Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.07.2024 13:53

Прифронтовий Миколаїв. Яку допомогу можна отримати у місті, де лінія фронту зовсім близько

Виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директор представництва в Україні МО HealthRight International

Миколаїв, півмільйонне місто на півдні України, стійко витримує удари війни. Центр Життєстійкості та інтегровані центри Brave&Safe надають безкоштовну психосоціальну допомогу.

Півмільйонний Миколаїв називають щитом Півдня, містом, яке не здалося окупантам, знешкодило десантні висадки та не злякалось танків на околицях. Попри часткову блокаду, без питної води через зруйнований більше двох років тому водогін, місто встояло та живе.

Миколаїв зовсім поруч від Херсону. Тривоги тут лунають багато разів на добу, місто потерпає від ворожих ракет і дронів. Втім, люди продовжують повертатися до своїх домівок, а місто навіть приймає біженців. За даними місцевої влади, населення в місті нині сягає 400 тисяч, а до війни тут мешкали 480.

Статус «прифронтового міста» ускладнює життя містян. Особливо людей літнього віку, родин з дітьми, тим, хто приїхав з окупованих територій. Людям дуже часто потрібні психологічна, соціальна та гуманітарна допомоги.

Місто Миколаїв для МБФ «Українська фундація громадського здоровʼя» та її засновника HealthRight International (Право на здоров’я) вже більше 7 років близький. Тут працює наш Денний центр для жінок та дітей, Барнахус центр, який ми відкривали разом з партнерами, а також два центри інтегрованої комплексної підтримки Brave&Safe Platform в системі первинної медичної допомоги. А минулого місяця на один проєкт у нас стало більше - спільно з Миколаївською міською радою у місті відкрився перший Центр Життєстійкості на Миколаївщині. Міжнародний благодійний фонд «Українська фундація громадського здоров'я» переміг у конкурсі Міністерства соціальної політики України і разом з Миколаївською міською радою долучився до державної програми створення Центрів життєстійкості у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої Першою леді Оленою Зеленською.

У Центрі життєстійкості можна отримати майже 30 соціальних послуг. Сюди може звернутися кожна людина і отримати безоплатну психосоціальну підтримку, а також подальше спрямування до потрібних служб і сервісів у громаді. Миколаївський Центр життєстійкості облаштований за принципами безбар’єрності та доступності. Це сімейні та індивідуальні консультації, групи взаємопідтримки, тренінги та навчання із самодопомоги.

У центрі щодня проводять активності, щодня ведеться прийом. А найбільша увага та допомога, а саме психологічні та соціальні послуги, надаються людям, які постраждали внаслідок війни. Для дітей проводяться різноманітні активності та заходи. Все для того, щоб дітки та їхні батьки отримали не лише допомогу фахівців, а й знайшли нових друзів, могли навчитися чогось нового.

Миколаїв не залишився наодинці зі своїми проблемами. Це спільне завдання – і наше, і влади, і громадських організацій – підтримати місто, людей, які залишилися чи повернулися жити поруч з лінією зіткнення. У Миколаєві люди щодня зустрічаються з викликами війни. Я часто відвідую свої команди. Так, ми разом з народною депутаткою України Ладою Булах побували в Інтегрованих центрах комплексної підтримки постраждалих від гендерно зумовленого насильства (ГЗН) та наслідків війни Brave&Safe.

Про те, що програми підтримки потрібні на Сході, кажуть цифри кількості звернень. До Миколаївського Центру життєстійкості лише за два місяці роботи звернулись майже 600 дорослих та більше 300 дітей. А до двох інтегрованих центрів Brave&Safe, які 2 роки тому були створені у межах партнерства Міжнародних організацій HealthRight International (Право на здоров’я) та FHI360 та функціонують на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД), понад 25 тисяч мешканців та ВПО. Ці цифри одні з найбільших в порівнянні з іншими регіонами України. 

Допомога в Центрі життєстійкості психологічна та соціальна, а в Інтегрованих центрах – комплексна медична, психосоціальна, медична та юридична допомоги для тих, хто постраждав внаслідок воєнних дій, внутрішньо переміщеним особам, а також тим, хто постраждав від гендерно зумовленого насильства.

Звернутися до фахівців наших центрів може кожен самостійно. Всі послуги безкоштовні та конфіденційні. За потреби Центри також перенаправляють пацієнтів  до соціальних і медичних закладів, державних і комунальних установ.

Наші двері завжди відкриті. Маємо уже друзів. Серед них Софійка. Їй всього 8. Вона з батьками переїхала з Херсону до Миколаєва ще два роки тому і точно знає, що таке війна і куди потрібно бігти, кули лунає сирена. До нашого Миколаївського Центру життєстійкості Софійка приходить кожного тижня та дуже любить малювати. Її малюнок ми перенесли на одну з табличок, яка сьогодні висить у Центрі, а за дверима якої десятки діток та родин знаходять допомогу. 

Знищені життя, скалічені долі, понівечені будинки, лікарні і школи без вікон, пошкоджена інфраструктура… Такий сьогодні Миколаїв. Місто-герой і місто Героїв, місто, яке вистояло, місто, якому потрібна допомога. Але миколаївці вірять у нашу перемогу та наближають її щохвилини.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи