Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2014 15:41

Верховна Рада Криму має бути негайно розпущена

Народний депутат України VII, VIII скликань

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко ще тиждень тому закликав розпустити Верховну Раду Криму, яка перевищила свої повноваження і вдалася до численних порушень Конституції України і Конституції Криму, законів України і власного регламенту.

Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко ще тиждень тому закликав  розпустити Верховну Раду Криму , яка перевищила свої повноваження і вдалася до численних порушень Конституції України і Конституції Криму, законів України і власного регламенту. Також там мало місце порушення низки статей Кримінального кодексу, де йдеться про злочини проти основ національної безпеки України, зокрема статей 109-111, які кваліфікують дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ст. 109), посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ст. 110), державна зрада (ст. 111).

В українському законодавстві не передбачене проведення "місцевого референдуму". Партія регіонів знищила правову базу проведення місцевих референдумів в Україні - прийнятий Верховною Радою 6 листопада 2012 року Закон «Про всеукраїнський референдум» скасував чинність закону про місцеві референдуми, але не встановив нового порядку їх проведення. Крім того питання, щодо територіальної цілісності та суверенітету України не підлягають розгляду на місцевих референдумах.

Тим не менше, захоплена російськими військовими Верховна Рада Криму під дулами кулеметів таємно, без кворуму, з порушеннями процедури прийняла незаконне рішення про проведення референдуму.

А чого варте звернення Верховної Ради Криму до президента Росії Путіна та до Держдуми РФ з пропозицією почати процедуру входження Криму до складу Росії? Воно суперечить статтям 134 і 138 Конституції України, відповідно до яких парламент Криму не наділений повноваженнями здійснювати зовнішньополітичні відносини.

І хоча судовими органами ці незаконні рішення скасовані, Верховна Рада Криму заслуговує на розпуск, адже свідомо вдавшись до численних порушень, парламент Криму не лише вийшов далеко за межі правового поля і власних повноважень, але й занапастив власну легітимність.

Верховна Рада України звернулася до парламенту Криму з вимогою негайно переглянути своє рішення про проведення 16 березня референдуму і привести його у відповідність до Конституції України і Конституції Криму. Якщо зазначене рішення до 12 березня 2014 року не буде приведено Верховною Радою Автономної Республіки Крим у відповідність з Конституцією України та Конституцією Криму, у Верховній Раді буде ініційоване питання про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

Згідно з Конституцією України, розпуск Кримського парламенту може відбутися лише після висновків Конституційного суду – йому вже надані відповідні документи щодо незаконної, антиконституційної діяльності Верховної Ради Криму. Конституційний Суд розпочав провадження у цій справі, а Верховна Рада чекає його рішення і реакції парламенту Криму на вимогу про усунення порушень.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]