Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.09.2023 18:33

Про "роздуми" ДПС на півмільярда та перемогу Парламентської спецкомісії

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Нам вдалось не лише допомогти підприємству, яке до нас звернулось, а й сприяти системним змінам в цьому маленькому секторі.

До переможних справ Парламентської спецкомісії по захисту інвесторів додався ще один. Днями отримали позитивні новини від наших заявників, Червонослобідського спиртзаводу на Київщині. Після піврічного простою завод нарешті відновив роботу завдяки нашій допомозі. 

З цим зверненням від заводу наша Спецкомісія почала працювати два місяці тому. 

Півроку тому податківці забрали ліцензію у спиртзаводу за формальне порушення – перевірка вирішила, що відеокамери на заводі знаходяться не на всіх етапах виробництва (хоча щомісячні перевірки протягом 1,5 року перед цим такого «порушення» дивним чином не виявляли, а закон і підзаконка не уточнюють переліку «всіх етапів виробництва», тож «етапом виробництва» теоретично бути будь-що). Тим не менше, завод додав камери з «хотєло» податкової на наступний же день.

Але ліцензію у підприємства все одно забрали. Виробник не здався і подався на нову ліцензію. Після чого ДПС, прийнявши документи до розгляду, кілька місяців думала. Без відповідей і дедлайнів.

На прохання виробника думати швидше, податківці зазначили, що через війну мають право думати безстроково. Бо так говорить постанова КМУ №165 про деокуповані території, де дозволяється не надавати адмінпослуги в строк. Але хіба для цього приймалася ця постанова!?

З таким підходом податківців до працюючого бізнесу, як ми будемо збирати податки на армію та обороноздатність!?

Через "роздуми" Державної податкової служби, завод за ці півроку недоотримав 500 млн грн, які могли б піти в бюджети всіх рівнів у вигляді податків. А 100 співробітників підприємства півроку просиділи без роботи.

Після того, як ми вперше публічно заявили про роботу над кейсом, з аналогічними зверненнями та скаргами на дії ДПС до нас звернулися ще 2 спиртзаводи. 

Тож наша Парламентська спецкомісія серйозно взялась за ці справи. І вже маємо результати. 

Нам вдалось не лише допомогти підприємству, яке до нас звернулось, а й сприяти системним змінам в цьому маленькому секторі. 

По-перше, на рівні держави - уряд скасував постанову №165 і повернув довоєнні строки надання адміністративних послуг для всіх регіонів. Тепер жоден державний орган не зможе “думати” безстроково, як робили в ДПС, а бізнес отримуватиме адміністративні послуги вчасно. 

По-друге, у цьому конкретному кейсі - ДПС таки розблокувала роботу Червонослобідського спиртзаводу, виконавши рішення суду, яке виробник отримав на свою користь ще 25 липня. Реальне його виконання почалося тільки після того, як Парламентська спецкомісія взялась за справу.

Дякую члену нашої Парламентської спецкомісії Ларисі Білозір за лідерство по цій справі.

Хотілося б бачити більш державницький підхід від наших контролюючих органів. Саме за рахунок внутрішніх податків ми сьогодні фінансуємо ЗСУ. Тому завдання всього державного апарату зараз - допомагати бізнесу працювати, а не створювати штучні перепони під час війни. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]