Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.09.2022 17:17

Як купити мобільний телефон, щоб потім не шкодувати

Фахівець 1 категорії, магістр права

На що потрібно звернути увагу при купівлі мобільного телефону та як не дати себе ввести в оману, а захистити свої права – далі у статті.

Сьогодні в сучасному світі кожен не може уявити собі життя без зв’язку за допомогою мобільного телефону із зовнішнім світом: близькими, друзями чи колегами. Не варто навіть намагатися перерахувати ще безліч додаткових функцій сучасних телефонів, навіть найбільш простіших - кнопкових. Рано чи пізно постає питання в тому, як правильно купити мобільний телефон собі чи в подарунок. Справа не лише в моделі телефону чи ціні, варто знати декілька простих правил, які допоможуть зробити правильний вибір і потім не шкодувати про нього.

З чого почати купівлю мобільного телефону?

Є безліч думок щодо того, де, як і коли купувати телефон. Власне на мою думку, зручніше всього купувати новий телефон в магазині. Чому? Тому що новий телефон буде мати всю супровідну документацію. В магазині Ви отримаєте розрахунковий чек і гарантійний талон, який буде доказом придбання товару у разі, якщо телефон перестане працювати протягом гарантійного строку. З даними документами можливо буде звертатися з претензією до продавця, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  у разі порушення продавцем Ваших прав як споживача  та навіть подавати позов на продавця до суду.

Чи можна повернути мобільний телефон після покупки?

Статею 8 Закону України «Про захист прав споживачів»  визначено, що у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати: 

1) пропорційного зменшення ціни;

2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;

3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, в порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

1) розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;

2) вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар. 

Статею 9 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Споживач має право на обмін товару належної якості протягом чотирнадцяти днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем.

Обмін товару належної якості провадиться, якщо він не використовувався і якщо збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, а також розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром, або відтворений на дисплеї програмного реєстратора розрахункових операцій (дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій) QR-код, що дає змогу споживачеві здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому містяться, або надісланий електронний розрахунковий документ на наданий споживачем абонентський номер чи адресу електронної пошти.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

Переліком товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» визначено товари, які не підлягають обміну, як наприклад, ювелірні вироби. Мобільних телефонів в даному переліку немає.

Отже, при купівлі телефону необхідно звернути увагу, чи супроводжується він гарантійним талоном та обов’язково зберегти оригінал розрахункового документу – чеку.

Якщо мобільний телефон неналежної якості - Ви маєте право обміняти придбаний мобільний телефон на інший аналогічний або ж повернути телефон до магазину та одержати гроші за придбаний телефон за умови, якщо в ньому є істотні недоліки протягом гарантійного строку.

Якщо мобільний телефон належної якості, але він Вас все-таки не влаштовує за певних причин  - формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням Ви маєте право обміняти придбаний мобільний телефон на інший аналогічний або ж повернути телефон до магазину магазину та одержати гроші за придбаний телефон протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі.

Нехай мобільний телефон Вам приносить тільки позитивні емоції, а у разі, якщо Ви помітили у ньому якийсь недолік – то Ви вже знаєте про свої права і знаєте як їх захистити.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]