Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2022 16:15

Тренди та особливості післявоєнної медицини

Війна, що так різко та несподівано увійшла до наших життів, безперечно вплинула майже на кожну сферу нашого буття, а особливо - на стан здоров’я та морального самопочуття.

Травми, почастішання застуд, загострення хронічних захворювань, вплив на психічне здоров’я, а також питання доступності медицини як для внутрішньо переміщених осіб, так і для людей, що виїхали за кордон - усе це змушує медицину розвиватися зі швидкістю появи новин. Це саме явище ми могли прослідкувати ще за появи Covid-19, адже війна як і пандемія - великий ризик, але водночас можливість закрити потреби, що виникли внаслідок нових реалій життя. 

У цій статті я розкажу вам про основні тренди та особливості післявоєнної медицини, які будуть продовжувати свій розвиток та на які варто звернути увагу. 

Телемедицина

Телемедицина була і залишається однією з найпопулярніших тенденцій у сфері охорони здоров’я. Це й не дивно, адже саме телемедицина стала основним джерелом надання медичних послуг українцям під час війни. Велика кількість IT-ініціатив долучилася до створення зручних медичних сервісів, що допомагають лікувати українців. 

Телемедицина набуває нового сенсу в сьогоденних реаліях. Пацієнти не можуть отримати консультацію або лікування у вже знайомого лікаря або в клініці, стикаються з мовним бар’єром та високою вартістю медичних послуг за кордоном, із неможливістю придбати потрібні ліки й так далі. Онлайн-консультації стають просто незамінним ресурсом для людей, які вимушено покинули свої домівки. 

Наша компанія також продовжує розвивати телемедицину, ще до війни ми випустили цей продукт в тестовому режимі. А уже зараз запускаємо його у трьох зручних форматах: текстовому (спілкування з лікарем в чаті), аудіо (консультація по телефону)  та відео (вихід у відео зв’язок з лікарем). За допомогою телемедицини, ви можете обрати для себе  будь-який зручний формат, поспілкуватися з уже знайомим лікарем, або підібрати для себе найбільш відповідного, платформа має велику кількість спеціалістів і чесні відгуки пацієнтів, та отримати онлайн-консультацію в будь-якому місці та в потрібний вам час.

Також телемедицина має вигоди й для лікарів, адже це хороший спосіб не лише отримати додатковий заробіток у вільний від основної роботи час, а й можливість підвищити впізнаваність, залучити нових пацієнтів, а також отримати практику в новому форматі надання консультацій – онлайн.

Я вважаю, що телемедицина залишиться актуальною і після війни, адже вона має велику кількість переваг майже для кожного: для переміщених осіб, як пацієнтів, так і лікарів, які до того ж можуть продовжувати надавати консультації з будь-якої точки світу, так само як і для будь-якої сучасної людини, у якої часто просто не вистачає часу на відвідування лікарів через щільний графік роботи або надто далеку відстань від лікарні. Саме тому в пригоді стає телемедицина, адже це зручно, швидко та надійно. 

Доступ до медичних послуг “за запитом”

Ще до війни пацієнти прагнули мати зручний та швидкий доступ до медичних послуг в режимі онлайн, використовуючи для цього лише свій смартфон. Та, якщо раніше знайти клініку, придбати ліки або здати аналізи було насправді не так складно, то зараз це може стати для пацієнта справжнім випробуванням. Саме тому, сервіси “за запитом” продовжують набувати неабиякого поширення та спрощувати життя пацієнтів, які опинилися в скрутних умовах. За їх допомогою, пацієнти легко можуть знайти клініку або лікаря в тому місті, де вони перебувають, почитати відгуки, знайти аптеки поруч, перевірити наявність потрібних препаратів, як то кажуть, “не виходячи з дому”. 

