у Податковий кодекс не можуть істотно змінити всіх промахів законодавця, що були ним допущені при прийнятті такого важливого для держави і суспільства документу.

Ні "податковий" майдан, ні інші заперечення суспільства не зупинили законодавця на шляху до прийняття Податкового кодексу, не зважаючи на недосконалість цього документу (законопроекту).

Після того як із 40 денним запізненням ДПА України прийняла Накази про затвердження форм декларацій про доходи та податкових розрахунків (п. 176.2. ст 176 ПК), найбільші активні, законопослушні приватні підприємці ринули виконувати вимоги Податкового кодексу.

Багатогодинні черги, тиснява, соціальна напруга, робочі для працівників ДПІ у вихідні дні, ось не повний перелік наслідків, які спричинив недосконалий Податковий кодекс.

18 квітня 2010 року Президент України підписав законопроект №8355 -д, яким було внесено "косметичні зміни" у податковий кодекс України.


Не відомо точно, що саме стало причиною таких змін чи то дійсно влада визнала свою помилку, чи то працівники ДПІ не захотіли більше працювати у вихідні дні, чи можливо щось інше стало тому причиною.

Якщо заглянути
законопроект №8355 -д (закон №3221 від 07.04.2011р. вступає в дію з дня опублікування)   то можна побачити, що зміни у Податковий кодекс  є за своєю суттю "косметичними", вони не вирішують промахів законодавця, що були допущені при його прийнятті.

Закон №3221 відмінив п.п. "д" п. 176.2. с.т 176 ПК та вніс зміни до п.п. "б" п. 176.2. ст. 176 ПК,  за якими податковий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду.

Також законодавець врахував подорожчання бензину та ДП і тимчасово до 31 липня 2011 року зменшив ставки акцизного податку, що по суті справи не вирішує, а відкладає її у довгий ящик проблем.

Замість висновків:

Якщо Уряд України разом із Верховною Радою України в найближчий період часу, до початку нового бюджетного року не змінить суттєво податкове регулювання , то економічні і соціальні наслідки цього негативного явища не можливо в даний час собі навіть уявити.

"Косметичні зміни" у Податковий кодекс не вирішують проблем, а лише відкладають їх на "завтра".
В першу чергу нам всім потрібно це усвідомити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]