Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.10.2020 14:20

Дивний погляд Міністерства культури на креативну індустрію

Юрист, Заступниця голови Всеукраїнської профспілки працівників музичної індустрії

Creative Ukraine 2020: Як представлена на форумі вітчизняна музична індустрія?

Міністерство культури та інформаційної політики України виступає організатором IV Щорічного міжнародного форуму «Креативна економіка у новій реальності» (Creative Ukraine 2020). Як представлена на форумі вітчизняна музична індустрія? Хто формує актуальний порядок денний?

Всеукраїнська професійна спілка працівників музичної індустрії, виявивши відсутність в нашому законодавстві основних понять, які б могли розвивати індустрію (а саме: музична індустрія - її складові, національний культурний продукт, музичний продукт, музичний експорт),  неодноразово зверталась в профільний комітет ВРУ щодо необхідності проведення експертного обговорення з метою впровадження цих понять в законодавство.

Звісно, коли ми на сайті Міністерства ознайомились з інформацією про проведення 19-20 листопада 2020 р. такого авторитетного заходу за участі міжнародних експертів, який має служити майданчиком для публічної дискусії з питань, необхідних для розвитку креативних індустрій, то поцікавились у директора профільного директорату міністерства як можна обговорити питання музичної індустрії. 

На що отримали відповідь, що секторальний модуль «Музична індустрія» не представлений, але представлений секторальний модуль «Концертна індустрія», організацією якого займається не профільний директорат Міністерства, а приватна особа, яка має бізнес в цій сфері і відповідає за технічне забезпечення процесу. На перший погляд в такому рішенні міністерства - передати свою функцію по організації форуму приватній особі  немає нічого поганого: приватна особа, має знання, набуті через професійну діяльність, тому і виступає організатором секторального модулю « Концертна індустрія» і відбирає теми і доповідачів для обговорення. Але в таких дрібницях зазвичай і захована глобальна суть.

Саме тому, що зараз відсуне будь-яке законодавче врегулювання термінів формування змісту базових понять і є основним питанням, яке має забезпечувати міністерство.

Якщо перейти безпосередньо до понять, то музична індустрія включає в себе і концертну, оскільки в її центрі знаходиться автор, виконавець, аранжувальник і тд. Тобто суб’єкти, що створюють музичний продукт. Концертна ж індустрія в свою основу включає організаторів концертів та власників залів. Їх фокус уваги не концентрується на виконавцях, а сконцентровано на організації концертів. Тобто, скажімо, якщо після теперішньої кризи українські виконавці, не витримавши кризи, перейдуть в інші професії, організатори концертів зможуть запрошувати закордонних зірок і так через втрату національного музичного продукту шоу буде продовжуватись…  

Тому так важливо, щоб профільне міністерство залишалося незалежним майданчиком для публічного обговорення цих базових речей, які накопичувались 29 років.

Всеукраїнська професійна спілка працівників музичної індустрії, з огляду на відсутність у програмі форуму питань пов’язаних з музичною індустрією України, звернулась на адресу Міністра з проханням доповнити і розширити програму секторальним модулем «Музичні індустрія». 

Бачення розвитку галузі приватних осіб може не співпадати з баченням розвитку галузі інших її представників. Тому Міністерству не варто усуватися від самостійної реалізації своєї функції - формування політики в сфері музичної індустрії. Крім того, такий авторитетний захід не може бути організованим не прозоро або з конфліктом інтересів, оскільки всі суб'єкти мають право рівного доступу до обговорення теми. 

Сподіваємось міністр забезпечить рівний доступ до участі у Форумі та прозорий доступ до обговорення теми. Це неможливо забезпечити, передаючи функцію визначення учасників Форуму і тем приватній особі тому ми сподіваємось що це непорозуміння буде виправлено і в міністерстві буде призначено державного службовця, який і реалізує функцію підготовки Форуму.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]