Предикативна медицина 

Велика кількість людей у період воєнного часу зіткнулася зі збільшення кількості хвороб, загостренням хронічних станів або виявленням захворювань, про які вони раніше і не здогадувалися. Річ у тім, що в таких умовах організм спочатку переживає великий сплеск адреналіну, у зв’язку з чим ми не відчуваємо хвороби, навіть якщо десь перехололи, можемо нормально не спати, не їсти, перебувати в постійному почутті стресу, допоки хвороба “не звалить з ніг”. У таких випадках має допомагати предикативна медицина, адже вона направлена на те, щоб передбачити, де і коли виникне хвороба, і прийняти рішення ще до того, як вона почнеться. На мою думку, після війни, люди почнуть приділяти більше уваги власному здоров’ю та зрозуміють важливість предикативної медицини, як-от щорічні чекапи, комплекси терапії, наприклад проти алергії та інші. 

Турбота про ментальне здоров’я 

З огляду на те, що дедалі більше людей почали стикатися з тривогою та депресією під час війни, віддалена психологічна допомога також стала необхідністю. З’явилося багато онлайн-платформ, які пропонують цілодобову психологічну підтримку. Психологи та психотерапевти, за допомогою вбудованих аудіо, відео чатів або месенджерів, надають консультації людям, які борються з внутрішніми переживаннями (тривогою, стресом), психологічними травмами, депресією, панічними атаками та іншими станами. Турбота про ментальне здоров’я, яка почала набувати актуальність ще за часів пандемії, буде продовжувати свій розвиток. Адже багато людей, які звертаються за психологічною допомогою зараз, насправді могли стикатися з такими проблемами ще до війни, та просто відкладати їх розв’язання в “довгу шухляду”. А тепер, відчувши в цьому необхідність та знайшовши свого лікаря, пацієнти з великою ймовірністю продовжать відвідувати консультації психолога або психотерапевта, тим паче що розв’язання проблеми потребує не одного сеансу, а цілого курсу психотерапії. 

Носимі пристрої та додатки для контролю фізичного здоров’я 

На мою думку, буде продовжуватися ріст носимих медичних пристроїв, таких як датчиків серцевого ритму, трекерів вправ, вимірювачів поту, оксиметрів і т.д., особливо серед людей з хронічними захворюваннями, які мають тримати свої життєво важливі показники в нормі. Крім того, такі пристрої зазвичай синхронізуються з мобільною програмою, наприклад, через Bluetooth, де записуються дані про час і дату їх використання. Це допомагає лікарям віддалено контролювати стан пацієнтів, а пацієнтам - дотримуватися графіків лікування.

Також продовжують з’являтися та набувати поширення медичні додатки, які пропонують індивідуальні програми тренувань, плани здорового харчування та різні фізичні активності, такі як фітнес, танці йога та інші. Як ми знаємо, спорт - це завжди гарний помічник у боротьбі з почуттям тривоги та стресу, саме тому такі додатки будуть й надалі мати попит.  

Завершуючи розповідати про тренди, хочу надати кілька рекомендацій тим, хто планує повертатися на ринок.  Як пристосуватися до нових реалій та продовжувати розвиватися: 

1. Не бійтеся змін. Ніхто не знає, з якими сервісами та технологіями ми працюватимемо зараз або через рік. Але запорука успіху бізнес-моделі та бізнесу – у швидкій можливості інтеграції з ними.

2. Вчіться спілкуватися з клієнтами, щоб у будь-який момент мати змогу закрити їхні потреби.

3. Не бійтеся працювати з IT та іншими сторонніми сервісами, вчіться співпрацювати, а не конкурувати.

3. Використовуйте смартпристрої. Ці інструменти допомагають забезпечувати точність та ефективність у процесі лікування. 

Отже, зараз саме той час, коли вже існуючі медичні сервіси, або стартапи мають можливість створити нові моделі споживання, підходи до healthcare та зайняти нові ніші та місця у старих індустріях. Продовжуємо розвивати медичну індустрію та спільними зусиллями наближатися до перемоги!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]