Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.08.2019 11:42

IKEA, H&M та Amazon: як ВДЕ підкорює ритейлерів

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

Останнім часом активність у сфері відновлювальної енергетики проявляють світові гіганти продажів.

Світ невпинно наближається до тріумфу відновлювальної енергетики. Причиною цьому є відразу декілька факторів, зокрема здешевлення технологій ВДЕ, їх екологічність та зручність. Впродовж останніх років до цієї тенденції активно долучаються світові ритейлери. При цьому не важливо: онлайн-супермаркети чи оффлайн.

Наприклад, в 2017 році один із лідерів онлайн-торгівлі Amazon оголосив про старт масштабної програми, в рамках якої компанія планує встановити сонячні станції на своїх, більш ніж 40 об'єктах, по всій території США загальною потужністю близько 50 МВт!

За словами представника компанії, таким чином Amazon хоче зробити внесок у "зелене майбутнє" нашої планети та диверсифікувати джерела постачання електроенергії. Крім того, компанія користується вітровими електростанціями, що розміщені в штатах Техас та Індіана. 

Але офлайнові рітейлери теж не пасуть задніх. Компанія Walmart вже зараз встановила сонячні станції на 364 своїх магазинах! Сумарна потужність станцій перевищує 145 МВт і в середньому покриває 26% потреби в електроенергії магазинів на території США. Окрім того, компанія працює над встановленням зарядних станцій для електромобілів, яких на сьогодні вже працює понад 300! У портфелі активів Walmart має також 18 систем накопичення електроенергії, що знаходяться в Каліфорнії. 

Шведська компанія IKEA давно славиться активністю у сфері ВДЕ, 90% магазинів ІКЕА в США отримують електроенергію з повністю альтернативних джерел. А по всьому світу компанія вже встигла встановити понад 550 тисяч сонячних панелей!

А от мережа супермаркетів Target вже встигла обігнати Walmart. На дахах 300 магазинів цієї мережі в США встановлено сонячних станцій потужністю більш ніж на  147МВт.

Дещо менші об'єми у мережі торгівельних центрів Macy's, що знаходяться на території Америки. На дахах 71 об'єктів компанії розміщені сонячні станції потужністю майже 39 МВт. 

Втім не Америкою єдиною. Французький продуктовий рітейлер Carrefour, що працює в 25 країнах світу теж активно впроваджує енергозберігаючі технології та встановлює сонячні електростанції. Відтак, у своєму звіті компанія підкреслює, що лише за пів року їй вдалось знизити споживання електроенергії на 30 %. При цьому найактивніше компанія встановлює сонячні станції в регіонах з високим рівнем сонячного випромінювання, зокрема в Домініканській республіці, країхнах Африки та Латинської Америки. 

За останні роки євоопейський ритейлер Tesco вклав понад 700 млн. євро у енергозберігаючі технології та у встановлення сонячних станцій. Компанія задекларувала амбітну мету: до 2030 року повністю забезпечувати себе лише чистою електроенергією. 

Британський ритейлер одягу Marks & Spencer запланував до 2020 року на 50% покривати свої потреби в електроенергії з альтернативних джерел. Для цього компанія розмістила на одному зі своїх складів одну з найбільших у Англії сонячних станцій потужністю 6,1 МВт, яка складається з 24 272 панелей. Вона покриває 25% потреб будівлі, на якій розміщена. А в 2018 році компанія запустила краундфандинговий проект для будівництва ще 9 сонячних станцій на своїх об'єктах. Сума інвестицій складе понад 1 млн. фунтів. 

Креативно до такої важливої справи підійшла компанія METRO Cash & Carry. В 600 магазинах компанії, де на дахах встановлені сонячні панелі, встановили лічильники, що показували, скільки компанії вдалось зменшити викидів СО2 в атмосферу.

Та одним з лідерів у впроваджені «зелених» технологій є один з найулюбленіших брендів одягу усіх європейців - компанія H&M group. На сьогодні 96% потреб в електроенергії компанія покриває із альтернативних джерел. В чому причина такої активності? На мою думку є два основних чинники. 

Перший - наростаючий тренд "зелених" технологій. Сьогодні бути екологічним модно, покупці вже відкрито вимагають від ритейлерів відповідати трендам. Проявляється це також і в активних пошуках альтернативи поліетиленовим пакетам. Турбота про екологію справді виходить на перший план, зміни клімату здаються вже невідворотними і з цим потрібно щось робити.

Друге - економічна доцільність. Стрімке здешевлення технологій альтернативної генерації робить їх економічно виправданими. За останні роки вартість сонячних станцій зменшилась ще на 30 %. Багато проектів виробництва електроенергії з вугілля та газу були заморожені через економічну недоцільність, замість них інвестори масово вкладають кошти в альтернативні способи видобутку електроенергії. 

Розвиваються також і технології зберігання енергії, після їх здешевлення нас очікує справжній бум. 

Українські ритейлери поки пасивні в цій сфері, але я впевнений, все ще попереду.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]