Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.08.2023 09:39

Три причини не передавати підслідність від НАБУ до СБУ

Заступниця голови фракції "Слуга Народу" у Верховній Раді, заступниця голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики

Та чому недавню ініціативу варто розглядати виключно у форматі посилення покарання за корупцію.

Чому передача підслідності по корупційних злочинах від НАБУ до СБУ – це шлях в нікуди.

1️⃣ Ми взяли курс на інтеграцію з #НАТО. За стандартами НАТО, національні спецслужби мають фокусуватися в першу чергу на розвідці і контррозвідці. А розслідувань економічних та корупційних злочинів у підслідності спецслужб в принципі бути не повинно. Більше того, за останні 4 роки було докладено багато зусиль для ліквідації сумнозвісного "відділу К" з нашої спецслужби та очищення репутації СБУ.

2️⃣ Закріплення однакової підслідності за 2 і більше правоохоронними органами спричинить правову невизначеність. Простішими словами, буде незрозуміло, який з органів має розслідувати конкретну справу, а часто одну і ту ж справу зможуть паралельно розслідувати обидва органи. А між силовиками виникатимуть непорозуміння і конфлікти.

3️⃣ Ну і ключове. Наразі Україна ДУЖЕ залежна від західної допомоги – і в плані військової допомоги, і щодо дофінансування бюджетного дефіциту (орієнтовно 5 млрд щомісяця). Тож пушити ідею, яку явно не зацінять наші західні партнери в час, коли ми настільки залежні від їх підтримки теж може бути сумнівним рішенням.

А тому, на мою думку, недавню ініціативу варто розглядати виключно у форматі посилення покарання за корупцію.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]