Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.07.2019 12:05

Майбутнє вже сьогодні: екотранспорт більше не фантастика

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

Електромобіль на сонячних батареях виходить в маси. Це повідомлення від одного з топових виробників машин просто розірвало мережу і світ автолюбителів.

Новинка шведського виробника Saab, який вирішив запустити в серійне виробництво такий електромобіль вартістю всього близько 25 000 доларів, не залишив байдужим і мене. Тому я зацікавився темою транспорту на альтернативному паливі глибше і сформував свій ТОП проектів.

Приміром, компанії Saab допомагає в розробці німецький стартап Sono. Автомобіль матиме назву Sion та зможе проїхати на одному заряді до 250 км. При цьому від сонячних батарей можна буде накопичувати додатковий запас на 34 км. 

Це вже не перший амбітний проект такого роду. Зокрема нідерландська компанія Lightyear нещодавно презентувала і свою розробку. Електромобіль Lightyear One дозволяє подорожувати на відстані в 725 км при відносно невеликому розмірі акумулятора. Він здатний за ніч, при повній відсутності сонця, зарядитись від звичайної розетки на поїздку довжиною в 400 км. Загальна площа сонячних батарей, встановлених на даху і капоті машини, становить 5 кв. м. Автомобіль оснащений повним приводом і розганяється до 100 км / год за 10 секунд. Мати такий автомобіль задоволення не з дешевих. Його вартість близько 119 тисяч євро. 

Є подібні розробки і в Туреччині. Зокрема Стамбульський технічний університет розробив чотиримісний електромобіль Аруна, що також живиться від енергії сонця. До речі, декілька схожих проектів розробляють і українські фахівці, однак до серійного випуску нам ще далеко. 

Найбільше ж таких проектів можна побачити на щорічних перегонах автомобілів на сонячній енергії - World Solar Challenge. Минулого року в челенджі змагались більше 40 команд, кожен зі своїм проектом “сонячного” автомобіля. Взагалі перші проекти електромобілів на сонячній енергії почали з'являтися ще в 1950-х роках минулого століття. 

Але це ще не все. Нині практично кожна одиниця транспорту існує і в альтернативному вигляді. Зокрема на енергії сонця. Мова про літаки, потяги, автобуси, кораблі і навіть гелікоптери. 

Що стосується кораблів, то найкращим прикладом тут буде - Turanor Planetsolar. В 2012 году це судно перше серед іншого “сонячного” водного транспорту здійснило навколосвітню подорож. Фотовольтаїчні елементи покривають площу в понад 500 квадратних метрів. Цього вистачає для перевезення 60 осіб та максимальної швидкості до 14 вузлів. 

Серед літаків найдостойнішою розробкою можна вважати швейцарський Solar Impulse-2. Цей літак в 2015 році здійснив навколосвітню подорож та встановив декілька світових рекордів. Загалом він подолав понад 40 000 кілометрів та знаходився в польоті майже 510 годин. Літак має розмах крил 72 метри і вагу 2,3 тонни, на ньому встановлені понад 17 тисяч сонячних батарей, від яких працюють чотири електромотори.

Залізничного транспорту на сонячній енергії також вистачає. Такі проекти вже запущені в Австралії, Угорщині та Індії. Відтак Австралійський залізничний оператор Byron Bay Railroad Company запустив перший в країні пасажирський поїзд на сонячних батареях. Поїзд буде возити туристів з центру курортного містечка Байрон-Бей на віддалений пляж і комплекс відпочинку Elements of Byron. Весь його дах вкритий сонячними панелями, що здатні генерувати 30 кВт енергії. В Індії уряд планує оснастити сонячними панелями понад 250 приміських потягів, це дозволить суттєво зменшити собівартість їх утримання. 

Перший автобус на сонячній енергії був запущений в Австралії ще в 2007 році. Він має назву Tindo. Щорічно такий автобус зберігає велику кількість кисню та не дає потрапити в атмосферу 70 000 кілограмам СО2. 

З гелікоптерами поки складно, однак в цій царині вже також існують певні напрацювання. Відтак студенти Лондонського університету Королеви Марії створили Solarcopter. Він не має пасажирських місць, передбачається, що його можна буде використовувати для патрулювання, пошукових і рятувальних операцій, а також для відстеження міграцій тварин.

Впевнений, в зеленого транспорту велике майбутнє і уже багатообіцяюче сьогодення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]