Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.11.2019 12:00

Як Україні отримати дешеве теплопостачання вже завтра?

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

З року в рік з настанням осені, в українському медіапросторі починаються дискусії щодо вартості теплопостачання для населення.

Щоразу політики-аутсайдери стараються витиснути з цієї теми максимум політичних дивідендів, поширюючи не завжди достовірну інформацію, спекулюючи та маніпулюючи як вправні віртуози. 

Справді, економічне становище українців відкриває широкі можливості для такого роду дискусій. З настанням холодів, з початком опалювального сезону, з’являються платіжки за теплопостачання. Від цих сум іноді можна схопитись за голову. В чому проблема?

По-перше, теплопостачання дорога справа. У всьому світі витрати на комунальні послуги вимірюють не в абсолютних цифрах, а у відсотках від доходу домогосподарства. Зазвичай, витрати на комунальні послуги не повинні перевищувати 15% від сукупного доходу сім’ї. В Україні з цим великі проблеми, значна частина доходів українців перебуває в тіні, зрозуміти для кого комунальні платежі непосильна ноша - важко. Тим не менш, враховуючи загальний стан економіки, й так зрозуміло, що комунальні платежі займають суттєву частку у видатках українських сімей. 

По-друге, низька енергоефективність. Ні для кого не таємниця, що українська теплоенергетична інфраструктура дуже зношена, втрати під час транспортування тепла іноді можуть сягати 30-50%. Крім того, багатоквартирні будинки потребують негайної модернізації, адже вони споживають занадто багато енергії. Рівень споживання енергоносіїв в Україні є практично втричі більшим, ніж у країнах ЄС. А українські облгази взагалі “унікальні”для всього світу, оскільки стараються максимально перекласти збитки через свою неефективність на плечі споживачів. 

По-третє, проблемою є використання дорогого імпортного газу в якості джерела енергії. 

Чи може теплопостачання бути дешевим? Може. І в цьому можуть допомогти сучасні технології альтернативної енергетики. 

В контексті тепло- та електропостачання на допомогу може прийти технологія газифікації біомаси. Вона дозволяє під високою температурою без доступу повітря отримувати синтез-газ з біомаси, спалюючи який можна отримати електроенергію. Тепло, що виділяється під час газифікації, віддається в мережу, при цьому тариф може бути на 25-30% нижчим від вартості тепла, отриманого зі спалювання природного газу. Це дозволяє істотно знизити тариф на тепло для населення і муніципалітетів. Перша ТЕЦ такого типу вже запущена в Чернігові. 

В чому переваги? Технологія газифікації дозволяє генерувати одночасно як теплову, так і електричну енергію. Вона має модульну структуру, що дозволяє швидко та легко її масштабувати і налаштовувати під індивідуальні потреби споживача. Разом з тим, вона є доволі ефективною: для виробництва одного кіловата енергії потрібно всього 0,9 кг біомаси (це один з найефективніших показників у світі). Завдяки сучасній технології, шкідливі викиди в навколишнє середовище практично зведені до нуля. Обладнання відповідає всім європейським та українським екологічним стандартам. 

До речі, для роботи газифікаторів використовується локальна сировина. Розвиваються суміжні підприємства, наприклад заготівельники біомаси. Підвищується ділова активність і збільшується сума сплачених податків до місцевих бюджетів. Переваги більш ніж очевидні. 

Водночас, децентралізована генерація теплової енергії нарешті покладе край монополії облгазів, діяльність яких вже перетворилась в справжній тарифний тероризм. Постійні пориви, відсутність інвестицій в галузь, а лише сліпе викачування ресурсів. Разом з цим вони лобіюють постійне підвищення тарифів для кінцевих споживачів, практично не змінюючи якість послуг. 

Розгортання масштабної програми використання газифікаторів біомаси дозволило б сотням тисяч українців вже найближчим часом відчути всі переваги альтернативної енергетики,перш за все на власному гаманці. Це гарна можливість для держави та окремих міст оновити енергетичну інфраструктуру, в тому числі за кошти приватних інвесторів. Повірте, жодне сучасне підприємство з ринковим підходом не зацікавлене у неефективній роботі. 

Тому єдиний правильний шлях для енергетики України, на моє переконання, це стабільний розвиток сфери ВДЕ. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]