Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.10.2021 21:25

Що потрібно знати пацієнту, щоб отримати лікарські засоби безкоштовно

Помічник начальника з кадрових питань, магістр права

Стаття буде присвячена програмі "Доступні ліки", відповідно до якої є можливість отримати ліки безкоштовно або з частковою оплатою

В період пандемії COVID-19, з виникненням у деяких постковідного синдрому, питання здоров’я та його відновлення постає актуальним як ніколи. Право кожного на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування передбачено статтею 49 Конституції України, що кожен має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Ще ряд нормативно-правових актів регулюють питання охорони здоров’я населення, зокрема:

- Основи законодавства України про охорону здоров’я;

- Закон України «Про державні гарантії медичного обслуговування населення»;

- Закон України «Про лікарські засоби».

Окрім того, важливо знати про право пацієнта на безоплатне отримання лікарських засобів за програмою реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки».

В 2017 році було запроваджено програму реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» , згідно якої пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати лікарські засоби безкоштовно або з частковою оплатою.

З початком реформування та діджиталізації медичної сфери в 2019 році програму реімбурсації «Доступні ліки» почала адмініструвати Національна служба здоров’я України і напряму відшкодовувати аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків за електронним рецептом.
Механізм повного або часткового відшкодування вартості (реімбурсації) лікарських засобів суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі - суб’єкт господарювання), за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (далі - програма медичних гарантій), затвердженою в установленому порядку на відповідний рік визначає Порядок реімбурсації лікарських засобів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 року № 854.

Відповідно до пункту 5 Порядку реімбурсації лікарських засобів відпуск суб’єктами господарювання лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється на підставі рецептів, виписаних відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених МОЗ, через електронну систему охорони здоров’я (далі - електронні рецепти).

Електронні рецепти на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою медичних гарантій за напрямами «Первинна, вторинна профілактика та лікування серцево-судинних захворювань», «Цукровий діабет II типу», «Бронхіальна астма», виписуються лікарями, які надають первинну медичну допомогу.

Електронні рецепти на препарати інсуліну та лікарські засоби для лікування нецукрового діабету виписуються лікарями за спеціальностями «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія» (далі - лікарі-ендокринологи), а також лікарями, які надають первинну медичну допомогу, тільки на основі призначення, внесеного до електронної системи охорони здоров’я лікарем-ендокринологом.

Електронні рецепти на лікарські засоби виписуються:

- для лікування розладів психіки та поведінки - лікарями за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія»;

- для лікування епілепсії - лікарями за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Неврологія», «Дитяча неврологія».

Отримавши е-рецепт, потрібно звернутись до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки. Електронна карта аптек-учасниць програми реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки» доступна на офіційному сайті Національної служби здоров’я України.

Станом на 1 жовтня 2021 року 3 053 451 пацієнт отримав ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки» у 1297 населених пунктах.

Станом на 1 жовтня налічується 1224 аптечних заклади, які мають місця відпуску лікарських засобів та 10880 місць відпуску лікарських засобів за рецептами.

Варто зауважити, що 1 жовтня введено в дію наказ Міністерства охорони здоров’я від 27 вересня 2021 року № 2077 «Про затвердження Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 01 жовтня 2021 року» , згідно якого до Реєстру лікарських засобів , що підлягають реімбурсації за програмою реімбурсації «Доступні ліки» було включено 76 препаратів інсуліну. З них 47 - повністю безоплатні.

За словами т.в.о. Голови НСЗУ Дмитра Самофалова : «Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою. На відшкодування вартості інсулінів з 1 жовтня і до кінця року виділено 660 млн грн. Цього достатньо, щоби за умови дотримання чітких правил забезпечити пацієнтів інсуліном безоплатно. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з програмою «Доступні ліки». На прикладі програми «Доступні ліки» всі побачили, що співпраця держави та бізнесу відбувається прозоро та за єдиними, однаковими для всіх правилами. Тому аптеки долучаються охоче. Маємо стрімку динаміку укладення договорів із аптеками за напрямом реімбурсації інсулінів».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]