Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.04.2021 12:40

Приватизація недіючих оборонних підприємств – частина великої реформи державного ОПК

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Азербайджані

Законопроєкт №3822, що проголосований у першому читанні та чекає на друге, – це фундамент для трансформації й глибокої всеосяжної реформи Укроборонпрому.

Експертна організація StateWatch провела аналіз фінансово-господарського стану 17 недіючих оборонних підприємств, які за рішенням Уряду були передані Укроборонпромом на приватизацію.

Так, StateWatch перепідтвердила, що жодне з відчужених підприємств упродовж багатьох років не виконувало роботи в рамках державного оборонного замовлення для армії. Навіть більше: 16 з 17-ти підприємств не мали прав на жодну інтелектуальну власність.

На 15 підприємствах в різні періоди взагалі було зупинено виробництво. Зокрема, до 2010 року припинили діяльність 4 підприємства, протягом 2010–2013 років – ще 8, упродовж 2014–2015 років зупинилася робота ще на трьох підприємствах. Такі висновки озвучив голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський.

Своєю чергою, декілька місяців тому я звернувся до правоохоронних органів із проханням провести перевірку можливого порушення законодавства у попередні періоди, що призвело до банкрутства підприємств ОПК.

Підприємства, які ми передали на приватизацію, не тільки не забезпечують Збройні сили України необхідним озброєнням та військовою технікою, але й обтяжують ОПК своєю неефективністю та боргами. Фактично вони не є підприємствами ОПК. Це залишки майна – розграбованого, пошматованого, – яке може стати об’єктами для інвестицій або створення промислових чи непромислових майданчиків.

Питання оптимізації структури Укроборонпрому розглядатиметься Урядом і надалі, аби зробити її максимально потужною та ефективною.

Приватизація недіючих оборонних підприємств – це частина великої реформи державного ОПК. Законопроєкт №3822, що проголосований у першому читанні та чекає на друге, – це фундамент для трансформації й глибокої всеосяжної реформи Укроборонпрому. Головним завданням ОПК України на сьогодні є якісне та своєчасне забезпечення ЗСУ озброєнням і військовою технікою.

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко запевняє, що Фонд державного майна готовий взяти на себе зобов’язання знайти ефективного інвестора для цих об’єктів. А відтак держава отримає від приватизації поповнення бюджету, нову базу для оподаткування, інвестор – можливість налагодити успішний бізнес, місцева громада – розвиток території та нові робочі місця

Онлайн-аукціон з приватизації першого об’єкта із переліку переданих Укроборонпромом – ПАТ “Херсонський завод “Судмаш” – відбудеться вже 30 квітня.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]