Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.04.2019 16:34

Альтернативна енергетика в нашому житті

Генеральний директор компанії "Кліар Енерджі"

Я вибрав для вас декілька цікавинок про те, як глибоко в наше життя проникає “зелена” енергія. Це доводіть, що енергетична революція вже не за горами.

Альтернативна енергетика крок за кроком захоплює Україну. Цьому сприяє хороше законодавство та найвищий в Європі зелений тариф. Ми вже звикли бачити безліч сонячних станцій, трішки менше вітряків та біогазових комплексів. До речі, саме останні дозволяють споживати менше дорогого імпортного газу. Щогодини, вмикаючи електрочайник чи пральну машину, кожен з нас споживає невеличку частину “зеленої” енергії в загальному енергобалансі країни.

Минулого року з альтернативних джерел було вироблено близько 2% енергії, безумовно поки це не так багато, однак кількість нових об'єктів альтернативної генерації в Україні збільшується доволі швидкими темпами. Загалом у світі вже понад 25% енергії виробляється з альтернативних джерел. Чи задумувались ви, де ще альтернативна енергетика може бути використана або використовується вже зараз?

Я вибрав для вас декілька цікавинок, про те, як глибоко в наше життя вже зараз проникає “зелена” енергія.

Почну з електроніки. Чи бачили ви ноутбук із вмонтованою сонячною панеллю? Виявляється такі вже є. Виробила їх канадська компанія WeWi. Зовні це звичайний нетбук, за одним виключенням: в нього вмонтовано чотири складні фотовольтаїчні секції, що дозволяють повністю зарядити батарею ноутбука за 2 години. Повного заряду акумулятора вистачає на 10 годин роботи. До речі, за бажанням секції можна від'єднати від ноутбука і розмістити їх там, де найбільше світить сонце. Наприклад, для зручності роботи фотовольтаїчні панелі можна розмістити на вікні, а ноутбук на столі. Першу партію таких ноутбуків поставили в африканську країну - Гану, де їх дуже швидко розкупили.

Інший варіант розробила компанія Samsung, в їхній розробці панелі безпосередньо вмонтовані в поверхню ноутбука, зняти їх не вийде. Розробка корисна для військових або мандрівників, у яких іноді відсутній постійний доступ до джерел електроенергії. Такий винахід можна назвати справжньою знахідкою.

Та це ще не все! Цікавою також є розробка портативних батарей із вмонтованою сонячною панеллю. Принцип такий як і в ноутбуках, за виключенням того, що від сонця живиться ваш power-bank, а далі ви використовуєте енергію як забажаєте. За ціною вони більш ніж доступні, дозволити їх собі може практично кожен.

Інший перспективний напрямок для застосування розробок із використанням енергії сонця - туристичне спорядження. На ринку вже можна знайти рюкзаки із вмонтованими панелями, вищезгадані power-bank, навіть туристичні палатки з елементами фотовольтаїки. А особливо цікавим є - цілі портивні енергостанції. Вони складаються з сонячних панелей, акумулятора та навіть інвентора, який дозволяє відразу використовувати енергію сонця як звичайну з мережі 220В.

А чого тільки вартий український стартап - SolarGaps. Його розробка буквально підірвала закордонний ринок. Ідея проста і одночасно геніальна. Фотовольтаїчні панелі розміщені прямо на жалюзі. За словами розробника, обладнання трьохкімнатної квартири з вікнами на південь такими жалюзі дозволить отримати близько 130 кВт електроенергії в місяць. Стандарте споживання квартири від 100 до 300 кВт в місяць, тобто за великим бажанням можна отримувати електроенергію взагалі безкоштовно. До речі, після останнього оновлення жалюзі реагують на присутність вас у квартирі. Наприклад, коли ви входите у кімнату - жалюзі привідкриваються для потрапляння сонячного світла в квартиру, а коли виходите - закриваються і повертаються в режим максимальної генерації енергії.

Інший, на перший погляд, фантастичний винахід розробила китайська компанія Kyuho Song & Boa Oh. Називається він - Window Socket, це звичайна розетка, яка накопичує енергію сонця. Кріпиться вона до будь-якого склопакету спеціальними присосками. Ззаду розміщена фотовольтаїчна панель, також присутній міні-акумулятор, який дозволяє накопичувати енергію прямо в розетці. Його ємність не дуже велика, всього 1 000 міліампер/годин, цього не вистачить для ноутбука, однак підзарядити телефон або інший невеличкий девайс вона цілком зможе.

Поки ж ці розробки не набули масового вжитку, але я впевнений, з розвитком технологій це відбудеться зовсім скоро. Вже зараз, собівартість енергії сонця та вітру падає з кожним днем. Деякі експерти вже сміливо заявляють, що вартість енергії сонця зрівнялась з енергією з вугільних ТЕЦ. Отож енергетична революція вже не за горами.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]