Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2017 14:45

Комерція та Google Play, це просто

Адвокат, кандидат юридичних наук

Google Play є сервісом, що дозволяє поширювати продукти серед кінцевих користувачів. Як це зробити та що необхідно врахувати?

Google Play є сервісом, який, як відомо, розроблений та управляється знаною корпорацією. Сервіс дозволяє кінцевим користувачам знайти щось корисне та цікаве, а на підставі відповідного договору дозволяє зареєстрованим розробникам поширювати продукти серед кінцевих користувачів. Для розповсюдження свого продукту Вам, як розробникам, необхідно мати відповідний акаунт та дійсний платіжний рахунок, який надається уповноваженим партнером з опрацювання платежів.

На сьогодні, аудиторія Google Play складає більше одного мільярду користувачів, іншими словами приблизно кожний сьомий житель планети є, щонайменше, користувачем ресурсу. Додатки, ігри, книги, музику та фільми – все це кожний із нас може придбати в додатку Google Play на платформі Android . Однак, сьогодні мова піде про розробників та для розробників мобільних додатків і, звісно, всіх інших кому цікава дана тема.

Статистика.

Як говорить статистика яка, як відомо, річ уперта, станом на 26.11.2017 року кількість  Android додатків, які доступні на ринку складає більше 3,5 млн., з яких платних додатків 6,3 %. Відмітимо, що додатки «низької якості» складають 13%. За інформацією AppBrain , в середньому за перші 10 тижнів, що додаток знаходиться в Google Play лише 1 % додатків отримує більше 50 тис. завантажень, до 5 тис. завантажень мають 6 % додатків та до 500 разів завантажується 19 %. На 23 тиждень 50 тис. завантажень мають 3% додатків, більше 5 тис. – 13% та більше 500 – 34 % додатків.

На що звернути увагу? Основні аспекти співпраці.

В Україні проводиться реєстрація розробників та продавців, що відкриває певні можливості для національного ІТ-ринку. Дистриб’ютором Google Play в Україні є компанія Google Commerce Limited , яка і забезпечує поширення Вашого продукту на території держави. Політика Google та Правила продажу контенту в додатках зазначають, продавати контент в додатках, опублікованих в Google Play , дозволяється лише в державах, де підтримується реєстрація продавців. Однак, відмітимо, що платні додатки можуть бути опубліковані розробниками не з усіх держав. На відміну від мешканців США, українці, як і представники ряду держав, не можуть користуватися всіма можливостями сервісу. В Україні користувачі можуть завантажувати з Google Play безкоштовні додатки, які не мають платного контенту та платні додатки або додатки з платним контентом. 

Розробник надає компанії Google   невиключну та дійсну по всьому світу ліцензію без виплати роялті на копіювання, показ, аналіз та використання продуктів у зв’язку з розміщенням продуктів в Google Play ; маркетингом пристроїв та сервісів, які підтримують використання продукту; удосконаленням Google Play та платформи Android ; перевіркою на відповідність умовам договору та правилам які діють між розробником та компанією Google . Розробник гарантує, що він є власником всіх прав на інтелектуальну власність по відношенню до продукту, а у випадку використання матеріалів третіх осіб – гарантує, що має право поширювати такі матеріали в складі свого продукту.

Звертаю увагу, що при закінченні строку дії договору компанія Google припинить поширення Вашого продукту, але може зберігати його та використовувати його копії з метою підтримки Google Play та платформи Android . Розробник надає користувачу невиключну та діючу по всьому світу безстрокову ліцензію на виконання, показ та використання продукту на своєму пристрої.

З питань, пов’язаних з недоліками роботи доступних на сервісі додатків, покупці звертаються до розробника, який несе одноособову відповідальність за технічну та іншу підтримку своїх продуктів, та врегулювання всіх претензій. Google звільняється від будь-якої відповідальності. Розробник на сторінці опису продукту має вказувати контактну інформацію та слідкувати за їх актуальністю. Так, за наявною інформацією користувачі можуть до Вас, як до розробника, звертатись за підтримкою, в тому числі, і з юридичних питань.

Розробник несе відповідальність за завантаження продукту в Google Play , надання інформації користувачам про продукт, технічної підтримки та точних відомостях про права доступу, які необхідні продукту для роботи на пристрої користувача.

Ціноутворення. Виплати. Повернення коштів.

Для того, щоб Вам, як розробнику, отримувати кошти за плоди своєї праці, Ви маєте зареєструвати платіжний акаунт шляхом укладення окремого договору з партнером по опрацюванню платежів, яким є уповноважена компанією Google організація. Окремо зазначу, що у випадку, коли партнер з опрацювання платежів надав розробнику платіжний акаунт до того, як розробник був зареєстрований в Google Play в якості розробника,  то умови договору про поширення програмних продуктів мають пріоритетне значення над умовами використання платіжного акаунту.

Вартість Вашого продукту Ви визначаєте самостійно, однак Google може додати податкове навантаження в запропоновану Вами ціну, загальна вартість і буде відображена кінцевим користувачам. Відмітимо, що Google надає Вам можливість встановлювати ціну в іноземній валюті, але у такому випадку компанія не несе відповідальності за точність валютного курсу. Наголошую, що кожна покупка оформлюється окремим договором з відповідним представником Google .

Національний продавець має можливість за допомогою Play Console пропонувати ціну в декількох валютах. За таких обставин, ціна на додаток який продається в Україні в   Google Play буде вказано в гривні. В національній валюті користувачі з України і будуть оплачувати покупку, але Ви,  як продавець, будете отримувати платіж в валюті, установленій в Google Play , погодьтеся, досить зручно. Гроші перерахуються на Ваш банківський рахунок, в установленій в платіжному профілі валюті, яка співпадає з валютою Вашого профілю або рахунка в місцевому банку. Якщо покупець оплатив в іншій валюті, а ніж та, що вказана у Вашому профілі, платіж конвертується за поточним обмінним курсом. Конвертація відбувається в момент оплати замовлення.

В ситуації коли покупець відміняє підписку або просить повернути кошти за оплачене замовлення, Ви це можете зробити в Play Console . Ви, як продавець, встановлюєте свої правила повернення платежів, однак, для товарів Google Play не передбачається приватного повернення платежів.  Переважно функції продавця доступні в Play Console лише власнику облікового запису. Однак, власник можете надати доступ до облікового запису і іншим особам, наприклад, учасникам проекту.

Якщо коротко, власник облікового запису має більш широкі права в порівнянні з користувачем. Виключним правом власника облікового запису є можливість зв’язувати свій облікових запис з платіжним профілем з метою продажу додатків та можливість змінювати інформацію стосовно налаштувань оплати в Play Console .

Користувач, отримуючи заданий власником рівень доступу до Play Console , може отри мувати дозвіл на доступ до всіх або частини додатків, перегляд фінансових звітів та звітів про продаж, керування замовленнями.

Google має право повертати покупцю повну вартість продукту або платежу всередині додатку від імені розробника, якщо покупець запитує повернення коштів в будь-який момент після придбання. В інших випадках, повернення коштів відбувається у відповідності до правил партнера з опрацювання платежів. Повернення коштів скасувати неможливо. Після повернення коштів Google компенсує операційних збір. Так, за продаж додатків та контенту в Google Play стягується комісія в розмірі 30% (партнерська плата за поширення контенту та операційні збори). Ви, як продавець отримуєте 70 % від суми, яка була перерахована покупцем. З 1 січня 2018 року, комісія за платежі абонентів зі стажем більше 12 місяців складатиме, замість 30 % - 15%. Отож, як бачимо, лояльність винагороджується та мотивує до подальшої співпраці.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]